Pirmieji Europos kultūros sostinės žingsniai žengti: šviesos ratai nutvieskė Kauno rajoną

Nors didysis „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ titulo metų renginys suplanuotas šeštadienį, sausio 22 d., nekantriausieji jau žengė pirmosius ugningus žingsnius miesto centro link. Kultūros sklidinos atokiausios Kauno rajono gyvenvietės trečiadienio vakarą susivienijo bendram tikslui – įkvėpti vieni kitiems šventinės „Sukilimo“ nuotaikos.

„Nusprendėme sukviesti Kauno rajono žmones kultūriniam sujudimui ir mitinio Kauno Žvėries žadinimui“, – iškart po įžanginio renginio Piliuonoje, esančioje prie Nemuno, prieš pat jam išsiliejant į Kauno marias, sakė „Kaunas 2022“ programos „Visi kaip vienas“ ir „Šviesos ratų“ renginių koordinatorė Simona Savickaitė.

Anot jos, nuostabiausia iš Piliuonos išsivežta patirtis – susirinkusių bendruomenės narių emocijų sprogimas. „Kai gruodžio mėnesį pradėjome repetuoti „Šviesos ratų“ įvykiams  – renginyje pasirodė ne tik profesionalūs menininkai, bet ir vietos gyventojai, – jautėme mažą abejonę, na, kas gi čia per sukilimas – matyt, kaip prieš kiekvieną didesnį sujudimą“, – prisimena S. Savickaitė. Visgi Piliuoną užklojus sutemoms sausio 19 d. vakarą dingo ir abejonės, ir drovumas: „Negalėjome patikėti, kiek jėgos jautėme vietos gyventojų dainose ir šokiuose, ir kiek jie, drovėjęsi repeticijose, atidavė savęs renginio metu – akivaizdu, kultūrinis sukilimas mumyse jau vyksta.“

Ypatingas Kauno Mitinio Žvėries žadinimo ritualo akimirkas paryškino profesionalų atliekami šviesų ir ugnies šou. Kaip prisiminė S. Savickaitė, už perkusijos dalį atsakingi muzikantai iškart po renginio stebėjosi – negi jau viskas? „Visiems tas laikas drauge praskriejo it akimirksnis, meninis veiksmas suvienijo ir įtraukė kiekvieną.“

„Šviesos ratai“ trečiadienio vakarą nutvieskė ir Čekiškę bei Vandžiogalą, kur taip pat rinkosi vietos bendruomenių nariai, prie muzikantų prisidėję mušdami ritmą namuose rastais rakandais. „Raginu ir ketvirtadienį bei penktadienį į „Šviesos ratus“ susirinksiančius Kauno rajono ir miesto gyventojus neateiti tuščiomis, pasiimti puodą, būgnelius, barškučius ar kitą skambantį daiktą – juk daugiau ritmo reiškia daugiau energijos“, – tikino S. Savickaitė.

Sausio 20 d. 19:30 ypatingi Europos kultūros sostinės metų įžanginiai renginiai vyks Garliavoje (Garliavos sporto ir kultūros centro automobilių stovėjimo aikštelė, Akademijoje (VDU Žemės ūkio akademijos automobilių aikštelė) ir Domeikavoje (Bažnyčios g. 10). Penktadienį, sausio 21 d., veiksmas priartės prie epicentro – ugnies ir šviesos šou stebėti bei patys dalyvauti kviečiami Palemono gyventojai (veiksmas Palemono gimnazijos kieme), Aleksoto (veiksmas Europos pr.67, Kaunas) ir Šilainių (veiksmas Santarvės parke) gyventojai.

Kiekvienas „Šviesos ratų“ dalyvis ir liudininkas, o ir visi kiti, laukiami šeštadienį, sausio 22 d., prie „Žalgirio“ arenos – čia 19:30 val. prasidės pirmasis „Šiuolaikinio Kauno mito trilogijos“ veiksmas „Sukilimas“.

Dalyvavimas didžiausiame Kauno istorijoje šou – nemokamas, tereikia atsisiųsti įėjimą į stebėtojų zoną garantuosiantį bilietą Bilietai.lt platformoje. „Kaunas 2022“ organizatoriai jau pastebėjo neteisėtų bandymų pasipelnyti pardavinėjant nemokamus bilietus interneto skelbimuose ir primena, kad nė vieno euro už galimybę dalyvauti „Kaunas 2022“ atidaryme mokėti tikrai nereikia.

„Sukilimą“ Kaune pasitiks ir lydės per šimtą „Kaunas 2022“ ir partnerių organizuojamų renginių, kurie vyks sausio 21–23 dienomis. Detalią kultūros sostinės atidarymo programą, svarbią informaciją ir kitas detales galima rasti www.kaunas2022.eu/sukilimas  ar mobiliojoje programėlėje „Kaunas 2022“. Visus atsakymus į aktualiausius klausimus galite rasti oficialiame Kaunas 2022 tinklapyje, prie dažniausiai užduodamų klausimų apie renginį.

Be to, darbą jau pradėjo ir „Kaunas 2022“ infocentrų Laisvės al. 36 bei prekybos ir pramogų centre „Akropolis“ kolektyvai. Taigi svarstantys, kuo pasipuošti „Sukilimui“, jau gali apsirūpinti originalia „Kaunas 2022“ atributika.Tai galima padaryti ir internetu www.kaunas2022store.eu.

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content