Kaunas teikia papildomas priemones malšinant COVID-19 plitimą šalyje

Jau penktą savaitę negerėjanti epidemiologinė situacija verčia imtis griežtesnių priemonių koronaviruso infekcijos plitimui suvaldyti. Pirmąją COVID-19 ligos bangą sėkmingai atlaikęs Kauno miestas ėmėsi iniciatyvos, siūlydamas artimiausiame Vyriausybės posėdyje apsvarstyti papildomus ribojimus savivaldybės teritorijoje, kol ši nepasieks mažos rizikos savivaldybėms taikomų rodiklių. Laikini sprendimai padėtų apsaugoti gyventojus nuo didesnių grėsmių ir leistų efektyviau mažinti susirgimo atvejų skaičių, o verslui užtikrintų tolesnį veiklos tęstinumą.

Vyriausybei ir Sveikatos apsaugos ministerijai adresuotame pasiūlymų sąraše didžiausias dėmesys skirtas Kauno mieste veikiančioms įmonėms, įstaigoms ir organizacijoms, kurių veikla susijusi su viešuoju maitinimu, laisvalaikiu ir pramogomis. Tarp šių juridinių asmenų patenka restoranai, kavinės, barai, naktiniai klubai ir kitos pasilinksminimo vietos, taip pat kazino bei lošimo automatų salonai.

Saugūs atstumai arba pertvaros

Pasak Kauno miesto savivaldybės atstovų, vienas pagrindinių veiksnių siekiant stabdyti ligos proveržį – papildomas lankytojų srautų valdymas. Siūloma riboti stovimų vietų skaičių prie baro, išlaikant saugius 1 metro atstumus tarp žmonių, o tarp sėdimų vietų užtikrinant 2 metrus arba įrengiant pertvaras. Pastarąsias siūloma įrengti ir prie baro, kad atskirtų darbuotojus ir lankytojus, jeigu neįmanoma svečių aptarnauti tik prie staliukų.

Viešojo maitinimo įstaigoms, kuriose maitinimo paslaugos sudaro mažiau nei 50 proc. bendros apyvartos ir veikla vykdoma uždarose patalpose, siūloma riboti darbo laiką iki 23 val., tačiau tai negaliotų lankytojus aptarnaujant lauke.

Lygiai taip svarbu pasirūpinti žmonių saugumu renginiuose, reguliuojant jų skaičių pagal erdvės plotą. Čia siūloma tarp stovinčių dalyvių nustatyti minimalų bent 1 metro atstumą, o tarp sėdimų vietų išlaikyti ne mažesnę nei 2 metrų distanciją. Priešingu atveju, neišpildant tokių sąlygų, renginiai negalėtų būti organizuojami. Savo ruožtu savivaldybės atstovai įsipareigoja vykdyti nuolatinę kontrolę didesnių susibūrimų vietose.

Naujausiais duomenimis, šiuo metu Kauno mieste COVID-19 liga diagnozuota 175 žmonėms, iš jų 48 – hospitalizuoti. Beveik šimtas gyventojų jau pasveiko. Nuo pat pandemijos pradžios koronaviruso infekcija nusinešė trijų žmonių gyvybes.

Vengia kraštutinių priemonių

Kauno miesto inicijuoti papildomi reikalavimai parengti atsižvelgus į Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistų rekomendacijas, taip pat atlikus epidemiologinės situacijos analizę. Juolab kad naujausi koronaviruso židiniai Kaune užfiksuoti būtent dideliuose renginiuose ir susiję su ten dirbusiu personalu bei lankytojais.

„Nesirengiame ramiai stebėti, kaip didėjantys žmonių sergamumo rodikliai laviruoja ties pavojinga riba. Juo labiau negalime leisti, kad būtų prieita prie kraštutinumų, uždarant maitinimo ar kitas viešųjų paslaugų įstaigas. Siekiame kompromiso, kad užtikrintume maksimalų gyventojų saugumą ir tuo pačiu miestas išliktų gyvas, objektyviai atsižvelgiant į šiandienines sąlygas.

Matant nuolatines Vyriausybės pastangas, Kaunas nesirengia likti nuošaly ir teikia savo pasiūlymus. Neišvengiamai reikia imtis priemonių situacijai suvaldyti. Patys verslininkai jau kreipiasi su iniciatyvomis, sutikdami įsivesti tam tikrus ribojimus, kad galėtų toliau dirbti. Savivaldybė savo ruožtu reaguoja veikdama savo kompetencijų ribose“, – apie galimus sprendimus ir miesto atsakomybę kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Skatina profilaktinius tyrimus

V. Matijošaitis įsitikinęs, kad situacijos dramatizavimas ir gyventojų bauginimas augančiais statistiniais skaičiais problemos išspręsti nepadės. Tuo metu geranoriškas abipusis dialogas tarp savivaldos ir verslo atstovų jau dabar duoda teigiamų rezultatų.

Praėjusią savaitę Kauno miesto savivaldybė tiesiogiai kreipėsi į įmonių vadovus, ragindama viešojo maitinimo įstaigų, barų ir restoranų, naktinių klubų ir kitus šio sektoriaus darbuotojus aktyviau dalyvauti profilaktiniuose tyrimuose Kauno mobiliajame patikrų punkte. Būtent tai prisidėjo pastaruoju metu nustatant daugiau naujų COVID-19 ligos atvejų.

Taip pat miesto savivaldos atstovai nuolat palaiko dialogą su transporto kompanija, kuri tapo pirmuoju ir didžiausiu infekcijos proveržio šaltiniu Kaune. Bendrovei nurodyta uoliau rūpintis savo darbuotojų, ypač iš trečiųjų šalių atvykstančių asmenų saviizoliacija, pasiūlytos specialiai tam numatytos apgyvendinimo galimybės.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content