Dar viena kauniečių siunta pasiekė Ukrainą: 12 tonų humanitarinės paramos – Charkivui

Šiomis dienomis Ukrainą pasiekė vilkikas, pripildytas humanitarinės pagalbos antram pagal dydį šalies miestui Charkivui. Bendrovės „Kauno energija“ kieme veikiančiame paramos surinkimo punkte iš pavienių kauniečių ir verslo organizacijų surinktos 28 paletės maisto produktų, medikamentų, higienos priemonių ir kitų būtiniausių daiktų.

„Kaunas jau kuris laikas tapęs savotišku humanitarinės paramos Ukrainai bastionu. Daugybė geradarių pasiskirstę į grupeles dirba, kad padėtų karo niokojamai mūsų broliškai tautai. Ne tik renkama parama iš gyventojų ar įmonių, bet ir savo rankomis gaminamos plokštės šarvinėms liemenėms, rūpinamasi kitokia būtina ekipuote Ukrainos kariams. Toks vieningas kauniečių veikimas dėl bendro tikslo parodo, kad mūsų miesto žmonės tikrai neabejingi karą išgyvenančių ukrainiečių skausmui“, – sako Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Dauguma kauniečių pagalbą teikia savais kanalais, stengdamiesi pristatyti humanitarines siuntas tiesiai į karštuosius taškus – kariams, teritorinės gynybos pajėgoms, gydymo įstaigoms ir vis didesnį nepriteklių patiriantiems gyventojams. Tuo metu Kauno savivaldybė nuo pat Rusijos karinės invazijos pradžios bendradarbiauja su miestais-partneriais Ukrainoje – Charkivu, Lucku bei Lvivo sritimi, stengdamasi atliepti jų išsakytus poreikius.

„Esame dėkingi kiekvienam, prisidedančiam prie humanitarinės paramos. Ukrainoje likę ir karines atakas išgyvenantys žmonės stokoja elementarių produktų. Šioje situacijoje visi galime prisidėti savaip pagal galimybes ir bet kokia pagalba yra ypatingos vertės, todėl ir toliau nesustosime ją rinkę“, – teigė Kauno savivaldybės Ekstremalių situacijų ir operacijų centro vadovas Paulius Keras.

Pasak jo, šiomis dienomis Ukrainą pasiekęs vilkikas užpildytas savivaldybės, kauniečių ir socialiai atsakingo verslo organizacijų paaukotais trūkstamais daiktais – negendančiais maistu bei gėrimais, tvarsliava, įvairiais medicininiais reikmenimis, higienos priemonėmis tiek suaugusiesiems, tiek vaikams. Surinktos 28 paletės produktų, kurių prašė Charkivo atstovai. Prie paramos organizavimo prisidėjo ir Ukrainos garbės konsulo Kaune Vygando Blandžio globojamas paramos-labdaros fondas „Mums rūpi“.

Jau pirmosiomis kovo savaitėmis 6 autobusai su humanitarine siunta sėkmingai pasiekė Lucko miestą. Ukrainos žiniasklaidos kanaluose pasirodė fotografijos ir kauniečiams adresuota padėka. Per tą laiką „Kauno autobusai“ techniškai sutvarkė ir ilgai kelionei paruošė dar 4 autobusus. Visi šie ilgus metus Kauno gatvėmis riedėję „Solar‘iai“ liko Ukrainoje drauge su nuvežtais kroviniais.

Nuolatinis paramos rinkimo punktas Kaune veikia Vilijampolėje, adresu Raudondvario pl. 84 esančiame bendrovės „Kauno energija“ kieme (įvažiavimas iš Brastos gatvės), darbo dienomis nuo 12 iki 19 val. ir šeštadieniais 10–15 val.

Gyventojų ir verslo atstovų prašoma vadovautis šiuo sąrašu:

  • maistas (ilgo galiojimo produktai, maistas kūdikiams ir vaikams);
  • sauskelnės (vaikams bei suaugusiems) ir higienos priemonės;
  • asmeninės švaros bei tualetiniai reikmenys;
  • intymios higienos prekės (paketai, įklotai, tamponai);
  • šilti drabužiai ir avalynė (tik nedėvėti ir tvarkingi);
  • tvarsliava, vaistai ir kiti medikamentai (priimama tik iš farmacijos įmonių);
  • gerai veikianti buitinė technika (virduliai, viryklės, šaldytuvai, skalbimo ir džiovinimo mašinos);
  • baldai (lovos, spintos, lentynos, virtuvės stalai ir kėdės);
  • čiužiniai, patalynė ir rankšluosčiai.

Pasirinkus konkrečius produktus ar jų grupę iš pateikiamo sąrašo, juos prašoma pristatyti tik kruopščiai supakuotus. Aukojant šiltus rūbus ar avalynę, ant pakuočių nurodyti dydžius. Ukrainiečiams renkamos paramos sąrašas nuolat atnaujinamas internete: ukraina.kaunas.lt.

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content