Už įsitraukimą į kūrybines veiklas įvertintos Europos bendruomenės: prizas atiteko ir Kaune esančiam negalią turinčių asmenų centrui „Korys“

Jau tradicija tapę Europos bendruomenių apdovanojimai „Bendros kūrybos ir supratimo link“ („Co-create & comprehend“) šiemet įteikti virtualiai. Kūrybiškos Europos projekto „Stebuklingi kilimai“ („Magic Carpets“) teikiamas piniginis prizas atiteko 4 bendruomenėms: negalią turinčių asmenų centrui „Korys“ (Kaunas, Lietuva), Romos (Italija) priemiesčio Trullo moterų iniciatyvinei grupei, Tbilisio (Gruzija) fotografijos festivalio suburtiems konfliktų kamuojamų Pietų Kaukazo menininkams bei Novo Naselje rajono (Novi Sad, Serbija) bendruomenei.

Kasmet tarptautinis projektas „Stebuklingi kilimai“ aktyviai įtraukia unikalias vietos bendruomenes ir įgalina jas kartu dalintis savo autentiškomis istorijomis su visa Europa. Nors karantino padiktuotos sąlygos apribojo gyvus susitikimus, bendruomenės vis tiek aktyviai ieškojo būdų dalintis patirtimi ir bendra kūryba.

„Europos bendruomenių trijų tūkstančių eurų piniginis prizas yra išdalinamas ne kultūros organizacijoms ar menininkams, o konkrečioms vietos bendruomenėms, kad jos galėtų tęsti pradėtus darbus. Džiugu, kad „Stebuklingų kilimų“ platforma į bendras menines veiklas aktyviai įtraukia skirtingas vietos bendruomenes, kurios kartu formuoja unikalią terpę emocinės, tarpkultūrinės ir socialinės aplinkos kūrimui. Apdovanojimai yra skiriami iniciatyvoms, kurios pastebi svarbiausias spragas ir išryškina itin reikalingą indėlį į bendrą vietos kultūrinę ir socialinę aplinką“, – pasakoja projekto vadovė Neringa Kulik.

 

Judesio laboratorija neįgaliesiems 

Šiemet „Stebuklingų kilimų“ tarptautinių kuratorių favoritu tapo choreografų ir šokėjų Manto Stabačinsko bei Vasaros Visockaitės inicijuota kūrybinė judesio laboratorija, orientuota į negalią turinčių asmenų centro „Korys“ bendruomenę. Šio kūrybinio projekto tolimesnėms veikloms skatinti skirta net tūkstantis penkiasdešimt eurų.

„Pastebima, kad dažniausiai daugelis socialinių bei edukacinių projektų būna skiriami vaikams, jaunimui arba senjorams, o šis kūrybinis projektas įvertintas už sugebėjimą per šokio prizmę aktyviai įtraukti dažnai pamirštą suaugusiųjų neįgaliųjų bendruomenę. Svarbu keisti visuomenės požiūrį į neįgaliuosius“, – komentuoja N. Kulik.

Ši judesio laboratorija skatina socialinio šokio Lietuvoje plėtrą – profesionalūs šokėjai padeda įtraukti neįgaliųjų bendruomenės narius į judesio lauką, per meninės raiškos pamokas bei įvairius kūrybinius judesio užsiėmimus, ugdo jų kūrybiškumą bei pasitikėjimą savimi. Skirtas piniginis prizas padės plėsti „Korio“ bendruomenės kūrybines veiklas, bendradarbiavimą su profesionaliais menininkais, organizuoti veiklas, pritaikant jas prie karantino sąlygų, organizuojant virtualius užsiėmimus.

 

Įvertinti tradicijas puoselėjantys ir pokyčių per meną siekiantys projektai

„Latitudo“ meno centro (Roma, Italija) projektas, kurio tikslas remti meno ir švietimo projektų realizavimą, populiarinimą bei sklaidą, taip pat sulaukė įvertinimo. Meninėmis veiklomis siekiama atgaivinti pamirštus Romos priemiesčius: Trullo ir Corviale. Į šį projektą aktyviai įsitraukė trys menininkai: italai Sara Basta ir John Cascone bei lietuvis fotografas Mykolas Juodelė. Labiausiai įvertintas S. Basta indėlis į bendruomenės subūrimą.

