Paskelbti „Kaunas visiems“ apdovanojimų laureatai: įvertintos verslo ir kultūros iniciatyvos

Antrus metus iš eilės rengiama kampanija „Kaunas visiems“ – simbolinis padėkos ir pagarbos ženklas organizacijoms bei pavieniams kauniečiams už ypatingą dėmesį negalios paliestiems žmonėms ir pastangas kuriant visiems prieinamą miestą. Antradienį vykusiame Kauno miesto tarybos posėdyje paskelbti trys 2020-ųjų laureatai: bendrovės „Argentavis“ ir „Genba Food“ bei tarptautinį projektą „Stebuklingi kilimai“ pristatę menininkai.

Kitoks požiūris į negalią

Skirtingai nei prieš metus, šįkart apdovanojimų „Kaunas visiems“ laureatai pasveikinti virtualiai, o jiems skirtos padėkos bus įteiktos karantinui pasibaigus.

„Šie apdovanojimai yra proga padėkoti tiems, kurių širdys ir veiklos buvo atviros visiems. Įvertintos iniciatyvos, verslo organizacijos yra gyvas įrodymas, kad negalios paliesto žmogaus integracija bendruomenėje, darbo rinkoje yra reikšminga ne tik jiems patiems, bet ir kuria pridėtinę vertę pačiam verslui. Tam tikra prasme tai praturtina visą įmonę ir tuo pačiu stiprina visuomenę“, – apie antrus metus rengiamą kampaniją „Kaunas visiems“ kalbėjo jos iniciatorius Kauno miesto tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas dr. Donatas Večerskis.

Kauniečiai savo siūlomus kandidatus į tris nominacijas aktyviai teikė Kauno savivaldybės feisbuko paskyroje ir elektroniniu paštu. Šįkart ypatingo populiarumo sulaukė Metų verslo kategorija. Į ją patenka įmonės, sėkmingai vykdančios specialiųjų poreikių turinčių žmonių integraciją į darbo rinką be valstybės finansinės paramos ar kitaip prisidedančios gerinant jų kasdienybę bei socialinį aktyvumą.

Pretendentus vertinusi komisija priėmė sprendimą Metų verslo nominacijoje išskirti dvi Kaune veikiančias įmones.

Padeda jaustis pilnavertiškais

Bendrovei „Genba Food“ apdovanojimas skirtas už ypatingą dėmesį Kauno „Arkos“ bendruomenei, kurios kasdienė veikla tiesiogiai susijusi su negalią turinčių asmenų integracija į visuomenę.

„Patikėjome ir susibičiuliavome su šia bendruomene. Kauno „Arka“ keičia supratimą į negalią. Ypatingas jausmas palaikyti tokią tvirtą organizaciją, gebančią šitaip rūpintis kitais. Savo veikla jie sugrąžino į visuomenę ne vieną žmogų, kuris iki tol dienas leisdavo tarp keturių sienų. Gyvenimo džiaugsmą atgaunančios akys ir yra didžiausia motyvacija prisidėti. Džiugu, kad ir miesto požiūris į socialinę atsakomybę vis labiau keičiasi“, –  teigė bendrovės „Genba Food“ vadovas Nerijus Budreckis.

Antroji Metų verslo kategorijos laureatė – bendrovė „Argentavis“, per 2020-uosius be valstybės pagalbos įdarbinusi daugiausiai negalią turinčių asmenų Kaune.

Įmonės vadovas Donatas Plečkaitis tikisi, kad tai – tik pradžia: „Planuojame plėsti savo veiklą ir įtraukti neįgaliuosius į maisto gaminimo sektorių. Taip pat rengiamės sukurti darbo vietų protinę negalią turintiems asmenims. Ne kartą teko lankytis Vakarų Europos šalyse, matyti, kaip aptarnavimo srityje sėkmingai dirba visi.

Moksliškai įrodyta, kad fizinis darbas labai padeda protinę negalią turintiems asmenims jaustis pilnavertiškais visuomenės nariais, atitinkamai mažėja vartojamų medikamentų kiekiai, o gaudami pajamų jie gyvena savarankiškesnį gyvenimą.“

Šiuolaikinio šokio improvizacijos

Metų iniciatyvos kategorijoje šiais metais išrinkta tarptautinio projekto „Stebuklingi kilimai“ (angl. „Magic Carpets“) choreografų ir šokėjų Manto Stabačinsko bei Vasaros Visockaitės judesio laboratorija. Menininkai leidosi į kūrybiškumo paieškas su negalią turinčių asmenų centro „Korys“ bendruomene.

„Laiminga ir produktyvi visuomenė susideda iš laimingų individų. Sunku įsivaizduoti gerai veikiantį mechanizmą, kai kelios detalės yra neprižiūrėtos ir pamirštos. Ir šiuo atveju šokis – ypatingai šiuolaikinis – yra puiki platforma kelti visuomenės sąmoningumą šiuo klausimu.

Šiuolaikinio šokio atlikėjai nuolatos ieško naujų judėjimo, išraiškos galimybių, tad išsivadavimas iš stereotipų gali tik praturtinti šią sritį. Gebėjimas judėti pagal muziką ar ritmą yra prigimtinis poreikis, kurį kartais prarandame augdami, tačiau tikiu, kad galima jį vėl atrasti. Galimybė bendradarbiauti yra pats svarbiausias privalumas dalyvaujant panašiuose projektuose, o tai labiausiai ir įkvepia tęsti darbus“, – pasakojo V. Visockaitė.

Antrus metus iš eilės surengti apdovanojimai „Kaunas visiems“ tampa gražia miesto tradicija pažymint Tarptautinę žmonių su negalia dieną. Taip siekiama dar kartą atkreipti gyventojų dėmesį į negalios paliestų žmonių kasdienybę bei poreikius.

Tuo pačiu tai yra būdas atkreipti kauniečių ir įvairių organizacijų dėmesį, kad negalios paliesti žmonės yra neatsiejama visuomenės dalis, su kiekviena diena pelnytai užimanti vis svarbesnę vietą joje.

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content