Renovuotuose namuose – saugesni balkonų aptvarai

Aplinkos ministerija pastaruoju metu gauna vis daugiau skundų dėl daugiabučių renovacijos metu paaukštintų balkonų aptvarų. Dažnai sulaukiame klausimo: „Ar tikrai balkono aptvaras turi būti toks aukštas?“. Atsakymą rasti padės statybos techninis reglamentas STR 2.02.01:2004 „Gyvenamieji pastatai“ (STR).

Vadovaujantis STR 2.02.01:2004 „Gyvenamieji pastatai“ (STR) nuostatomis, balkonų ir lodžijų aptvarų žmonių saugai užtikrinti (saugančių nuo iškritimo) aukštis turi būti ne mažesnis kaip 1,1 m. Vis dėlto šis reglamentas nenumato apribojimų dėl balkonų ar lodžijų aptvarų architektūrinių sprendimų, jie gali būti parenkami atsižvelgiant į statinio ypatybes, užsakovo pageidavimus ir kt.

Dauguma renovuojamų daugiabučių namų pastatyti sovietmečiu, ir jų balkonų aptvarai dažnai yra žemesni, negu turi būti pagal galiojančius reikalavimus. Daugiabučių namų atnaujinimo projektų rengėjai privalo laikytis STR reikalavimų ir numatyti projekte aukštesnius negu 1,1 m balkonų ir lodžijų aptvarus. Jeigu aptvarą būtina paaukštinti, projekto rengėjai turėtų numatyti architektūrinius sprendimus, kurie leistų nesumažinti natūralaus patalpų apšvietimo.

Atsižvelgiant į vis dažniau kylančias problemas, kai daugiabučių gyvenamųjų pastatų modernizavimo metu įrengiami neskaidrūs 1,1 m ir aukštesni balkonų ir lodžijų užtvarai, ir todėl sumažėja natūralus patalpų apšvietimas bei matomumas per pastato langus, Aplinkos ministerija parengė ir artimiausiu metu patvirtins STR pakeitimus numatant, kad balkonų ir lodžijų aptvarų nepermatomos dalies aukštis turi būti ne didesnis kaip 1,1 m nuo balkonų ir lodžijų aikštelių paviršiaus be įrengtos grindų dangos.

Bolkonai

Aplinkos ministerijos informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content