Pasitraukimas iš gyvenimo – ne išeitis: atkreipti dėmesį į problemą ir nebijoti kalbėti kvies Savižudybių prevencijos dienos renginiai

Rugsėjo 10 dieną, minint Pasaulinę savižudybių prevencijos dieną, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras pristato socialinę akciją. Taip siekiama atkreipti dėmesį į savižudybės rizikoje esančius žmones ir plačiau informuoti gyventojus apie pagalbos galimybes.

Išdrįsti kreiptis pagalbos

„Rugsėjis – savižudybių prevencijos mėnuo. Kad ir kokia tai sunki tema, kalbėti yra būtina. Siekiame parodyti, kad kiekvienas žmogus gali kreiptis į specialistus profesionalios pagalbos. Iškilus dideliems sunkumams ir išgyvenant nepakeliamą psichologinį skausmą svarbu žinoti, kad pagalba ir sprendimas yra, reikia tik leisti padėti“, – sakė Kauno mero pavaduotojas Mantas Jurgutis.

Penktadienis prasidės socialine iniciatyva, kuomet tamsius žmonių siluetus įkūnijantys statistai vaikščios centrinėmis miesto gatvėmis. Jie primins ne tik išėjusiuosius, bet ir tuos, kurie kiekvieną dieną yra tarp mūsų, galbūt apimti nevilties ir kamuojami minčių apie pasitraukimą.

Socialinę akciją užbaigs „Auros“ pasirodymas Aleksoto apžvalgos aikštelėje. Atlikėjai šokio judesiu išreikš itin svarbią mintį, kodėl šiame pasaulyje vienas kitam esame gyvybiškai reikalingi ir kaip svarbu bendrauti, kvėpuoti, gyventi, išlikti.

Kasmetine akcija siekiama skatinti gyventojus išdrįsti kreiptis pagalbos ir leisti jiems padėti. Paskutinius kelerius metus Kaunas tam skiria ypatingą dėmesį, kad kvalifikuotų specialistų parama būtų laiku pasiekiama bei greitai prieinama visiems žmonėms, išgyvenantiems sunkų periodą.

Daugiau apie Pasaulinės savižudybių prevencijos dienos renginį Kaune: bit.ly/prevencijos-diena.

Filmo peržiūra ir diskusija

Skaičiuojama, kad praėjusiais metais Kaune iš gyvenimo pasitraukė dukart daugiau vyrų nei moterų. Atsižvelgiant į tai, rugsėjo 10 d. 18 val. Visuomenės sveikatos biuras drauge su „Meno Aviliu“ organizuoja nemokamą filmo „Gyveno kartą Uvė“ peržiūrą ir diskusiją vyrų savižudybių tema, kurią Kauno menininkų namuose nagrinės psichologas Jokūbas Gužas.

Šis režisieriaus Hanneso Holmo kūrinys – tai įkvepiantis priminimas, kad gyvenimo prasmė yra tarpasmeniniai santykiai. Daugiau informacijos: bit.ly/filmo-perziura.

Iškalbingi skaičiai nedžiugina

Praėjusių metų duomenimis, Lietuvoje savižudybių skaičius siekė 607 atvejus – iš gyvenimo pasitraukė 474 vyrai ir 133 moterys. Nors kasmet stebimas savižudybių skaičiaus mažėjimas, tai vis dar išlieka opia problema visoje šalyje.

Lietuvoje fiksuojami skaičiai vis dar išlieka vieni aukščiausių tarp Europos šalių – 21,7 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Remiantis Nacionaliniu savižudybių prevencijos veiksmų 2020–2024 m. planu, siekiama, kad po trejų metų Lietuvoje ši skaudi riba siektų ne daugiau kaip 18 atvejų 100 tūkst. gyventojų ir toliau palaipsniui mažėtų.

Parama prieinama kiekvienam

„Labai svarbu nuolatos vykdyti savižudybių prevenciją. Tokių tikslų siekia ir Kauno savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, įgyvendindamas savižudybių prevencijos modelio veiklas, teikdamas kiekvienam besikreipiančiam kauniečiui nemokamas ir konfidencialias psichologines konsultacijas bei kviesdamas dalyvauti psichologiniuose grupiniuose  užsiėmimuose“, – teigė Kauno miesto savižudybių prevencijos modelio koordinatorė, psichologė Kristina Navickienė.

Įgyvendinant savižudybių prevencijos modelio veiklas Kauno mieste kiekvieną savaitę vyksta savitarpio pagalbos grupiniai susitikimai didžiuosiuose Kauno miesto poliklinikos filialuose. Savitarpio pagalbos grupėse Kauno miesto poliklinikos Centro ir Kalniečių padaliniuose laukiami paaugliai, o suaugusieji – Šilainių, Šančių ir Dainavos psichikos sveikatos centrų padaliniuose. Grupės yra atviros, nuolat priimančios naujus narius. Platesnė informacija: bit.ly/savizudybiu-prevencija.

Daugiau sužinoti apie pagalbos galimybes Kaune gyventojai kviečiami Visuomenės sveikatos biuro interneto svetainėje www.kaunovsb.lt arba nacionalinėje savižudybių prevencijos platformoje www.tuesi.lt. Čia galima rasti kontaktus apie visoje Lietuvoje teikiamą pagalbą ir kitą naudingą informaciją, siekiant padėti krizėje ar savižudybės rizikoje atsidūrusiam žmogui.

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content