Gera proga automobilį palikti namie – Kaune startavo darnaus judumo savaitė

Neišvengiamos transporto spūstys rudens pradžioje ir intensyvūs gatvių remonto darbai – ne vienintelė priežastis bent trumpam atsisakyti automobilio ir rinktis alternatyvas. Rugsėjo 1625 dienomis Kaunas jau 20-ąjį kartą jungiasi prie Europos judumo savaitės renginių, kviesdamas atkreipti dėmesį į kitokius kelionių būdus. Ta proga miestas pristato plačią programą, kurioje – nemokami pasiplaukiojimai laivu ir Diena be automobilio, gidai viešajame transporte, edukacijos, dviračių akrobatų šou bei finalinis Vaido Baumilos koncertas.

Kviečia pakeliauti „Žalgirio“ laivu

Dviračiu, paspirtuku, pėsčiomis, autobusu ar troleibusu, o galbūt netgi laivu? Artimiausią savaitę kauniečiai raginami greta kasdienių transporto priemonių – automobilių – dažniau rinktis aplinkai draugiškas alternatyvas.

Ketvirtadienio rytą nemažai viešojo transporto keleivių pasitiko staigmena: Petrašiūnuose, Vilijampolėje ir miesto centre kursuojančiuose autobusuose bei troleibusuose kauniečių laukė improvizuota ekskursija su profesionaliais gidais. Įdomūs pasakojimai ir negirdėtos miesto istorijos priminė, kad kelionė atsinaujinusiu viešuoju transportu Kaune gali būti turininga ir patogi. Pažvelgti į miestą naujomis akimis viešojo transporto keleivius gidai kvies iki rugsėjo 25 dienos.

Rugsėjo 22-ąją – Tarptautinę dieną be automobilio – tradiciškai visos kelionės miesto viešuoju transportu bus nemokamos.

Tą pačią dieną kauniečiai kviečiami į nemokamas keliones laivu „Žalgiris“ – pasigrožėti vaizdingais Nemuno peizažais iš vandens. Jis kursuos maršrutu Centras–Nevėžio santaka kas dvi valandas nuo 12 iki 18 valandos (keleiviai įleidžiami gyvos eilės principu, tik su galimybių pasu). Vidaus vandens kelių direkcijos laivas pajudės nuo Vytauto bažnyčios iki santakos su Nevėžiu ir grįš atgal. Kelionės trukmė – beveik 2 valandos.

Vietoje fejerverkų – šventinis koncertas

Rugsėjo 25 dieną Darnaus judumo savaitės renginių ciklą vainikuos šventė Vienybės aikštėje (įėjimas – tik su galimybių pasu). Čia pramogas organizuos Kauno sporto mokykla „Gaja“ ir A. Žikevičiaus saugaus vaiko mokykla. Lankytojai turės progą ne tik pasigrožėti, bet ir patys išmokti triukų „Kauno ekstremalaus sporto klubo“ užsiėmimų metu.

Vienu ryškiausių renginio akcentų taps svečiai iš Latvijos – dviračių akrobatai „Greentrials Show“. Garsieji kaimyninės šalies virtuozai publikai dovanos savo autorinį ekstremalų pasirodymą, neretai prieštaraujantį elementariems fizikos dėsniams.

Vakarop visų susirinkusiųjų lauks „Darni diskusija“ su sporto entuziastu, bendruomenės „Šešios trim“ įkūrėju, treneriu Mindaugu Šatkumi ir maratonininku, olimpiečiu Remigijumi Kančiu.

Šventinę savaitę vainikuos Vaido Baumilos koncertas. Drauge su gerai žinomais kūriniais atlikėjas ruošia ir ypatingą desertą – šių metų hitu tapusią dainą „Kunigunda“.

Nuo laisvalaikio iki sporto

Darnus judumas neatsiejamas nuo saugaus eismo pagrindų, todėl vaikai ir jų tėveliai kviečiami prisiminti bei patobulinti žinias apie kelių eismo taisykles Kauno Algio Žikevičiaus saugaus vaiko mokykloje (Ašigalio g. 23). Čia neseniai atidarytas pirmasis šalyje saugaus eismo miestelis „Saugėnai“ lauks lankytojų su specialiai parengta edukacine programa (detalesnė informacija ir registracija į veiklas – telefonu 8 37 323200).

Aktyvaus laisvalaikio entuziastų visą šventinę savaitę lauks projekto „Judėk sveikai“ treniruotės. Profesionalūs treneriai įvairiose miesto vietose ves nemokamus užsiėmimus tiek suaugusiems, tiek ir mažiesiems kauniečiams. Išsamus veiklų tvarkaraštis: judeksveikai.kaunas.lt.

 

Įsibėgėjantis ruduo – dviračių sezono kulminacija. „Like Bike“ siūlo pasigrožėti rudenėjančiu miestu minant pedalus. Pro vaizdingus fontanus ir kitas Kauno erdves bei apylinkes besidriekiančius maršrutus galima rasti internete: likebike.kaunas.lt. Maža to, užfiksavę savo išvykų akimirkas ir pasidalinę jomis „Like Bike“ feisbuko paskyroje, dviratininkai pretenduoja laimėti simbolines atminimo dovanas.

Darnaus judumo savaitės renginių partneriai ir bendraorganizatoriai: Kauno kultūros centras, verslo lyderių centras BLC, Vidaus vandens kelių direkcija, bendrovė „Kauno autobusai“.

Judėti „žaliau“ ir aktyviau

„Aktyvus judėjimas – tiesiausias kelias į gerą fizinę formą ir emocinę savijautą. Tuo metu darnus judumas mažina triukšmo ir taršos lygį mieste. Kaune kursuoja hibridiniai autobusai, sparčiai plečiasi dviračių takų tinklas, tvarkomi parkai ir sporto aikštynai, gražinamos kitos erdvės.

Norisi, kad gyventojai su kiekviena diena įvertintų tuos infrastruktūros pokyčius ir vis aktyviau jais naudotųsi. Visų šių pokyčių tikslas – kad žmonėms čia būtų gera gyventi. Todėl Darnaus judumo savaitė tegul bus dar viena proga atkreipti kauniečių dėmesį ir parodyti, kad savo mieste turime ne vien lygias, tvarkingas gatves, bet ir daug kitų puikių vietų kokybiškam laisvalaikiui bei patogiam susisiekimui ne vien automobiliais“, – sakė Kauno mero pavaduotojas Andrius Palionis.

Pasak jo, Kaunas jau kuris laikas tvirtai laikosi žaliojo kurso. Mieste įrengta 21 elektromobilių įkrovos stotelė, greta viešojo transporto parko modernizuota ir elektroninio bilieto sistema, o bendras dviračių takų ilgis viršijo 110 kilometrų – beveik tiek pat, kiek driekiasi kelias nuo Kauno iki Anykščių. Jau tapo įprasta, kad remontuojant gatves, kompleksiškai atnaujinami arba naujai tiesiami ir pėsčiųjų takai, vadovaujantis universalaus dizaino principais.

Visa renginio programa čia.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content