Kaunas nusilenkė geradariams už paramą ir pagalbą per karantiną

Šalyje paskelbus karantino pabaigą, Kaunas ėmėsi iniciatyvos įvertinti ir pagerbti organizacijas bei pavienius žmones, ištiesusius pagalbos ranką, kai jos ypač reikėjo. Ketvirtadienio vakarą Kauno miesto savivaldybė į Padėkos vakarą VDU Botanikos sode pakvietė per 600 žmonių – medikus, socialinius darbuotojus, šaulius, skautus, studentiją ir kitus neatlygintinai savanoriavusius kauniečius bei verslo įmonių atstovus.

Miestas saugus, o žmonės – ramūs

„Pastarieji trys mėnesiai parodė, kiek daug gali nuveikti susitelkę, dėl bendro tikslo dirbantys kauniečiai ekstremalios situacijos ir karantino metu. Jūsų nuoširdžios pastangos, tvirta parama ženkliai prisidėjo suvaldant koronaviruso (COVID-19) pandemijos grėsmes mūsų mieste bei visoje Lietuvoje.

Dosniai dalindamiesi žmogiškomis vertybėmis, savo pilietišku elgesiu Jūs esate sektinas pavyzdys kiekvienam iš mūsų. Nuoširdžiai dėkoju už ištiestą pagalbos ranką, kai jos reikėjo labiausiai, kad neeilinius iššūkius pasitikęs miestas būtų saugus, o žmonės išliktų ramūs“, – rašoma Kauno mero Visvaldo Matijošaičio padėkoje.

Vardinės padėkos įteiktos daugiau kaip 600 žmonių, o 12 iš jų už išskirtinius nuopelnus apdovanoti ir Burmistro Jono Vileišio žalvariniais medaliais. Muzikine dovana susirinkusiesiems tapo Egidijaus Sipavičiaus koncertas su Kauno bigbendu.

Kauno meras užsiminė, kad liepos 6-ąją, minint Valstybės – Karaliaus Mindaugo karūnavimo – dieną, iškilmingoje ceremonijoje prie Kauno pilies kelis laureatus numatyta pagerbti ir Santakos garbės ženklais.

COVID-19 statistika Kaune

Karantino pabaiga – gera proga retrospektyviai pažvelgti į pastarojo meto darbus Kauno mieste. Koronaviruso pandemija paveikė visas visuomenės gyvenimo sritis ir privertė operatyviai reaguoti į COVID-19 iššūkius bei nuolat kitusią situaciją.

Kauno miesto savivaldybė kovai su koronaviruso grėsmėmis pradėjo ruoštis dar kovo pradžioje, todėl per 92 karantino dienas priimti sprendimai ir atlikti darbai leido geriau sukontroliuoti viruso plitimą mieste bei perorganizuoti savivaldybės administracijos, sveikatos, švietimo, socialinės apsaugos ir kitų sričių procesus.

Kaune per visą pandemijos laikotarpį buvo patvirtinti 96 COVID-19 atvejai, kas sudaro vos 4,2 proc. visų susirgimų šalyje. Didžioji dalis atvejų – atvežtiniai: iš 556 į Kauną sugrįžusių asmenų, 41 buvo nustatyta koronavirusinė infekcija, o dar 35 susirgimai kilo dėl tiesioginio sąlyčio su viruso nešiotoju.

Profilaktiškai atliekami priešakinėse fronto linijose kovojančių darbuotojų tyrimai dėl COVID-19 taip pat pozityvūs. Nuo karantino pradžios visoje Lietuvoje koronavirusu užsikrėtė daugiau kaip 370 sveikatos priežiūros darbuotojų. Tuo metu Kauno medicinos darbuotojų sergamumas buvo žemas – vos 16 asmenų, iš kurių 11 jau pasveiko. Nė vieno susirgimo nenustatyta policininkų ir socialinių darbuotojų tarpe.

Apibendrinus Kaune užregistruotus visus COVID-19 atvejus, bendras sergamumo koronavirusu rodiklis 10 tūkst. gyventojų tesiekė 1,69 atvejo. Per karantino laikotarpį pasitaikė savaičių, kai mieste išvis nenustatyta naujų atvejų. Šiuo metu pasveikusiųjų skaičius Kaune jau viršijo 85 proc.

Kauno karantino darbų žemėlapis

Prieškarantininis pasirengimas

Kovo 13-ąją, prieš pat karantino paskelbimą, Kaune pradėjo veikti Koronos karštoji linija 1808. Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stotyje, o vėliau LSMU patalpose įsikūrę dispečerinės darbuotojai drauge su Šaulių sąjungos nariais, studentais ir kitais savanoriais per visą karantino laikotarpį sulaukė daugiau kaip 466,5 tūkst. skambučių iš visos Lietuvos ir iškalbėjo virš 18,5 tūkst. valandų.

