ERASMUS+ tarpmokyklinis strateginės partnerystės projektas ,,VIENAS LAŠAS GYVYBEI”

Projektą vykdo Kauno Šančių vidurinės mokyklos (Lietuva) ir Sitijos Geniko Lykeio (Kreta, Graikija) mokiniai.

Kretoje aktuali geriamo vandens problema, Lietuvoje – vandens taršos problema. Kauno Šančių vidurinė mokykla stovi ant Nemuno upės kranto. Mokiniai čia praleidžia didžiąją dalį savo laisvalaikio, ypač atostogų metu, todėl Nemuno vandens kokybė labai svarbi. Projektinės veiklos metu abiejų šalių mokiniai ieškos būdų, kaip gerinti vandens išteklių naudojimą, keisis patirtimi, ugdysis pilietinį bei ekologinį sąmoningumą. Analizuos, kaip vandens tema atsiskleidžia graikų ir lietuvių mitologijoje bei tautosakoje. Vykdydami projektinę veiklą, mokiniai daug skaitys, taip tobulindami savo raštingumo įgūdžius, kurie labai svarbūs siekiant visapusiškai plėtoti gerovės bei pilietiškumo jausmus.

Mainų vizitų metu, pasitelkdami muziką, teatrą, šokį, poeziją bei informacines technologijas, partnerių mokyklų moksleiviai pristatys vieni kitiems vandens temą graikų ir lietuvių mitologijoje bei tautosakoje, ieškos panašumų. Svečiuodamiesi partnerių šeimose, bendraus su šeimos nariais, susipažins su kultūra ir gyvenimo būdu, tirs vandens išteklių vartojimo įgūdžius abiejose šalyse ir visi kartu ieškos būdų, kaip pagerinti esamą situaciją.

Šiais mokslo metais prieš projektinį susitikimą Kretoje projekto dalyviai domisi geriamuoju vandeniu. Daromos apklausos, tyrimai. Mūsų mokykloje buvo atliktas tyrimas, kokį naudojame vandenį namuose, iš kokių vandenviečių atiteka vanduo, kiek vandens per parą sunaudoja šeima ir t.t. Mokyklos chemijos kabinete buvo atliktas geriamo vandens kokybės tyrimas – mokiniai tyrė atsinešto iš namų vandens rūgštingumą (PH), nitritų bei nitratų kiekį jame. Kauno Šančių vidurinė mokykla yra Aleksandro Stulginskio universiteto partnerė, todėl turime galimybę ištirti vandenį ir universiteto chemijos laboratorijoje. Ten dar tiksliau išmatavome PH, nitritų, fosfatų bei azoto kiekį. Visų šių tyrimų rezultatai bus apibendrinti ir palyginti su partnerių Kretoje atliktais geriamo vandens kokybės tyrimų rezultatais susitikimo Kretoje metu.

Per dvejus metus pagal surinktą medžiagą bus parengti teminiai trikalbiai žodynėliai. Mainų metu mokiniai lankys kiekvienos šalies žymiausius vandens telkinius, susipažins su vandens panaudojimu, jo kokybe. Visi drauge svarstys, kaip apsaugoti vandenį, kad galėtų pasaulyje gyventi saugiai. Dirbs grupėse ir parengs dviem kalbom pristatymus apie vandenį, jo apsaugą, kuriuos demonstruos susitikimo pabaigoje konferencijos „Ką reiškia lašas vandens tau ir man?“ metu mokyklos bendruomenei, tėvams. Lietuvoje projekto dalyviai turės galimybę apsilankyti A. Stulginskio universiteto Vandens ūkio ir žemėtvarkos fakulteto laboratorijoje ir atlikti praktinius vandens tyrimo darbus. Pagal projekto veikloje surinktą medžiagą bus parengtas leidinys. Atliktas darbas bus įvertintas mokyklos bendruomenėse, bus pasidalinta patirtimi su kitomis mokyklomis. Abiejose mokyklose numatyta tęstinumo programa, matomose vietose bus paliktos emblemos, skatinančios tausoti vandenį.

Ramunė Šmitienė, Kauno Šančių vidurinė mokykla,

lietuvių kalbos mokytoja ekspertė,

ERASMUS+ projekto „VIENAS LAŠAS GYVYBEI“ koordinatorė

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content