Kaunas ruošiasi karantino švelninimui: mokestinės lengvatos lauko kavinėms ir savivaldybės NT nuomininkams

Dėl pandemijos sunkumus patiriantis verslas sulauks miesto pagalbos. Siekiant sušvelninti „karantininius“ padarinius bei padėti išlaikyti turimą infrastruktūrą ir darbo vietas, visos lauko kavinės atleistos nuo vietinės rinkliavos pilnai. Tokį sprendimą Kauno taryba patvirtino antradienio posėdyje. Taip pat mokestinė našta sumažinta ir savivaldybės NT nuomininkams, kurių veikla karantino laikotarpiu buvo visiškai ar dalinai sustojusi. 

Maksimalios galimybės plėtrai

„Pirmasis karantinas ir praėjusių metų Kauno gimtadienis parodė, kad miestas gali virsti viena didele lauko kavine, kuri veikia laikantis visų saugumo reikalavimų bei rekomendacijų. Neabejoju, kad ir šiemet ne vienas kauniečių pamėgtas restoranas, kavinė ar baras pakvies užsukti į lauko terasą ar prisėsti prie atvirose erdvėse esančių staliukų.

Savo ruožtu norime skatinti smulkiojo ir vidutinio verslo sugrįžimą į darbus, kai tik tą leis karantino ribojimų sušvelninimas. Mūsų siekis ne tik panaikinti rinkliavą už leidimus prekiauti viešose vietose, bet ir leisti kiekvienai įstaigai maksimaliai išsiplėsti erdvėje. Neįsispraudžiame savęs į standartizuotus rėmus, todėl kiekvieną iškilusį klausimą spręsime individualiai“, – teigė Kauno miesto vicemeras Andrius Palionis.

Pritaikius mokesčių lengvatas 2021 m. lauko sezonui, viešojo maitinimo paslaugas teikiantys verslininkai sutaupytas lėšas galės sugrąžinti atgal į verslą. Drauge su rinkliavos panaikinimu miestas leis lauko kavinėms bei terasoms plėsti aptarnaujamas teritorijas, kol tai netrukdys pėsčiųjų, dviračių ar automobilių eismui, kaimynams bei šalia vykdomiems darbams.

Praėjusiais metais kavinės galėjo plėstis į rekonstruotą Laisvės alėją, naujai atgimusią Vienybės aikštę, Nepriklausomybės aikštę prie Soboro, nuo automobilių eismo apribotas Rotušės aikštės erdves bei pagrindinę senamiesčio arteriją – Vilniaus gatvę.

Susidomėjimas galimybėmis

Artėjant šiltąjam metų sezonui, kavinių, restoranų ir barų savininkai nekantriai laukia Vyriausybės sprendimo leisti vykdyti viešojo maitinimo paslaugas atvirose erdvėse. Nemaža dalis verslininkų jau dabar suskubo derinti naujus lauko terasų ir kavinių projektus ar senųjų pratęsimą.

Miestas taip pat sulaukia nemažai užklausų iš įmonių, kurios lauko terasų iki šiol neturėjo, tačiau dabar pageidauja iš vidaus patalpų persikelti į lauką. Viena iš tokių vietų – įspūdingų eilių sulaukianti legendinė Kauno „Spurginė“. Ši tendencija formuojasi atsižvelgiant į praėjusių metų patirtį, kai pirmiausia veikti pradėjo būtent lauko kavinės.

Didelis miesto dėmesys skiriamas ir verslininkams, kurių įstaigos įsikūrusios prie atnaujinamų ar planuojamų rekonstruoti gatvių. Su jais derinami alternatyvūs scenarijai – galimybės staliukus pastatyti paralelinėse ar šoninėse gatvelėse, jei tik tam yra palankios aplinkybės bei pavyksta susiderinti su miestu ir kaimynais. Kavinėms taip pat primenama apie galimybes tam dedikuotose miesto zonose prekiauti iš maisto furgonėlių.

Toks operatyvus ir iš anksto planuojamas pasiruošimas veiklų atnaujinimui leis visus procesus atlikti sklandžiau, o leidimų išdavimas užtruks vos keletą dienų. Visos įmonės, svarstančios apie lauko terasos atidarymą, jau gali kreiptis į Kauno savivaldybės Interesantų priimamąjį dėl projektų derinimo. Kai tik Vyriausybė duos „žalią šviesą“ lauko kavinėms, prašymus leidimams savininkai galės pateikti elektroniniu būdu: https://epaslaugos.kaunas.lt/.

Lengvatos – ir NT nuomininkams

Oficialiu Kauno miesto tarybos sprendimu dar vasario 2-ąją mokestinė našta palengvinta ir visiems savivaldybės nekilnojamojo turto nuomininkams, kurių veikla karantino laikotarpiu buvo visiškai ar dalinai uždrausta. Ši pagalba labiausiai orientuota į Kauno poliklinikos padaliniuose įsikūrusias vaistines, biudžetinėse įstaigose veikusias valgyklas. Šios įmonės bei įstaigos sulauks lengvatos iki 70 procentų arba pilno atleidimo nuo nuomos mokesčio.

Priimant sprendimą dėl skiriamos lengvatos dydžio atsižvelgiama į tai, ar įstaiga turėjo sąlygas veiklą vykdyti alternatyviais būdais – tiekti maistą išsinešimui, vykdyti prekybą internetu ar per kurjerius. Taip pat vertinama, kaip ženkliai pakito kiekvieno nuomininko pajamos ir kiti finansiniai rodikliai, ar iki karantino paskelbimo buvo tvarkingai mokamas nuomos mokestis bei kitos aplinkybės.

Numatytus kriterijus atitinkančioms įmonėms bei įstaigoms tokia lengvata gali būti taikoma nuo karantino paskelbimo iki oficialios jo pabaigos.

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content