Prezidentas Valdas Adamkus: „Esu laimingas šiandien būdamas tarp jūsų“

Istoriniame pastate Kauno centre (S. Daukanto g. 25) duris atvėrė atsinaujinusi Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus. Atidarymo iškilmėse dalyvavę aukšti šalies pareigūnai ir miesto vadovai vieningai teigia, kad tai neeilinė diena Kaunui ir visai Lietuvai.

Tarp Laisvės alėjos ir Vienybės aikštės esančiame pastate tarpukariu veikė Užsienio reikalų ministerija, o vėliau čia šeimininkavo VDU išeivijos studijų centras. Bibliotekos-muziejaus ekspoziciją sudarys Prezidento nuotraukos, archyvinių dokumentų ir apdovanojimų kolekcijos, o taip pat V. Adamkaus bibliotekos bei Vytauto didžiojo universiteto fonduose sukaupti lietuvių išeivijos dailės kūriniai.

V. Adamkus dėkojo Kauno miesto vadovams, Premjerui, Vytauto Didžiojo universiteto rektoriams, bendruomenei ir visiems rėmėjams, padėjusiems įgyvendinti šią idėją. Jis tikisi, kad tai pasitarnaus jaunimo tarpe stiprinant žmogiškumo ir tautiškumo idėjas: „Jei tai padės žmonėms suvokti savo tautos, valstybės ir laisvės vertę, aš tikrai būsiu laimingas. Esu laimingas ir šiandien būdamas tarp jūsų.

Labai norėčiau, kad ši biblioteka-muziejus būtų svetinga ir atvira, o kiekvienas čia apsilankęs jaustųsi ne svečiu, bet savu, laukiamu ir reikalingu žmogumi. Linkiu, kad čia ne tik būtų saugomos knygos, dokumentai ir kiti istorinę vertę turintys daiktai, bet atsirastų vietos ir profesiniam, intelektualiniam, dvasiniam ir patriotiniam tobulėjimui.“

„Neseniai viename interviu gerbiamas Prezidentas pastebėjo, kad Kaunas tampa gyvas. Tai vienas geriausių komplimentų miestui, kurį man teko girdėti pastaraisiais metais. Tikiu, kad ir ši biblioteka-muziejus visada bus gyva ir pilna žmonių, o joje dažnai sutiksime besisvečiuojantį Prezidentą“, – sakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius teigė, kad V. Adamkus Kaunui ir visai šaliai padovanojo ypatingos vertės istorinę dovaną – pirmąją Lietuvoje Prezidento biblioteką: „Mums tai neįprasta, nauja edukacinė, kultūrinė erdvė, kurioje sukauptas šalies vadovo istorinis paveldas. Čia bus daug Lietuvos, kurią Valdas Adamkus puoselėjo gyvendamas svetur ir tos, kurią Prezidentas kūrė sugrįžęs į tėvynę.“

„Sveikinu Lietuvos valstybę, kuri suprato šios idėjos reikšmę, prisidėjo prie jos įgyvendinimo. Sveikinu gimtąjį Kauno miestą, kuriam tai ypatingas praturtinimas, perlas ir būsimos kultūrinės bei politinės veiklos garantija. Kauno savivaldybė pasirūpino, kad ši ne vienerius metus brandinta idėja būtų įgyvendinta, – kalbėjo Atkuriamojo Seimo vadovas Vytautas Landsbergis. – Kauno meras, matyt, pasirūpino kontaktais su dangumi, galbūt per Arkivyskupiją, kad dangus būtų palankus šiai ceremonijai.“

VDU rektorius Juozas Augutis įsitikinęs, kad tokia Prezidento dovana miestui ir visai šaliai padaro Lietuvą išskirtine Europoje. Šiemet lapkritį 90 metų sukaktį minėsiantį V. Adamkų pagerbė ir buvęs Latvijos prezidentas Valdis Zatleras.

„Biblioteka paprastai yra žodis, idėja, mintis, bet ši biblioteka-muziejus – dar ir širdis“, – šventindamas naujosios įstaigos prieigas sakė Kauno arkivyskupas Lionginas Virbalas.

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content