„Globėjų dienos 2020“: asmeninės globėjų patirtys, įkvepiančios kilniam tikslui

Atvirų durų dienos, parodos, edukacijos, nemokamos filmų peržiūros ir specialiai vaikų globos temai skirta konferencija „Jie – mūsų dalis“ – tik keletas visos savaitės renginių, skirtų liepos pradžioje minimai Globėjų dienai. Vaikų gerovės centras „Pastogė“ kvietė atvirai diskutuoti apie globos sistemos raidą Lietuvoje ir svetur, dalintis asmeninėmis patirtimis bei turiningai leisti laiką drauge.

Jautri istorija iš vaikystės

Kauniečiai linkę domėtis galimybėmis tapti globėjais. Tam juos neretai įkvepia ir kitų bendraminčių dalijimasis gerosiomis patirtimis.

Globėjų dienai dedikuota konferencija „Jie – mūsų dalis“ tapo dar viena proga pokalbiams ir diskusijoms apie esamą vaikų globos situaciją bei pokyčius, kurių reikia Lietuvos vaikų globos sistemoje. Ypatingo dėmesio renginyje sulaukė jautrus globoje užaugusios Giedrės Blažukienės pranešimas. Trijų vaikų mama pasakojo apie asmenines globos patirtis iš vaiko perspektyvos.

„Tikriausiai svarbiausias dalykas, ką supratau, – kad gyvenimas vieną atimdamas, visada duoda naujų ir kartais dar geresnių patirčių. Po išsiskyrimo su mama sapnuodavau ją beveik kiekvieną naktį. Niekaip negalėjau suprasti, kodėl mums taip nutiko, kodėl nebegyvename kartu.

Susipažinusi su globėja pamačiau, ką reiškia sąmoningas auklėjimas, ką reiškia abipusis pasitikėjimas ir nuoširdus rūpestis. Džiaugiuosi, kad Kaune nebeliko globos namų, kad vaikai nepatiria to chaoso bei nežinomybės, o sulaukia individualaus dėmesio ir meilės“, – pozityviai šiandieninę situaciją ir Kauno miesto pastangas vaikų globos srityje įvertino moteris.

Griauna klaidingus strereotipus

Pranešėja atvirai dalinosi savo istorija turėdama pagrindinį tikslą – keisti viešoje erdvėje įsigalėjusį klaidingą požiūrį, esą globėjai siekia užsidirbti iš vaikų globos. Tuo pačiu ji siekia savo patirtimi atskleisti, kiek daug kantrybės ir gerumo skiriama, kad vaikas jaustųsi saugiai.

Moteris drąsino ir kitus konferencijos dalyvius nebijoti kalbėti apie esamas problemas, dalintis savo pavyzdžiais ir skatinti platesnę diskusiją visuomenėje apie vaikų globos galimybes.

Renginyje taip pat buvo plėtojamos šeimos įtakos vaiko asmenybės formavimuisi, žalojančių veiksnių vaikystėje ir vaikų nepriežiūros temos, aptarta vaiko gerovės sistemų raida Lietuvoje ir kitose šalyse. Dalintasi patarimais, kaip padėti krizinėje situacijoje atsidūrusiai šeimai kreipiantis kvalifikuotos pagalbos į specialiai tam parengtus specialistus.

Sukūrė šventę visiems

„Ši renginių savaitė mūsų kolektyvui buvo tarsi antros Kalėdos. Ruošėmės ilgai ir atsakingai, kad Globėjų diena taptų tikra švente visiems, kas nepabūgo ateiti pas mus ir ryžosi savo namuose priglausti tuos, kam meilės bei rūpesčio reikia labiausiai. Matydami nuoširdžias vaikų šypsenas mes jaučiame paskatą dar aktyviau dirbti vaikų gerovės srityje.

Per atvirų durų dieną buvo smagu stebėti taip stipriai tyrinėjimo džiaugsmais besidalijančius vaikus, nuostabas jų veiduose atliekant mokslinius tyrimus, girdėti klegesį ant batutų ar matyti dūkstančius su balionais. Šventės šurmulys privertė užsukti net pro šalį einančius. Ką gali žinoti, galbūt jie irgi nuspręs prisidėti rūpinantis be tėvų globos likusiais vaikais“, – įspūdžiais dalijosi Vaikų gerovės centro „Pastogė“ direktorė Gražina Didžbalienė.

Pasak jos, „Globėjų savaitė 2020“ priminė, kad esant kilniam tikslui kauniečiai tampa vieningi,  kūrybingi ir gebantys padėti. Kauniečių susidomėjimas visą savaitę trukusiais renginiais ir aktyvumas juose dalyvaujant paskatino tokių iniciatyvų imtis dažniau.

„Pirmąjį liepos sekmadienį minima Globėjų diena tėra simbolinė data, tačiau Kaunas šia linkme dirba nuolat. Savaitę trukusi ir didelio kauniečių dėmesio sulaukusi renginių programa parodė, jog einame teisinga linkme, todėl tikiu, kad visa tai taps gražia kasmetine tradicija“, – sakė Kauno mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė.

Vienu ryškiausių visos savaitės renginių tapo „Šeimų žygis“. Jame dalyvavo per du šimtus kauniečių ir jų globoje augančių vaikų. Visą dieną Kauno marių regioniniame parke įsikūrusi „indėnų stovyklavietė“ buvo pilna vaikiško šurmulio. Renginys įtraukė mažuosius į turiningas veiklas, dovanojo įdomius susitikimus su šventėje dalyvavusiais policijos pareigūnais ir vaikų globai neabejingais baikeriais.

Daugiau informacijos apie vaikų globą Kaune galima rasti internete: https://sprendimas.kaunas.lt .

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Akimirkos iš „Šeimų žygio“:

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content