Kaunas tęsia tradiciją: apdovanojimais „Aš – dalis Tavęs“ pagerbtos iškilios asmenybės ir iniciatyvos

Nors šiemet Vasario 16-ąją Lietuva pasitiko kitaip nei įprasta, į virtualią erdvę bei TV ekranus persikėlę minėjimo renginiai išlaikė sau būdingą pakilią emociją. Kaunas Lietuvos valstybės atkūrimo dieną pasitiko šventiniu koncertu „Laisvės alėja“ ir tradicija tapusia iškilminga apdovanojimų ceremonija „Aš – dalis tavęs“. Miesto ir Lietuvos vardu padėkų bei sveikinimų sulaukė Japonijos ambasadorius Shiro Yamasaki, Dakaro motociklininkas Arūnas Gelažninkas, iniciatyvos „Laisvės kelias“ autoriai, SBA koncernas bei COVID-19 akivaizdoje pagalbą teikę visos šalies savanoriai.

„Vasario 16-osios akto signatarai lietuvių tautai dovanojo laisvę. Mūsų pareiga – ištikimai ją saugoti ir puoselėti. Man didelė garbė padėkoti tiems, kurie toliau kuria bei stiprina Kauną ir visą Lietuvą“, – apdovanojimų ceremoniją Kauno rotušėje pradėjo miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Savanoriams ir geradariams

Įteikdamas nominacijos „Klestinti šalis 2020“ apdovanojimą, visų kauniečių vardu V. Matijošaitis padėkojo už paramą COVID-19 grėsmių akivaizdoje bei solidų indėlį kuriant augantį miestą koncerno „SBA“ prezidentui Arūnui Martinkevičiui. Bendrovė pademonstravo savo socialinę atsakomybę sudėtingu metu padovanodama būtinos įrangos ligoninėms, suteikdama vertingą paramą Kaunui ir jo žmonėms.

„Mes visi kartu su jumis galime sukurti naują, pažangią, lyderiaujančią Lietuvą, kurią visas pasaulis žinotų kaip stiprią gyvybės mokslų srityje, pirmaujančią inovacijomis. Tam mums reikia drąsių įžvalgų, pasišventimo ir nuoseklaus, kryptingo darbo“, – savo padėkos kalboje sakė SBA koncerno vadovas A. Martinkevičius.

Pasak laureato, šimtai tūkstančių savanorių kiekvieną dieną dirba rizikuodami savo gyvybėmis, o drauge su jais ir visas medicinos personalas pastaruoju metu nusipelno didžiulės pagarbos, įvertinimo bei pripažinimo: „Nėra didesnio pasitenkinimo, kuomet jauti, kad prisidėjai gelbėjant žmonių gyvybes.“

Būtent savanorystė šiuo pasaulinės pandemijos laikotarpiu buvo įvertinta nominacijoje „Šviesi šalis 2020“. Rankų darbo trofėjų – simbolinį padėkos ir pagarbos ženklą visiems Lietuvos savanoriams bei nevyriausybinėms organizacijoms – įteikė Kauno miesto garbės pilietė, tarybos narė Jūratė Elena Norvaišienė: „Didelė laimė būti reikalingiems kitiems. Dalintis savo žiniomis, širdimi ir niekada nepamiršti, kad šalia yra silpnesnis, kuriam reikalinga tavo pagalba.“

Apdovanojimą priėmė Kauno arkivyskupijos Carito pirmininkas – arkivyskupas metropolitas Kęstutis Kėvalas. Jis neslėpė pasididžiavimo šiuo įvertinimu visiems Lietuvos savanoriams: „Savanoris – žmogus, kuris, galime sakyti, – savas, artimas. Kuriam kiekvienas žmogus nėra svetimas. Štai, kodėl jis ištiesė pagalbos ranką, padovanojo savo laiką. Tebūna visi savanoriai apdovanoti šiuo džiaugsmingu įvertinimu, o mūsų tėvynė klesti dėl šių kilnių širdžių, kurios dovanoja save.“

Laisvė – kovos verta privilegija

Apdovanojimas „Laisva šalis 2020“ iš Kauno mero pavaduotojo Manto Jurgučio rankų atiteko iniciatyvos „Laisvės kelias“ autoriams. Jiems padėkota už pilietiškumą ir brolišką solidarumą su pilietine Baltarusijos visuomene ir visa kaimynine tauta, atkartojant Baltijos kelią motyvus.