„Piniginis prizas skiriamas Saros Basta kūrybiniam projektui, kuriame susibūrė skirtingo amžiaus moterys iš Trullo priemiesčio. Saros kūrybinės dirbtuvės tęsėsi tris mėnesius – buvo siekiama suburti dvi skirtingas kartas, atgaivinti pamirštą Romos rajoną ir išmokyti jaunąją kartą reikšti mintis, naudojantis adata ir siūlu. Šis projektas siekia išryškinti meną per tekstilę ir atgaivinti senąsias tradicijas, naudojantis vietiniais produktais bei žaliavomis“, – projekto svarbą komentavo kuratorė iš Romos Giulia Pardini.

Europos bendruomenės piniginis prizas atiteko Tbilisio fotografijos festivaliui. Dokumentinės fotografijos galia „Subtropinės kultūros“ („Subtropical Cultures”) projekte naudojama kaip socialinių ir kultūrinių pokyčių katalizatorius Gruzijoje ir Pietų Kaukazo regione. Rezidencijos programa sprendžia problemas, kurios ilgą laiką brendo tarp dviejų susiskaldžiusių Tbilisio ir Sukhumio bendruomenių.

„Rezidencijos programa „Subtropinės kultūros“ sukūrė platformą, per kurią nuo 1993 m. karo pabaigos, menininkai iš Tibilisio ir Sukhumio pirmą kartą bendradarbiavo kartu. Menas buvo naudojamas kaip priemonė transformuoti nepasitikėjimą į tarpkultūrinį dialogą tarp dviejų pusių“, – įvertinimu džiaugėsi Tbilisio fotografijos festivalio kuratorė Elina Valaitė.

 

Ekologiją skatinantis projektas Serbijoje

Trečią kartą platformos „Stebuklingi kilimai“ apdovanojimu įvertinta Novo Naselje rajono bendruomenė  (Novi Sad, Serbija). Šįkart už kultūros centro Novo Kulturno Naselje inicijuotą ekologijos projektą „#NewCheapNature”, kuriuo siekia priminti apie tradicinį požiūrį į gamtą moderniais laikais.

„Bendruomenė karantino metu susitelkė į nuotolines kūrybines dirbtuves, kuriose buvo naudojamos medžiagos, randamos namuose. Galutinis rezultatas – pandemijos sąlygomis sukurtos lauko instaliacijos, miesto parke, kurios perteikė reikšmingas temas: bendruomenę, viešąją erdvę, ekologiją, Covid-19 pandemiją, prisiminimus“, –  apie Novo Kulturno Naselje projektą pasakoja organizacijos projektų vadovė Sara Agić. Novo Naselje rajone piniginis prizas padės įkurti viešą erdvę susibūrimams, renginiams bei ekologiškos transporto priemonės -– dviračių – parkavimo aikštelę.

Pirmieji Europos bendruomenių apdovanojimai „Bendros kūrybos ir supratimo link“ 2018 m. buvo įteikti Novo Naselje bendruomenei Novi Sado mieste Serbijoje. Taip pat apdovanotos: „FOCUS Casa dei Diritti Sociali“ bendruomenė Italijoje, Wilten rajono bendruomenė Austrijoje, Jelsa bendruomenė Hvaro saloje. Praėjusiais metais teikiamą prizą pasidalino Slon (Rumunija) ir Novo Naselje (Serbija) bendruomenės bei italų organizacija „Pontedicontro“.

,,Stebuklingi kilimai“ (,,MagiC Carpets“) – tai „Kūrybiškos Europos“ iš dalies finansuojamas keturmetis projektas (2017-2021), kurį vykdo Kauno bienalė kartu su keturiolika organizacijų-partnerių iš skirtingų ES ir kandidančių šalių. Projektas sujungia kylančius užsienio bei vietos menininkus su bendruomenėmis bendroms meno veikloms įgyvendinti.

Rėmėjas Lietuvos kultūros taryba.

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content