Kauno rotušės uždarymas – persikeliant per portalą

2022 m. vasario 19 d. nuo 18 iki 24 val. Kauno miesto muziejus kauniečius ir miesto svečius kviečia į Kauno rotušės uždarymo, dėl atnaujinimo darbų, renginį „Rotušė: portalas“. Pasak organizatorių, renginio programa leis keisti požiūrį į tai, kaip matome šį pastatą, ir suprasti, kokie fiziniai pokyčiai jo laukia. Dėl to tai veiks kaip portalas tarp seno ir naujo.

Stereotipų laužymas

Rotušė lankytojus pasitiks be ekspozicijų, be baldų, visiems atviromis administracinėmis ir kitomis patalpomis.

Renginiu siekiama akcentuoti pastato laukiančius pokyčius ir parodyti Kauno rotušę kaip istorinį, visuomeninį bei kultūrinį centrą, kuris atsivers patraukliame kultūriniame kontekste. Taip pat norima naikinti sovietmečiu įsigalėjusį stereotipą rotušę laikyti tik santuokų rūmais.

„Retas kaunietis pagalvoja apie tai, kad savo laisvą laiką galėtų leisti rotušėje, nes sovietmečiu plėtotas diskursas visuomenės sąmonėje vis dar užima ryškiausią vietą. Renginiu norime parodyti, kad ne tik gali būti kitaip, bet taip ir bus“, – teigia Kauno miesto muziejaus direktorius Gabrielius Sužiedėlis.

Gyventojams – kvietimas diskutuoti

Siekiant aptarti ir miestiečiams rūpimus klausimus, renginio metu vyks diskusija „Rotušė: tarp praeities ir ateities“.

„Diskusijos dėmesio centre – Kauno rotušės pastatas ir idėjos, kuriomis remiantis parengtas tiek pastato architektūrinis, tiek būsimos Kauno miesto istoriją, dabartį bei ateitį pristatančios ekspozicijos koncepcijos projektas. Diskusijos dalyviai – vieni iš šių rotušės atnaujinimo projektų autorių, kurie mielai lauks ir atsakys į miestiečiams kylančius klausimus“, – sako renginio organizatoriai.

Diskusijoje dalyvaus istorikė, VDU dėstytoja dr. Laima Bucevičiūtė, architektas, vienas studijos „Processoffice“ įkūrėjų, VDA Interjero dizaino katedros vedėjas doc. Rokas Kilčiauskas. Pokalbį moderuos Kauno miesto muziejaus inovacijų vadovė Justina Juodišiūtė.

Traukos centras

Planuojant, kad po atnaujinimo Kauno miesto muziejaus Rotušės skyrius taps kauniečių ir miesto svečių traukos centru, renginio organizatoriai siekia šį jausmą perteikti užpildant pastato erdves šviesomis, muzika, pasirodymais, instaliacijomis ir parodomis.

Renginio metu gyvus pasirodymus atliks su Kaunu gilų ryšį turintys šiuolaikinių scenos menų atlikėjai: elektroninės muzikos kūrėjas ir atlikėjas Palmės Žiedas, eksperimentinę, elektro-akustinę muziką kuriantis Patris Židelevičius, 80-ųjų įkvėpta kūrėja ir atlikėja Rūta MUR bei šiuolaikinio cirko atlikėjas Džiugas Kunsmanas.

Rotušės rūsyje pasitiks Ievos Juršėnaitės paroda „Laukinės gamtos šuolis“ – tarpdisciplininio meno projektas, kuriame vienas kitą papildo tapybos, instaliacijos, vaizdo įrašų ir garso menai. Menininkės darbuose vaizduojamos scenos iš gamtos ir žmogaus sukeltų tragedijų, žvelgiama į žmonių baimę, kurią sukelia mums nematomos ir negirdimos jėgos. Paroda paliečia temą, kuri aktuali kalbant apie miestui svarbių pastatų atnaujinimą – pokyčių baimę.

Renginio dalyviai taip pat galės išvysti paskutinės rotušės pastato rekonstrukcijos autoriaus, architekto Žybarto Simonaičio kurtą kino juostą „Kauno rotušė 1967–1973 m.“, kurioje chronologiškai atspindėtas penkerius metus trukęs rekonstrukcijos procesas. 40 min. trukmės kino juosta buvo begarsė, dėl to pristatyta visuomenei tik 2021 m., kuomet jai buvo sukurtas industrinės muzikos garso takelis (autorius – Algirdas Šapoka).

Renginio metu taip pat lauks šiam vakarui rotušėje atsivėręs baras „O kodėl ne?“, žymiausio XX a. Kauno architektūros ir urbanistinės raidos fotografo užfiksuotus miesto vaizdus pristatanti projekcija „Kauno vaizdai S. Lukošiaus fotografijose 1956–1976 m.“, interaktyviai rotušę pažinti padėsiantis, šeimoms skirtas orientavimosi žaidimas „Rotušė: surask“ ir kt.

Renginys vyks Kauno miesto muziejaus Rotušės skyriuje (Rotušės a. 15). Dalyvavimas – nemokamas.

Renginio rėmėjai: AB „Kauno baldai“ ir „Kaunas IN“.

Kauno miesto muziejaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content