Kiekvienai tautai ir šaliai laisvė yra labai svarbi. Kaip žinome iš istorijos, į Lietuvos laisvę ne kartą kėsinosi užkariautojai, bet lietuvių tauta išliko – apsigynė, likdama laisva. Kad mokiniai geriau suprastų laisvės kainą, Kauno Senamiesčio progimnazija kartu su Vytauto Didžiojo karo muziejumi kovo 21 dieną organizavo Kauno miesto trečių klasių mokinių istorijos žinių konkursą, skirtą Kovo 11-ajai paminėti. Į konkursą susirinko trečiokų komandos iš įvairių Kauno mokyklų. Kovo 11-oji Lietuvai reiškia viltį, atgimimą ir išsilaisvinimą, todėl šių metų konkurso tema „Laisvės simbolis“.

Mokinių komandos pristatė savo parengtas pateiktis apie laisvės simbolius ir atsakė į konkurso klausimus. Vytauto Didžiojo karo muziejuje daug Lietuvai svarbių eksponatų. Muziejaus varpinėje esantis Laisvės varpas, pasak Tado Ivanausko progimnazijos mokinių, yra tikrų tikriausias laisvės šauklys. Simono Daukanto progimnazijos komanda aplankė muziejaus kiemelyje esančią Juozo Zikaro „Laisvės“ statulą ir visiems papasakojo jos istoriją.

Ar dažnai apsižvalgome aplinkui, ar pastebime šalia mūsų esančius paminklus? Vinco Kudirkos progimnazijos mokiniams laisvės simbolis yra šalia mokyklos Ramybės parke esantis  Stasio Stanišausko paminklas „Žuvome dėl Tėvynės“,  kur yra palaidotas partizanas – mokytojos Laimutės dėdė.

Petrašiūnų progimnazijos komanda priminė, koks svarbus žmonių indėlis į Lietuvos laisvę. Diplomatas Stasys Lozoraitis ilgą laiką buvo užsienyje likusios Lietuvos diplomatinės tarnybos (LDT) šefu ir rūpinosi Lietuvos valstybingumo atkūrimu. O Milikonių progimnazijos mokiniai priminė visiems apie Romo Kalantos auką už laisvę.

1989 metais rugpjūčio 23 d.  piliečiai taikiai kovojo už laisvę sustodami į Baltijos kelią. Veršvų gimnazijos trečiokai sako, kad nerasime pasaulyje panašaus laisvės simbolio.

Smagu, kad mokiniai tikrai žino savo šalies istoriją ir ja domisi. Vytauto Didžiojo karo muziejus kviečia pasidairyti ir pamatyti dar daugiau laisvės simbolių.

Nuoroda:  Laisves_simboliai.mp4

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content