Atsinaujinusi Kauno sporto halė išryškins autentiką ir taps atvira naujovėms

Nostalgiją ir sentimentus kauniečiams keliančioje sporto halėje daugiau kaip metus laiko plušantys statybininkai jau mato finišo tiesiąją. Atlikta per du trečdalius suplanuotų rekonstrukcijos darbų: uždengtas stogas, išlietos betono konstrukcijos, atnaujinama vidaus bei išorės apdaila. Užbaigus darbus, bus maksimaliai tiksliai atkurti autentiški halės elementai ir gerokai išplėstas veiklų spektras.

„Kaunas yra neatsiejamas nuo sporto halės. 1939 metais atidaryta legendinė pergalių erdvė daugeliui yra brangi ir kelianti ypatingus jausmus. Negalėjome leisti šiai sporto šventovei sunykti“, – apie kelerius metus tęsiamus darbus kalbėjo Kauno mero pavaduotojas Mantas Jurgutis.

Po rekonstrukcijos naudingas pastato plotas padidės 1,5 tūkst. kvadratinių metrų. Nors sporto halė asocijuojasi išskirtinai su krepšiniu, po atnaujinimo čia vyksiančių veiklų spektras ženkliai išsiplės.

„Kalbame ne tik apie sporto renginius, bet ir parodas, koncertus, kongresus, vaikų būrelius, šokius ir kitas veiklas“, – pabrėžė M. Jurgutis.

Atidarymas – vasarą

Sporto halę rekonstruojančios bedrovės „Versina“ statybos vadovas Mindaugas Smaidžiūnas juokauja, kad praėjusią vasarą, pagrindiniams darbams persikėlus į vidų, kauniečiai neretai užsukdavo pasiteirauti, ar čia dar kas nors vyksta. Tačiau dabar jau niekam nekyla abejonių, kad halėje veiksmo netrūksta.

„Užbaigtas stogas, sumontuotos lietaus nuvedimo sistemos, atlikta 70 procentų fasado atnaujinimo darbų. Halės viduje išbetonuotos grindys, ant jų jau montuojamos surenkamos teleskopinės tribūnos. Iki šių metų pabaigos į savo vietas stos ir kėdės“, – vardindamas darbus, šiandieniniu jų progresu džiaugėsi M. Smaidžiūnas.

Halės viduje – naujos pertvaros, tribūnų konstrukcijos. Šiuo metu įrengiami sanitariniai mazgai, klijuojamos plytelės, ant lubų montuojamos akustinės plokštės. Oficialus atnaujintos sporto halės atidarymas planuojamas 2021 metų vasarą.

Atkuriami tarpukario akcentai

Halės statybos projektą 1938 metų pabaigoje parengė žymiausas tarpukario Lietuvos inžinierius Anatolijus Rozenbliumas. Netrukus prasidėję statybos darbai buvo baigti kitų metų pavasarį. Tiesa, pastatas nebuvo pritaikytas šaltajam metų laikui.

Tokia halė, kokią ją prisimena dauguma kauniečių, formą įgavo po 1962 metais vykusios rekonstrukcijos. Tuomet pietiniame fasade įrengtas įėjimas, pristatytas išorinis tambūras, o medines tribūnas pakeitė gelžbetoninės. Pastato sienos iš vidaus buvo apkaltos asbocementiniais lakštais, įrengtas lentų paklotas ir sudėta stiklo vata.

„Halė rekonstruojama vadovaujantis istorine medžiaga, pagal kurią maksimaliai atkuriamas ne sovietmečio, bet būtent tarpukario statybos laikotarpis“, – pabrėžė halės tvarkybos darbų projekto vadovė Dalia Laurinaitienė.

Dėmesys autentiškoms detalėms

Pasak D. Laurinaitienės, sovietmečiu apšiltinus pastatą, susidarė šalčio tiltai, kaupėsi kondensatas, daugelyje vietų mūro ir tinko jungtys su metalu buvo pažeistos drėgmės. Dėl šios priežasties, rengiant dabartinį tvarkybos darbų projektą, nutarta pastatą apšiltinti iš išorės minimaliu kamščio plokščių sluoksniu.

„Tai padės išvengti kondensato susidarymo ir neardys mūro. Išskirtinės plokštės parinktos išanalizavus tarpukario laikotarpiu statytus, iš išorės šiltintus pastatus ir įvertinus jų technines savybes. Kamštinės dangos ir ant jos dengiamo baigiamojo tinko sluoksnio pagalba bus atkartota autentiška fasado tekstūra“, – pabrėžė D. Laurinaitienė.

Po atnaujinimo salėje bus įrengtos teleskopinės tribūnos, kurias bus galima stumdyti. Taip pat numatyta vieta barui, kavinei bei erdvės ekspozicijoms.

Antrajame aukšte suplanuotos šešios universalios patalpos po 50 kvadratinių metrų, taip pat multifunkcinė erdvė su transformuojamomis pertvaromis. Joje gali būti įrengtos drabužinės, ekspozicijos, taip pat dalis stacionarių tribūnų.

Žaliakalnio renesansas

Kauno sporto halė – viena iš besikeičiančio Žaliakalnio poilsio ir sporto komplekso dalių. Tuo pat metu greta vyksta S. Dariaus ir S. Girėno stadiono statybos, projektuojamas naujasis lengvosios atletikos maniežas. Visą sporto komplekso teritoriją apjungs netolimoje ateityje rekonstruota Sporto gatvės aikštė.

Tuo tarpu Radastų gatvėje rengiamasi iš pagrindų atnaujinti Kauno apskrities viešąją biblioteką.

Likimo valiai nepaliekamos ir žaliosios miesto erdvės. Pernai sutvarkyta Vytauto parko infrastruktūra: atnaujinti pėsčiųjų takai, mažosios architektūros elementai, įrengtas apšvietimas.

Šį rudenį prasidėjo ir Ąžuolyno parko infrastruktūros tvarkymo darbai. Ilgainiui netruks ateiti eilė ir kitai čia pat esančiai išskirtinei vietai – Dainų slėniui.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content