Meninė instaliacija „Laisvės sparnai“: jautrūs vaikų linkėjimai Ukrainai iš Kauno

Kaune apsistoję Ukrainos vaikai drauge su bendraamžiais kauniečiais suvienijo jėgas jungtinei palaikymo akcijai. Artimą partnerystę su Kaunu puoselėjantis Japonijos miestas Hiratsuka ėmėsi iniciatyvos ir drauge su vietos švietimo bendruomene pristato meninę instaliaciją. Daugiau kaip 3 tūkstančiai vaikų rankomis išlankstytų mėlynų ir geltonų origamio gervelių „nutūpė“ į bendrą kūrinį „Laisvės sparnai“. Jis nuo gegužės 21 d. eksponuojamas Kauno „Akropolyje“. 

Suvienijo bendras tikslas

Beveik 5 tūkst. Kauno mokinių, tiesioginėje transliacijoje bendraudami su iniciatyvos autoriais iš Japonijos, susibūrė į išskirtinę pamoką. Nuotoliniu būdu vaikai mokėsi origamio meno, lankstydami vienu iš Tekančios Saulės šalies tautosakos simbolių tapusias gerveles Ukrainos vėliavos spalvomis. Visa tai į vieną didelę instaliaciją apjungė scenos dailininkas Simonas Eismontas.

„Ši akcija suvienijo Kauno ir Ukrainos vaikus bendram tikslui – išreikšti palaikymą Ukrainoje likusiems ir nuo karo kenčiantiems jų bendraamžiams. Tai simbolinis paramos gestas tiems, kam dabar išties labai sunku ir liūdna. Jautrioje akcijoje dalyvavo beveik penki tūkstančiai mokinių, tarp kurių nemažą dalį sudarė ir mūsų miesto mokyklas lankantys ukrainiečiai. Jų noras – tik vienas: taika, ramybė ir laisvė Ukrainoje“, – pasakojo renginio organizatorė, Kauno švietimo inovacijų centro direktorė Rasa Bortkevičienė.

Akcijoje dalyvavo 40 miesto mokyklų auklėtiniai. Tarp jų nemažą dalį sudarė Kaune besimokantys vaikai iš Ukrainos. Vien Kauno Aleksandro Puškino gimnazijoje gerveles lankstė apie 700 vaikų.

Tūkstančiai paukščių vienoje vėliavoje

Meninę instaliaciją įgyvendinęs S. Eismontas sako, kad brutali Rusijos karinė invazija Ukrainoje paveikė visuomenę, tad dabar likti abejingiems – neįmanoma.

„Dabar mano draugas kariauja Charkive. Neseniai į jį šovė rusofašistų snaiperis. Visa laimė, kad liemenė apsaugojo gyvybę. Pats aukoju viešajai įstaigai „Blue and Yellow“, neseniai baigiau rinkti dokumentus stojimui į Šaulių sąjungą.

Džiaugiuosi galėdamas prisidėti ir savo kūrybiniu darbu, įgyvendinant kompoziciją „Laisvės sparnai“. Tūkstančius mėlynai geltonų gervių sudėjome į Ukrainos vėliavos motyvus. Instaliacijai įtaigos priduoda ir raudona ekspozicijos erdvė, simbolizuojanti bendrą įvykių kontekstą. Taip origamio gervių lengvumas ir trapumas atrodo dar įspūdingiau“, – apie kūrybinį sumanymą kalbėjo dizaineris.

Kauniečiai kviečiami pasigrožėti bendro darbo rezultatu Prekybos ir pramogų centro „Akropolis“ 3 aukšte, poilsio zonoje šalia Renginių aikštės.

„Džiaugiamės, kad Kauno „Akropolis“ jau tapęs nuolatine erdve įvairioms socialinėms iniciatyvoms įgyvendinti. Vaikų rankomis išlankstytas gerveles eksponuosime vienoje lankomiausių prekybos centro zonų. Tikimės, kad prasminga ir jautri iniciatyva pakvies kauniečius stabtelėti, įkvėps ramybės, kurios visiems taip reikia šių dienų kontekste“, – kalbėjo Kauno „Akropolio“ valdytoja Brigita Kuodytė.

Japoniška vilties legenda 

Japonų popieriaus lankstymo menas origamis ir gervės simbolis pasirinktas neatsitiktinai – iniciatyvos idėja kilo remiantis gražia Tekančios Saulės šalies legenda. Tikima, kad išlanksčius tūkstantį origami gervių išsipildo didžiausia svajonė. Šįkart vaikai jų paruošė net keliskart daugiau.

Iniciatyvos sumanytojų – Hiratsukos miesto savivaldybės – partnerystė su Kaunu tęsiasi jau penkerius metus. 2018 m. tarp miestų pasirašytas memorandumas, drauge įgyvendinami bendri projektai. Meninė instaliacija „Laisvės sparnai“ – vienas iš jų.

Kauno miesto parama ir palaikymas Ukrainai išreiškiamas ne tik meninėmis iniciatyvomis, bet ir nenutrūkstama humanitarine pagalba. Kauniečiai bei verslo organizacijos kviečiamos prisidėti. Plačiau apie tai – internete: ukraina.kaunas.lt.

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content