Iškiliausiems metų akademikams – padėkos ir premijos

Visuotinis karantinas nesukliudė metus užbaigti tradicija tapusiu padėkos ženklu nusipelniusiems Kauno miesto mokslininkams. Šįkart nuotoliniu būdu vykusiame Lietuvos mokslų akademijos (LMA) visuotiniame narių susirinkime jau septintą kartą pagerbti aktyviausi Kauno mokslininkai. Mokslo premijos už neeilinius pasiekimus šiemet įteiktos Vytauto Didžiojo universiteto profesorei dr. Vaidai Kamuntavičienei ir Kauno technologijos universiteto profesoriui habil. dr. Vytautui Ostaševičiui.

Tvirta parama miestui

„Kaunui yra garbė ir vertybė turėti tokią didelę koncentraciją mokslo šviesulių, garsinančių ne tik miestą, bet ir visą šalį. Tą įrodo kasmet vis naujiems laureatams įteikiamos Kauno miesto mokslo premijos. Jų kasdienė veikla ir nuolatinis progreso siekimas – būtina sąlyga modernaus miesto, šiuolaikiškos valstybės augimui ir vystymuisi.

Kaune, kur investicijų mastai ir naujų darbo vietų skaičius kyla aukštyn, ypač svarbu žinoti, kad greta yra tvirta parama – savo darbui pasišventę akademikai, kurie greta mokslinio darbo uoliai dalinasi savo patirtimi bei žiniomis, ruošdami aukštos kvalifikacijos profesionalus“, – kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

VDU ir KTU profesoriai pagerbti simbolinėmis 5 tūkst. eurų premijomis. Dr. Vaidai Kamuntavičienei ji skirta už nuopelnus humanitarinių ir socialinių mokslų srityje, o habil. dr. Vytautui Ostaševičiui – už pasiekimus fizinių, biomedicinos, žemės ūkio ir technologijos mokslų srityje.

Kauno miesto Mokslo premija įteikta jau septintą kartą. Kaip ir kasmet, iškiliausi Kauno mokslininkai pagerbti visuotiniame Lietuvos mokslų akademijos narių susirinkime, kuris dėl šalyje tebesitęsiančio visuotinio karantino šįkart vyko nuotoliniu būdu.

Dėmesys specifinėms sritims

Šiemet Kauno miesto mokslo premijos laureate tapusi VDU istorikė dr. V. Kamuntavičienė džiaugėsi, kad buvo pastebėti ir įvertinti jos atlikti Kauno bažnyčių ir vienuolynų tyrimai.

„Iškiliausi senamiesčio pastatai, matomi iš toli, – bažnyčios. Jose gausu sukauptų meno vertybių, tačiau dar svarbiau, kad tai – sakrali erdvė, per amžius pripildyta įvairių skausmingų ir džiaugsmingų maldų. Tai ne šiaip susiklostę meno muziejėliai, bet vertybine prasme svarbūs statiniai, kuriuos analizuojant galima suvokti, kaip mąstė prieš mus gyvenę žmonės, kas jiems buvo reikšminga. Jaučiu prasmę atskleisti šių pastatų, už jų sienų vykusių gyvenimų istorines vertes šiuolaikinei visuomenei“, – mintimis dalijosi istorikė.

Kito Mokslo premijos laureato KTU Mechatronikos instituto direktoriaus V. Ostaševičiaus pavardė neatsiejama nuo mechatronikos mokslo pasiekimų Lietuvoje. Pasak mokslininko, tai yra vienas iš Lietuvos aukštųjų technologijų prioritetų.

„Kaunui mechatronika yra kaip Vilniui lazeriai ir biotechnologijos. Juolab, kad didžioji dauguma Kauno laisvosios ekonominės zonos įmonių yra būtent šio profilio, – srities svarbą akcentavo kelių dešimtmečių mokslinio darbo patirtį sukaupęs akademikas. – Džiaugiuosi, kad mano gimtajame mieste tenka užsiimti su Kauno pramone, kauniečių sveikatos palaikymu, tarptautinių ryšių plėtra siejamomis veiklomis.“

Už ilgalaikę ir reikšmingą veiklą

Kauno tradicija padėkoti mokslininkams įvertinta ir pačios Lietuvos mokslų akademijos. Nuotoliniu būdu vykusioje ceremonijoje už indėlį į mokslo vertinimą ir plėtrą Kauno miesto savivaldybė apdovanota LMA atminimo medaliu.

„Mokslo garsinimas ir vertinimas yra be galo svarbus. Dažiausiai mokslininkas atiduoda visą savo laiką mokslui, tačiau įvertinimų gauna labai mažai. Kauno miesto savivaldybė, vertindama miesto mokslininkus, atlieka puikų darbą. Būtent už tai ir norime jai padėkoti“, – pabrėžė LMA prezidentas Jūras Banys.

Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimu kasmet skiriamos dvi premijos: viena teikiama už nuopelnus humanitarinių ar socialinių mokslų srityje, kita – už nuopelnus fizinių, biomedicinos, žemės ūkio ar technologijos mokslų srityje.

Kauno miesto mokslo premija skiriama už ilgalaikę aktyvią ir reikšmingą mokslinę veiklą, aukščiausius pasiekimus nacionaliniu ar tarptautiniu mastu, novatoriškas mokslines idėjas bei jų įgyvendinimą Kaune.

Teisę siūlyti kandidatus premijai gauti turi Lietuvos mokslų akademija, Kaune veikiančios mokslo ir studijų institucijos, mokslo sąjungos, asociacijos. Savo kandidatūras taip pat gali siūlyti patys mokslininkai. Teikimus skirti Kauno miesto mokslo premiją svarsto Lietuvos mokslų akademija.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content