Atsiveria legendinis kino teatras „Romuva“: namai menui ir kultūrai

Seniausias Lietuvos kino teatras „Romuva“ balandžio 22 d. atvers duris lankytojams. Po rekonstrukcijos žiūrovų čia lauks dvi šiuolaikiškos salės, išdidintoje scenoje galės vykti muzikos, teatro, šokio ir kitų atlikėjų pasirodymai. Istorinis pastatas taps jaukia, šiuolaikiška, drąsia ir atvira kultūros erdve. Pristatomas ir atnaujintas logotipas bei pavadinimas – Kino namai „Romuva“.

Naujai atgimęs tarpukario perlas

„Tai labai svarbus ir reikšmingas įvykis Kauno kultūriniame gyvenime. Ilgai lauktas „Romuvos“ atidarymas suteiks galimybę kauniečiams sugrįžti į savo pamėgtus kino namus, su kuriais daugelį sieja malonūs prisiminimai. Kaunas vėl bus praturtintas šiuolaikiška aukštos meninės vertės kino programa“, – mintimis dalijosi Kino namų „Romuva“ direktorė Rūta Mašanauskaitė.

Šventinis atidarymo renginys kvies pasivaikščioti po unikalius Art Deco elementus išsaugojusias kino teatro erdves, pažinti pastatui ir jo istorijai dedikuotą parodą bei išbandyti naująsias kino sales.

Pirmųjų lankytojų lauks speciali programa – naktinis filmų maratonas, leisiantis trumpam pamiršti kasdienes problemas ir pasinerti į magiškus nuotykius. 

Paruošta speciali programa

„Kinas – svarbi kultūros dalis, o „Romuva“ dar nuo tarpukario laikų kauniečiams simbolizuoja kokybę ir kelia nostalgiškus prisiminimus. Džiaugiuosi, kad gerokai užtrukusią rekonstrukciją pagaliau pavyko užbaigti. Tegul naujosios kino namų erdvės tampa stipria kauniečių traukos vieta, o čia rodomi filmai, kultūrinės veiklos bei renginiai suteikia dar daugiau malonių įspūdžių bei jaukių akimirkų“, – sakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Atidarymo renginio dalyvių laukia išskirtinė staigmena naujai įkurtoje Kamerinėje kino salėje bus galima išvysti 1940 m. balandžio 18 d. „Romuvos“ atidarymo proga rodytą klasikinį filmą „Didžioji meilės simfonija“. Tarpukario spaudoje apie jį rašyta: „Tai nepaprasto grožio filma. Tai sužavėtų širdžių melodija. Tai auksinis meilės raštas gyvenimo matmenyse, pilname bandymų ir kančių“ („Lietuvos žinios“, 1940, bal. 18, p. 5.).

Naktinio filmų maratono žiūrovams paruoštas platus repertuaras daniškos komedijos „Laukiniai vyrai“ premjera, geriausios europietiškos komedijos prizu apdovanota norvegiška juosta „Beibis nindzė“, festivalyje „South by Southwest“ kritikų išgirtas „Nepakeliamas milžiniško talento svoris“, drauge su Vilniaus tarptautiniu trumpųjų filmų festivaliu parengta ir speciali trumpametražių filmų programa. Šie filmai šmaikščiai ir ironiškai pasakoja netikėtas paprastų žmonių istorijas. 

Daugiau kaip 80 metų istorijos

„Romuvos“ pastato istorija prasidėjo dar 1938 metais, kai verslininkai Antanas ir Petras Steikūnai įsigijo sklypą Laisvės alėjoje ir vos po kelerių metų, 1940-ųjų balandį, atidarė kino teatrą „Romuva“. Tarpukariu jis pripažintas erdviausiu, moderniausiu ir originalumu pralenkiančiu ne tik Kauno, Lietuvos, bet ir kai kuriuos Baltijos šalių kino teatrus.

2015 metais pastatui suteiktas Europos paveldo ženklas, o šiuo metu jis vienas iš Kauno modernizmo architektūros simbolių, pretenduojančių patekti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Daugiau nei aštuonis dešimtmečius veiklos metų skaičiuojantis kino teatras tapo ne tik kokybiško kino bei renginių erdve, bet ir daugelio kauniečių yra minima, kaip susitikimų, pasimatymų bei susipažinimo vieta. 

Kino namai „Romuva“ kviečia kauniečius ir miesto svečius iš naujo atrasti šią istorinę erdvę ir pasinerti į čia vyksiančią kultūrinę veiklą.

 

Daugiau apie renginius:  www.kcromuva.lt

Kino namų „Romuva“ informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content