Kauno daugiabučių kiemų tvarkymui – milijonas eurų

Trečius metus gyvuojanti programa „Svajonių kiemas“ sulaukė rekordinio kauniečių susidomėjimo. Savivaldybės paramą savo projektams užsitikrino net 94 daugiabučių gyventojai. Iš jų maždaug pusė formuosis sklypus ir taps pilnateisiais savo kiemų šeimininkais, apie trečdalis rengs techninius projektus, o likusieji pradės realius atnaujinimo darbus.

Susidomėjimas nuolat auga

„Kaune – keli tūkstančiai daugiabučių ir daugumai jų tiesiog neišvengiamai reikalingi aplinkos atnaujinimo bei sutvarkymo darbai. Be miestiečių indėlio vieni nieko nepeštume. Gyventojai vis labiau supranta, kad būtent jie yra savo valdų šeimininkai, patys sprendžiantys, ar kieme nori įrengti papildomas vietas automobiliams, sutvarkyti šaligatvius, ar greta namų matyti daugiau žalumos.

Miestas savo ruožtu skiria dalinį finansavimą, kad geri ketinimai taptų realybe. Šitos iniciatyvos populiarumas nuolat auga, kasmet daugėja pavyzdžių, kaip sėkmingai įgyvendinami projektai, keičiantys žmonių gyvenamąją aplinką. Visa tai neabejotinai tęsime ir toliau“, – tvirtino Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Kaunas programos įgyvendinimui iki šiol yra atseikėjęs pusę milijono eurų, antra tiek numatyta skirti kitąmet. Naują paraiškų priėmimo etapą planuojama pradėti kitų metų pavasarį, patvirtinus miesto biudžetą.

„Šį pavasarį pasirašėme 63 sutartis, o liepos mėnesį, per papildomą paraiškų priėmimo etapą, – dar pusę tiek. Tai rekordinis kiekis sutarčių per gana neilgą programos gyvavimo laikotarpį. Mums tai yra ženklas, kad pasirinkome teisingą kryptį ir miesto investicijos atsiperka su kaupu. Vieni gyventojai gauna finansinę pagalbą, o kiti mato konkrečius pavyzdžius, jog tai išties veikia. Kauniečių požiūris į juos supančią aplinką keičiasi, todėl miestui tiesiog privalu palaikyti ir prisidėti prie gyventojų planų imtis pozityvių permainų“, – teigė Kauno vicemeras Andrius Palionis.

Skaičiuojama, kad nuo programos starto bendras sudarytų sutarčių skaičius jau perkopė pustrečio šimto. Be to, jeigu namo renovacija sutampa su kiemo tvarkymo darbais, galima gauti 20 proc. daugiau paramos.

 

Sėkmės raktas – iniciatyva

Vienas iš rezultatyvaus gyventojų ir savivaldybės administracijos bendradarbiavimo pavyzdžių –Savanorių prospekto 306 numeriu pažymėtas daugiabutis. Čia gyvenantiems miestiečiams pabodo duobėtas kiemas ir besilankantys neprašyti svečiai, Tad būtent šie kauniečiai tapo pirmaisiais, pasinaudojusiais miesto parama.

„Pirmiausia, kas pasikeitė sutvarkytame kieme, tai kad visi gali atvažiuoti lygiu asfaltu, nereikia daužyti automobilių, o pėstiesiems netenka braidžioti po balas. Kiemas apsaugotas užtvaru, turime vaizdo stebėjimo kameras, visą teritoriją apsitvėrėme, palikome vietos ir žalioms erdvėms“, –  pasakojo Savanorių prospekto 306-osios butų savininkų bendrijos pirmininkas Henrikas Barauskas.

Kalbėdamas iš savo patirties, pašnekovas sako, jog svarbiausia, kad gyventojai patys „užsidegtų“ vieninga idėja, susitelktų ir parodytų daugiau iniciatyvos. Pavieniai entuziastai, anot H. Barausko, tikrai neįstengs pasiekti. Apčiuopiamų rezultatų atnaujinant viso daugiabučio aplinką.

Noras gyventi gražiau

Kita sėkmės istorija veda į senamiestį. Kumelių gatvės 10-ajame name gyvenantys kauniečiai nusprendė nedelsti ir ėmėsi iniciatyvos.

„Turėjome problemą su automobiliais, parkavimo vietomis, tad pirmiausia nusprendėme susiformuoti sklypą, nustatyti aiškias jo ribas. Visos su tuo susijusios procedūros truko apie metus, tačiau joms susitvarkyti gavome miesto paramą“, – sakė daugiabučio gyventoja Felicija Storpirštienė.

Pasiekę pirmojo tikslo, kaimynai nesustojo pusiaukelėje ir tęsė toliau. Šiuo metu daugiabučio gyventojų bendruomenė jau užsitikrino paramą antram „Svajonių kiemo“ programos etapui – techninio projekto parengimui.

„Siekiame atsinaujinti susidėvėjusią kiemo dangą, persodinti veją. Pro mūsų namą vaikšto daug turistų, tad norisi, kad būtų gražiau ne tik patiems, bet ir miesto svečiams“, – neslėpė F. Storpirštienė.

Daugiau informacijos apie sparčiai populiarėjančią programą galima rasti internete: http://svajoniukiemas.kaunas.lt/

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content