Virš 950 pamainų ištisomis paromis prie telefonų išdirbę per 600 savanorių vertindavo skambinančiųjų simptomus, informuodavo apie saviizoliacijos bei transportavimo galimybes, registruodavo tyrimams mobiliuosiuose patikros punktuose, o esant poreikiui teikė emocinę pagalbą.

Pasiruošimas pandemijos suvaldymui taip pat glaudžiai susijęs ir su saviizoliacijos užtikrinimu. Miestas sudarė sutartis su 7 Kauno viešbučiais bei svečių namais. Iš viso parengta saviizoliacijos vietų, kur gali apsistoti apie 1094 žmonių. Pagal naujausius duomenis savivaldybės siūlomomis patalpomis pasinaudojo 218 asmenų, grįžusių iš užsienio ar norėjusių saugiai izoliuotis 14 dienų inkubaciniam periodui nuo šeimos narių bei kitų artimųjų.

Per mėnesį taip pat buvo suremontuota ir įrengta 3 metus nenaudota Kulautuvos vaikų tuberkuliozės ligoninė-sanatorija. Miestas investavo 164 tūkst. eurų, už kuriuos įdiegtos saugos priemonės, įrengta reikiama infrastruktūra, nupirkti baldai, atlikti kiti pasiruošimo darbai. Dalį lovų įstaigai padovanojo vienas didžiųjų šalies baldų gamintojų.

Laikinosios priežiūros centru pakrikštytoje įstaigoje įrengta 250 vietų nesunkiai sergančių ligonių hospitalizacijai, tačiau šis skaičius gali būti lengvai padidintas iki beveik 800. Šiomis dienomis Turto bankas pastatą perleido Kauno miestui ir čia planuojama įkurti senyvo amžiaus žmonių globos įstaigą.

Kulautuvos ligoninė iš paukščio skrydžio

Daugiau kaip 17 tūkst. tyrimų

Siekiant apsaugoti su sergančiaisiais ir rizikos grupėmis dirbančius asmenis, Kaunas prisijungė prie didžiųjų šalies ligoninių stambiam konsoliduotam deficitinėmis tapusių apsaugos priemonių pirkimui iš Kinijos. Už 1 mln. eurų įsigyta virš 610 tūkst. vienetų įvairių prekių: pirštinių, respiratorių, chirurginių kaukių, antbačių, apsauginių akinių, chalatų bei specialių kombinezonų. Dar apie 3 tūkst. vienetų paaukojo Kauno įmonės ir pavieniai miestiečiai.

Visos šios priemonės pasiekė 11 Kauno įstaigų, kuriose dirba medikai, socialinės ir švietimo srities darbuotojai.

Dalis lėšų iš savivaldybės administracijos rezervo – apie 200 tūkst. eurų – paskirta į Karščiavimo klinikos bei mobilaus COVID-19 patikros punkto įrengimo ir tvarkymo darbams, karantinuotų asmenų pervežimui, apgyvendinimui ir maitinimui.

Skaičiuojama, kad sklandžiai veikusiose keturiose Kauno mobiliojo patikros punkto linijose ir Karščiavimo klinikoje per visą karantino laikotarpį paimta virš 17 tūkst. tepinėlių SARS-COV-2 nustatymui. Tarp ištirtųjų dėl koronaviruso – beveik 12,5 tūkst. Kauno miesto gyventojų.

Per šį laikotarpį į mobiliuosius patikros punktus ir gydymo įstaigas šauliai bei GMP darbuotojai pervežė daugiau kaip 400 žmonių, kurie pasinaudojo pandemijos metu pasiūlyta nemokama transportavimo paslauga. Dar apie pusšimtis iš užsienio grįžusių asmenų buvo saugiai pargabenti į gyvenamąsias vietas Kaune ar saviizoliacijos patalpas.

Tyrėjai mobiliam punkte

Rezultatyvi pagalba į namus

Karantino periodu garbaus amžiaus senjorai, vieniši žmonės, nepritekliuje ar socialinėje rizikoje esančios šeimos bei sveikatos sutrikimų turintys ar negalios paliesti asmenys išliko pagrindiniais socialinių paslaugų gavėjais. Pagalbos į namus sulaukė daugiau nei 1500 pavienių asmenų ir apie 500 šeimų.

Socialiniai darbuotojai užtikrino gyvybiškai svarbias paslaugas: pasirūpinta žmonių sveikata ir higiena, pagal poreikį jie aprūpinti maistu ir medikamentais.

