Gatvių apšvietimo modernizavimas pasiekė piką: investicijos duoda keleriopą grąžą

Nepaisant COVID-19 sukeltų iššūkių praėjusiais metais Kauno gatvės tapo dar šviesesnės bei saugesnės – fiksuotas rekordinis įrengtų modernių LED šviestuvų skaičius. Tai reiškia ne tik geresnį matomumą ir didesnį saugumą keliuose, bet ir pastebimai taupomą elektros energiją bei piniginius kaštus, o tuo pačiu ir gerokai mažesnę taršą aplinkai.

Šviestuvų daugėja – išlaidos mažėja

„Bendras šviestuvų skaičius mieste dėl urbanizacijos pastaraisiais metais tik didėjo, tad tarsi ir sunaudojamos energijos kiekis turėtų išaugti. Tačiau taip tikrai nėra. Įrengdami LED šviestuvus, kasmet sutaupome vis daugiau elektros energijos ir lėšų.

Svarbiausia, kad geresnis apšvietimas sumažina eismo įvykių riziką ir prisideda, kad gyventojai mieste jaustųsi saugiai tamsiuoju paros metu“, – sakė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas.

Intensyvus gatvių apšvietimo atnaujinimas moderniais šviestuvais prasidėjo nuo 2015 metų. Šiuo metu Kaune iš viso yra per 34 tūkst. šviestuvų. Iš jų daugiau kaip 20 tūkst. – šiuolaikiški bei modernūs LED.

Akivaizdus kaštų skirtumas

Vien per 2019 metus Kauno gatvėse senus natrio šviestuvus pakeitė apie 6 tūkst. naujai įrengtų LED žibintų, o pernai jų įrengta net 10 tūkstančių. Kelis dešimtmečius skaičiuojančios senosios lempos pakeistos Taikos prospekte, Baterijos plente, Kęstučio, Kovo 11-osios ir kitose gatvėse.

Investicijos į apšvietimo atnaujinimą duoda apčiuopiamą naudą. Pastaraisiais metais sutaupyta virš pusantro milijono kilovatvalandžių elektros energijos. 2020-uosius palyginus su 2018 metais, kai vidutinė elektros kaina už kilovatvalandę buvo daugmaž vienoda, įdiegtos šiuolaikinės technologijos padėjo miestui sutaupyti apie 40 tūkst. eurų.

Netolimoje ateityje numatoma pakeisti šviestuvus Laisvės alėjoje nuo E. Ožeškienės g. iki Vytauto pr., Nepriklausomybės aikštėje, ant Vytauto didžiojo tilto ir po juo, Vaidoto gatvės atkarpoje nuo Tilto g. iki Kariūnų pl. Taip pat bus keičiami šviestuvai ir atramos miesto centre – Steigiamojo Seimo aikštėje.

Ženkliai didesnis efektyvumas

Kauno mieste gatvių ir kitų viešųjų erdvių apšvietimą prižiūrinčios bendrovės „Kauno gatvių apšvietimas“ atstovai akcentuoja, kad naujieji LED šviestuvai, palyginti su senosiomis natrio lempomis, yra dukart taupesni. Tokia akivaizdi ekonomija tėra tik vienas iš privalumų.

„LED šviestuvai užtikrina geresnį apšvietimą. Keletas jų išskirtinių savybių – galimybė reguliuoti šviesos srautą. Mažesni elektros energijos nuostoliai. LED šviestuvų spinduliuojamas šviesos spektras yra tolygus, tad spalvos ir atspalviai perteikiami labai tiksliai. Šviesos diodų spinduliuojamas spektras neapima nei infraraudonųjų, nei ultravioletinių spindulių gamos“, – pridėjo bendrovės „Kauno gatvių apšvietimas“ generalinis direktorius Petras Švažas.

Vien per pirmuosius šių metų mėnesius su senosiomis natrio lempomis atsisveikino daugiau kaip 1 300 žibintų visame mieste, nuo šiol žibantys LED technologijos šviesa.

Jei toks optimistinis scenarijus išsilaikys ir toliau, tikėtina, kad dar šiemet Kaunas atsisveikins su paskutinėmis kai kur dar nuo sovietmečio užsilikusiomis geltoną šviesą skleidžiančiomis lempomis virš stulpų.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content