„Kaunas visada buvo laisvės lopšys. Čia gyva Romo Kalantos istorija, sovietmečiu vyko aktyvus pasipriešinimas okupantams. Dabar kaip niekad svarbus tvirtas palaikymas savo kaimynams, kovojantiems už savo laisvę“, – sakė vicemeras M. Jurgutis.

„Esame laisvi 30 metų ir priimame tai kaip duotybę. Užaugusi karta pernai buvo priversta krūptelėti, kad laisvė, vis dėlto, – privilegija, už kurią mūsų kaimynai vis dar priversti kovoti ir lieti kraują. „Laisvės kelias“ leido suprasti, kokia subrendusi mes esame kaip valstybė, kad galime į keliasdešimties kilometrų liniją sustoti ne tik už save, bet ir už kitus“, – atsiimdama apdovanojimą pabrėžė viena iš akcijos „Laisvės kelias“ organizatorių, „Laisvės TV“ vadovė kaunietė Gabija Milašiūtė.

Bičiuliškas ryšys su Japonija

Apdovanojimas „Unikali šalis 2020“ už puoselėjamus tvirtus ryšius tarp Lietuvos ir Japonijos šiemet skirtas Japonijos ambasadoriui Shiro Yamasaki. Iš Kauno miesto tarybos nario prof. Jono Audėjaičio priimdamas simbolinę statulėlę jis dėkojo už ilgametę draugystę ir sukurtą bičiulišką ryšį.

„Iš visos širdies sveikinu Lietuvą su Valstybės atkūrimo diena. Laikau šį apdovanojimą kaip draugiškų ryšių ir veiklos tarp Japonijos ir Lietuvos žmonių įvertinimą, kurį aš garbingai priimu kaip visų atstovas. Nuoširdžiai dėkoju.

Koronaviruso sukelti sunkumai vis dar tęsiasi, tačiau jau visai netrukus ateis pavasaris, o tada sužydės sakuros. Daugybė jų auga ir Lietuvoje. Todėl nuoširdžiai tikiuosi, kad abiejų šalių žmonės, drauge grožėdamiesi jų žydėjimu, galės švęsti pergalę įveikus koronavirusą. Iki šiol Lietuva ir Japonija buvo lyg draugai, tačiau tikiuosi, kad nuo šiol būsime tikri bičiuliai“, – kalbėjo laureatas S. Yamasaki.

Už istorinį rezultatą Dakare

„Aš – dalis tavęs“ renginį vainikavo apdovanojimas „Stipri šalis 2020“ – Arūnui Gelažninkui už Dakaro ralyje iškovotą istorinę pergalę motociklų įskaitos „vienišių“ klasėje.  Jį įteikęs Kauno vicemeras Andrius Palionis padėkojo lenktynininkui už tai, kad po trečiojo bandymo šturmuoti sunkiausias pasaulio lenktynes, Lietuvos vardas visai neseniai buvo pergalingai įrašytas į pasaulio sporto istoriją.

„Lietuvių vardas istorijos puslapiuose ne kartą yra palikęs ryškų pėdsaką. Ar mes kalbėtume apie lietuvių kovas su kryžiuočiais, ar apie Lietuvos valstybės laisvės kovas, skrydį per Atlantą. Už visų tokių žygdarbių stovi žmonės, kurie buvo stiprūs – tikėjo tuo, ką daro. Arūnas Gelažninkas dar kartą priminė pasauliui Lietuvos vardą“, – pabrėžė A. Palionis.

Viso šventinio vakaro metu geras emocijas ir muzikinius linkėjimus žiūrovams siuntė Rūta Ščiogoliovaitė, Merūnas Vitulskis, Mantas Jankavičius su KTU akademiniu choru „Jaunystė“, Ieva Narkutė, „Baltos varnos“, Monika Marija, vokalinis kvartetas „II senso“, Martynas Kavaliauskas, Česlovas Gabalis, Karina Krysko ir Jeronimas Milius, Egidijus Sipavičius ir kiti.

Šventinis koncertas Vasario 16-osios vakarą LNK televizijos eteryje – ne vienintelė pramoga Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga. Virtualūs renginiai prasidėjo dar išvakarėse. Kauniečių ir visos Lietuvos žmonių laukė turininga programa: spektakliai, koncertai, ekskursijos ir parodos, o prie Kauno pilies stovintį Laisvės karį papuošė išskirtinė šviesos instaliacija.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content