„Fluxus festivalyje“ – nuo grojančių kibirais iki kosminių žonglierių

Tik nugriaudėjus žinioms apie Kauno oro uosto pavadinimo keitimą į „Fluxus“ oro uostą, šeštadienį Kauną užliejo bene spalvingiausia ir linksmiausia tradicija tapęs „Fluxus festivalis“. Vis daugiau dėmesio sulaukiantis renginys šiemet su užsidegimu įtraukė ne tik kasmetinius renginio dalyvius entuziastus, bet ir pro šalį einančius kauniečius. Renginio organizatorius džiugino ne tik dalyvių skaičius, bet ir beribė į kalną kopiančiųjų fantazija: Parodos kalną tvindė įvairiausiais kostiumais vilkintys dalyviai – lipo ir sniego žmogus, ir fluksiška milžinė, ir savadarbiais lėktuvais nešini mačiūnai ar kosminiai žonglieriai.

„Šis festivalis pasižymi fantazijos nestokojančia bendrakūryba – „Fluxus festivalio“ dalyviai patys kuria ir dekoruoja savo kostiumus bei netikėčiausias transporto priemones ir fluxiškai kopia į kalną. Esu įsitikinusi, kad bendruomeniškesnio įvykio negalima nė įsivaizduoti“, – teigė „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos „Fluxus Labas!“ koordinatorė ir „Fluxus festivalio“ organizatorė Simona Savickaitė. Anot jos, šiais metais itin džiugino išskirtinis dalyvių skaičius: organizatoriai skaičiavo, kad festivalį aplankė net 1 300 be galo kūrybingų ir nebijančių savo fantazijas išlaisvinti žmonių.

Šiųmetis „Fluxus festivalis“ kvietė ne tik į spalvingąją vakarinę dalį – kauniečiams ir miesto svečiams siūlė dieną praleisti „Kaunas 2022“ organizuojamuose renginiuose. Programą atidarė baigiamasis bendruomenių programos „Fluxus Labas!“ organizuojamo paskaitų ir diskusijų ciklo renginys – diskusija apie bendruomenes ir jų veiklas „Kūryba ir dialogas: pokyčiai bendruomenėse“. Joje savo istorijas pasakojo aktyvistai iš Kauno ir jo rajonų, džiaugėsi bendruomeniniais pasiekimais: bendrakūrybos ir meno galia suartinti žmones.

Festivalio dieną visi praeiviai turėjo galimybę susikurti fluxišką kostiumą, pasidaryti makiažą ar šukuoseną ir netgi pasipuošti savo nemotorinę transporto priemonę. Dirbtuvių medžiagomis bei priemonėmis buvo pasirūpinta, todėl prisijungti galėjo visi norintys – net ir tie, kurie dieną planavo praleisti visai kitaip. Buvo pagalvota apie viską: prieš pat kopimą, šalia J. Mačiūno aikštės, vieno iš sėkmingiausių „Kaunas 2022“ jaunimo programos projektų „KOMODA“ atstovai laukė nepasiruošusių kopimui ar vėluojančiųjų. Jie buvo papuošti „Fluxus“ akcentais ir galėjo drąsiai žygiuoti į nuotykių kupiną Parodos kalną.

Laukiant, kol automobilių eismas bus uždarytas, dėmesį patraukė itin didelė Brazilijos vėliava, šviečiantys skėčiai ir šaukštais daužomi būgnai. „Vos tik pajudėjus į viršų, atrodė, kad pasaulis trumpam sustojo, o vienybė ir noras kopti – keistis – tiesiog sklandė ore“, – pasakojo renginio dalyvė Gertrūda.

Užkopusius dalyvius pasitiko mistiška festivalio dekoracija tapęs dūmais ir galingomis šviesomis papuoštas „Hegelmann“ vilkikas. Jo viduje buvę savanoriai pasitiko ir skambiais šūkiais sveikino užkopusiuosius. Netrukus visi renginio dalyviai susibūrė į Vytauto parką, kuris taip pat tarsi apsirėdė kostiumu ir nakčiai tapo treilerių parku – tarsi anonsu būsimųjų metų, kai Kaunas taps Europos kultūros sostine.

Parke vyko įvairiausios bendruomenių šventės – buvo surengti įtraukiantys festivaliai festivalyje. Čia buvo galima išvysti tarsi 2022 metų anonsą – visas šventes nuo Kalėdų iki Žemės dienos, nuo Rasų šventės iki tarptautinės sportinių kelnių dienos. Visam veiksmui pasiruošti Kauno mikrorajonai būrėsi į bendrakūrybos dirbtuves, kurias jau nuo rugpjūčio mėnesio kruopščiai planavo „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ bendruomenių programa „Fluxus Labas!“

Renginio pabaigoje vyko tarpdisciplininio menininko Simono Nekrošiaus pasirodymas, po kurio dalyviai buvo pakviesti atvykti į kitų, 2022-ųjų metų, „Fluxus festivalį“. Visas vyksmas buvo transliuojamas gyvai, todėl negalėjusieji atvykti turėjo šansą bent per atstumą pajusti „Fluxus festivalio“ dvasią ir nuotaiką.

„Fluxus festivalis“ yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos dalis. Primename, kad Europos kultūros sostinės metais Kaune ir Kauno rajone renginių numatoma daugiau nei metuose yra dienų: daugiau kaip 40 festivalių, per 60 parodų, daugiau kaip 250 scenos meno renginių, iš kurių daugiau nei 50 premjerų, daugiau nei 250 koncertų. Ilgai kartu su daugybe partnerių brandintą Europos kultūros sostinės metų programą „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ atskleis jau šio mėnesio pabaigoje. Rugsėjo 22 d. vyksiančioje tarptautinėje spaudos konferencijoje bus pristatomos „Kauno 2022“ bei kitų Europos kultūros sostinių – „Esch 2022“ ir „Novi Sad 2022“ –  programų detalės tarptautinei ir nacionalinei žurnalistų publikai. Rugsėjo 23–24 d. „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ pakvies į jau ketvirtą kartą rengiamą Europos kultūros sostinės forumą, kuris šiemet bus dedikuotas išsamiai „Kaunas 2022“ programos apžvalgai ir įvertinimui.

Fotografijų autoriai: M. Plepys ir A. Aleksandravičius.

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content