Gyventojai kviečiami prisijungti prie aplinkosaugos projekto „Mes rūšiuojam“

Dešimtus metus iš eilės vykstantis nacionalinis aplinkosaugos projektas „Mes rūšiuojam“ kviečia prisidėti prie gamtos saugojimo ir taršos mažinimo. Tai padaryti galime kiekvienas atlikdami paprastus žingsnius: atskirdami gaminių atliekas, jas rinkdami ir perduodami tvarkymui. 

Ilgus metus vykdomo projekto tikslas – mokyti visuomenę tinkamai rūšiuoti ir sukurti efektyvią liekanų tvarkymo sistemą. Gyventojai raginami atskirai rinkti elektros, elektroninės įrangos, baterijų bei akumuliatorių dalis, o svarbiausia – nemaišyti jų su buitinėmis atliekomis.

Rengiamose akcijose gali dalyvauti visos savivaldybės teritorijoje esančios įmonės, įstaigos, organizacijos ir gyventojai. Dalyviams už surinktas ir jų tvarkytojui perduotas gaminių atliekas bus atlyginta projekto partnerių prekėmis, paslaugomis ar prizais. Už kai kurių atliekų surinkimą bendrovė „Atliekų tvarkymo centras“ netgi mokės atlygį.

Naujasis „Mes rūšiuojam“ sezonas nuo rugsėjo mėnesio startavo beveik 1 900 Lietuvos švietimo įstaigų. Jų auklėtiniai, darbuotojai, bendruomenės nariai jau surinko daugiau nei 2 700 tonų elektronikos ir 100 tonų nešiojamų baterijų, akumuliatorių atliekų.

Švietimo įstaigose taip pat vyksta ir kita šio projekto dalis „Mes rūšiuojam. Akademija“, kurios metu organizuojamos šviečiamojo pobūdžio pamokos.

Bendruomenės taip pat kviečiamos prisidėti prie aplinkos tausojimo įsitraukiant į projektą „Mes rūšiuojam. Vasara“. Jame jau dalyvauja 908 bendruomenės-ambasadoriai iš visos Lietuvos. Per aštuonerius projekto gyvavimo metus surinkta 670 tonų elektronikos ir 2 tonos nešiojamųjų baterijų bei akumuliatorių dalių.

Įmonėms siūloma dalyvauti dar vienoje šio projekto dalyje „Mes rūšiuojam. Įmonėje“, kurio tikslas – surinkti ir rūšiuoti tiek įstaigos, tiek jos darbuotojų buityje esančias elektronikos ir baterijų atliekas. Skaičiuojama, kad jau įsitraukė apie 1586 įstaigų, kurios yra surinkusios daugiau nei 670 tonų elektros ir elektroninės įrangos ir virš 18 tonų baterijų ir akumuliatorių.

Prie aplinkos tausojimo skatinami prisidėti ir autoservisų darbuotojai. Darbo metu surinktas atliekas ar eksploatuoti netinkamas transporto priemones jie raginami perduoti teisėtiems jų tvarkytojams. Tam sukurta ir dar viena šio projekto dalis – „Mes rūšiuojam. Autoservise“.

Šių sričių darbuotojus aplinkosaugos specialistai informuoja apie tinkamą alyvų, vidaus degimo variklių, degalų, tepalų oro filtrų, automobilių hidraulinių amortizatorių atliekų sutvarkymą ir pridavimo galimybes. Šio projekto atšaka „Mes rūšiuojam automobilių atliekas“ –  iš legalių automobilių ardytojų renka neigiamą rinkos vertę turinčias automobilių dalis.

Išsami informacija: www.mesrusiuojam.lt

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content