Į miesto kvietimą pasirūpinti vienišais garbaus amžiaus kauniečiais, sunkiau besiverčiančiomis šeimomis bei asmenimis su negalia atsiliepė per 600 kaimynų. NVO organizacijos taip pat sustiprino pajėgas: kas mėnesį paruošdavo per 500 būtinųjų produktų paketų, vežiodavo maisto davinius, savanoriškai teikė emocinę pagalbą nuotoliniu būdu. Organizaciniuose darbuose sukosi daugiau kaip 100 savanorių.

Tvarkos palaikymas mieste

Prasidėjus karantinui į Kauno gatves išriedėjo specialusis transportas iš „Kauno švaros“ automobilių parko. Imtasi parkų ir kitų lankytinų vietų takų dezinfekcijos, taip pat visame mieste dezinfekuotos 446 viešojo transporto stotelės, viešose erdvėse esantys suoliukai, turėklai ir kiti dažniau liečiami paviršiai. Valymo ir dezinfekcijos sulaukė virš 1000 daugiabučių laiptinių ir apie 1000 buitinių atliekų konteinerių.

Atsipalaidavusius ir karantino rekomendacijas primiršusius kauniečius drausmino Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai. Per tris karantino mėnesius jie patikrino 1452 įmones. Už karantino sąlygų nesilaikymą įteikta 14 įspėjimų ir surašytas 31 administracinių nusižengimų protokolas.

Kovą startavusi savivaldybės socialinė kampanija „Elkis protingai – būk namie!“ kauniečius pasitiko su pusantro šimto priminimų. Plakatai afišuoti didžiuosiuose reklaminiuose stenduose visame mieste. 100 tūkst. egzempliorių tiražu atspausdinti specialūs leidiniai užtikrino, kad aktuali informacija apie karantiną ir koronavirusą pasiektų net ir neturinčius prieigos prie interneto.

Užtikrinti švietimo procesai

Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus atliktos ikimokyklinio ugdymo įstaigų ir bendrojo ugdymo mokyklų tėvų, mokinių ir mokytojų apklausos rezultatai rodo, kad nuotolinio ugdymo procesas buvo įvertintas teigiamai tiek tėvų (82 proc.), tiek mokinių (65 proc.).

Balandžio mėnesį visos Kauno miesto mokyklos persiorientavo į nuotolinį darbą: 2036 Kauno pedagogai parengė detalius mokymo planus ir išklausė nuotolinio mokymo kursus, kad galėtų užtikrinti sklandžius ugdymo procesus 31,5 tūkst. mokinių. Siekiant, kad visi vaikai galėtų pilnavertiškai mokytis nuotoliniu būdu, kompiuterinės įrangos neturintys mažieji kauniečiai buvo aprūpinti planšetiniais ir nešiojamais kompiuteriais – iš viso 1759 įrenginių.

Ugdymo įstaigų psichologai ir specialioji pedagoginė pagalba veikė viso karantino metu. Suteikta 180 konsultacijų vaikams, kurie jautėsi prislėgti, nerimavo dėl abitūros egzaminų, jautė stresą, emocinę ar psichologinę įtampą.

Lengvatos nukentėjusiam verslui

„Nors karantinas atšauktas, o virusas suvaldytas, ąžuolo vainikus matuotis dar gerokai per anksti ir neturėtume atsipalaiduoti. Atlaikyta pirmoji koronaviruso banga, tačiau turime pasiruošti galimai antrajai. Dabar tinkamiausias laikas apžvelgti priimtus sprendimus, įvertinti pasitelktą strategiją. Turime ieškoti būdų, kaip toliau tobulinti procesus, kad prireikus būtume dar geriau pasiruošę“, – kalbėjo Kauno meras V. Matijošaitis.

Nemažai kauniečių, ypač verslo įmonės, išreiškė iniciatyvą finansiškai prisidėti prie kovos su koronavirusu. Nuspręsta, kad į Specialųjį kauniečių fondą surinkta geradarių parama – per 105 tūkst. eurų – bus skirta masinių nelaimių likvidavimo automobiliui su visa reikiama medicinine įranga įsigyti. Tai padės užtikrinti dar efektyvesnį medikų darbą ištikus ekstremaliai situacijai ir gelbėjant žmonių gyvybes.

Siekdama padėti karantino paveiktam verslui, Kauno miesto savivaldybė inicijavo mokestines lengvatas įmonėms, nukentėjusioms nuo COVID-19 pandemijos. Tikslas – kad įstaigos išsilaikytų ir užtikrinčiau grįžtų į įprastas vėžes, o mokesčiams skiriamas lėšas galėtų investuoti atgal į verslą.

Kavinėms leista plėsti lauko staliukų plotus visose miesto erdvėse. Skaičiuojama, kad pritaikius lengvatas už lauko terasų licencijas, savivaldybės turto, NT, žemės ir valstybinės žemės nuomą, verslai sutaupė virš 1 mln. eurų. Tokia miesto parama pasinaudojo gerokai per 3 tūkst. įmonių.

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content