Per Vėlines artimųjų kapus lankantiems kauniečiams – raginimai elgtis atsakingai

Vėlinių savaitgalį Kauno kapines užplūstant tūkstančiams žmonių, sveikatos specialistai įspėja šįkart atsisakyti kai kurių tradicijų. Sparčiai daugėjant COVID-19 susirgimų, senjorai bei lėtinėmis ligomis sergantys gyventojai raginami susilaikyti nuo artimųjų kapų lankymo, taip pat vengti susitikimų su giminėmis ir draugais. Kapinėse būtina dėvėti kaukes bei laikytis socialinės distancijos.

Privalome padėti medikams

„Vėlinės lietuviams – ypatingas laikas. Lankome ne tik artimųjų kapus, bet ir susitinkame su giminaičiais, draugais, prisimindami išėjusius į Anapilį. Tačiau labai svarbu pasirūpinti gyvaisiais, kurie tebėra šalia mūsų. Todėl šį savaitgalį raginame vyresnio amžiaus bei sveikatos problemų turinčius žmones susilaikyti kelionių į kapines, o ypač vengti didesnių susibūrimų, pasibuvimų.

Suprantu, kad daugelis jau pavargo nuo šio viruso, tačiau turime suprasti: kuo daugiau žmonių sirgs, tuo sunkesnis darbas lauks medikų. Dabar kaip niekada svarbi mūsų pagalba jiems. Juk niekas nenorime medicinos sektoriaus griūties, tad labai prašau visų elgtis protingai ir atsakingai“, – prašymą saugoti save ir aplinkinius per ilgąjį savaitgalį išreiškė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Pasak jo, nebūtina visiems vienu metu važiuoti į miesto kapines. Tą galima padaryti ir vėliau. Juolab kad nemaža dalis kauniečių jau iki šiol spėjo sutvarkyti artimųjų amžino poilsio vietas.

„Tradicijos yra gilios ir įsišaknijusios, tačiau dabar svarbiausia – mūsų visų sveikata. Dėvėti kaukę ir laikytis saugaus atstumo tarp žmonių – tai elementariausi ir būtiniausi principai, kuriais visi privalome vadovautis“, – pridūrė V. Matijošaitis.

Nuoseklios investicijos į atnaujinimą

Ne vien per Vėlines artimųjų kapus lankantys kauniečiai pastebi nuolat atnaujinamą miesto kapinių infrastruktūrą.

„Pažliugusias automobilių stovėjimo vietas pakeitė asfaltuotos aikštelės, kapinių teritorijos tvarkingai aptvertos, išasfaltuoti kapinių keliai, takeliai ir šaligatviai. Daug kur įrengtas lauko vandentiekis. Anksčiau šie darbai buvo gerokai pamiršti, o dabar tapo savaime suprantamais. Tęsime juos ir ateityje“, – teigė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas.

Šiemet dar daugiau kelių išasfaltuota Eigulių, Karmėlavos ir Vainatrakio kapinėse. 2014 metais netoli Rokų atidarytose kapinėse taip pat išdidintas, išgilintas bei apsodintas tujomis vandens surinkimo baseinas.

„Tai ne tik priešgaisrinis baseinas, bet ir vieta, kur subėga po didesnių liūčių atsiradęs kritulių perteklius, dėl kurio anksčiau buvo apsemiama dalis kapinių teritorijos“, – teigė savivaldybės įmonės „Kauno kapinių priežiūra“ vadovas Ričardas Čėsna.

Nuo 2019 metų Vainatrakyje buvo įrengtos ir augintinių kapinės. Iki šios dienos atskirai įrengtame kvartale jau palaidota 60 naminių gyvūnėlių.

Tuo tarpu Romainių kapinėse pradėtos pirmojo Lietuvoje archeologinių tyrinėjimų metu rastiems kaulams laidoti skirto statinio – Osuarijaus – statybos.

„Tai panašus į šulinio rentinį statinys, kurį įrengsime iki metų pabaigos. Mieste, ypač centrinėje dalyje vyksta nemažai rekonstrukcijų, žemės kasinėjimų, kurių metų randama ir žmonių kaulų. Archeologiniu požiūriu mažiau svarbūs kaulų fragmentai atguls būtent šioje vietoje“, – apie naujovę aiškino R. Čėsna.

Sparčiai populiarėja kolumbariumai

Kauno kapinėse pastaraisiais metais vis labiau populiarėja ir alternatyvus laidojimo būdas – kolumbariumai. Pirmieji įrengti Petrašiūnų kapinėse, kiek vėliau jie iškilo Seniavos ir Romainių kapinėse.

„Šiai dienai maždaug pusė palaikų kremuojami. Dalis urnų keliauja į kapavietes, kiti renkasi kolumbariumus, kuriuose vietos po truputį mažėja, tad pradedame galvoti apie jų plėtrą“, – teigė R. Čėsna.

Šį rudenį atsiritus antrajai koronaviruso bangai, pokyčiai palietė ir laidojimo paslaugas teikiančią savivaldybės įmonę „Kapinių priežiūra“.

„Įsigaliojus lokaliam karantinui, klientų aptarnavimas vykdomas tik nuotoliniu būdu. Dėl leidimo laidoti išdavimo prašome vykti į kapines arba kreiptis į kapinių vedėjus“, – aiškino „Kapinių priežiūros“ vadovas.

Visą naujausią informaciją apie miesto kapines, kapinių vedėjų kontaktus, laidojimo paslaugų aprašus bei rekomendacijas, kaip elgtis karantino metu, galima rasti internete: kaunokapiniuprieziura.lt.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content