Kauno startuolių ekosistema įvertinta tarptautiniame reitinge

Į Kauną jau ne pirmus metus krypsta startuolių ekosistemas tarptautiniu mastu vertinančių tyrėjų akys, o šiemet jie miestui skyrė solidžią 112 vietą pasauliniame reitinge, kuriame Kaunui teko varžytis su didžiausiomis JAV ir Europos startuolių oazėmis, viso – net 100 valstybių ir 1000 miestų. „Startup Blink Global“ 2020-ųjų tyrimų centro išleistame reitinge Kaunas sugebėjo labiausiai išsisikirti iš kitų kaip miestas, turintis besikuriančiam verslui draugišką aplinką.

Kauno šuolis reitinge fiksuojamas nebe pirmus metus

Kaunas šiais metais pagerino savo rezultatą reitinge ir, lyginant su praėjusiais metais, pakilo per dvi pozicijas aukštyn, o nuo pirmojo pasirodymo „Startup Blink“ reitinge 2018-ais miestas pakilo net 352 pozicijomis.

„Kauno miesto šuolis įtakingame pasauliniame startuolių „Startup Blink“ 2018-aisiais, ir tolimesnis, kasmetis kopimas vis į aukštesnes reitingo pozicijas tik darkart įrodo, kad startuolių bendruomenė Kaune turi stiprų potencialą pasauliniame kontekste, didžiules ambicijas augti ir labai netolimoje ateityje, tikėtina, savo technologiniais sprendimais dar sudrebins tarptautinę startuolių areną“, – puikiais miesto rezultatais pasauliniame reitinge džiaugiasi Kauno mero patarėjas Simonas Kairys.

Šis įvertinimas Kaunui – tai ženklas, jog miesto startuolių bendruomenė auga, joje atsiranda vis daugiau galimybių. Būtent savitarpio pagalbą „Startup Blink“ vadovas Eli David įvardija kaip vieną svarbiausių sveikos ekosistemos bruožų. „Visiems startuolių kūrėjams galiu tik pasiųsti žinutę, jog tikiu, kad iššūkiai suteiks augimo galimybes ir paskatins judėti link naujų unikalių sprendimų“ – apie naują koronaviruso sukurtą realybę, kurioje atsidūrėme, pasisako E. David.

Lietuva reitinge atsidūrė itin aukštai

Šie metai sėkmingi ne tik Kaunui – Lietuvai skirta 15-ta vieta iš 100 tyrime dalyvavusiusių valstybių. Šalis pakilo per tris pozicijas lyginant su praėjusių metų rezultatais. Tyrimo sudarytojai Baltijos regioną įvardija kaip itin daug potencialo turinčią zoną, kartu su vienuoliktą vietą reitinge užėmusia Estija ir puikiai pasirodžiusia Lietuva.

Priežastys, padedančios startuoliams klestėti Baltijos regione, yra: sąlyginai maži pragyvenimo kaštai, itin aukštą kvalifikaciją turinčių specialistų gausa, valstybės pagalba naujų startuolių kūrimuisi, lanksti reguliavimo sistema bei elektroninių paslaugų gausa. Šios bei kitos priemonės padeda į regioną pritraukti vis daug didžiųjų žaidėjų ir investicijų.

Startuolių pasaulyje pirmauja JAV

Nieko nestebina, jog ne vienerius metus iš eilės pirmojoje reitingo vietoje atsiduria JAV. Antroji vieta šiemet atiteko savo draugiškumą inovacijoms nuolat rodančiai Jungtinei Karalystei, trečiojoje atsidūrė Izraelis, o ketvirtojoje – Kanada. Šis ketvertukas jau ilgus metus įvairiuose startuolių reitinguose užima pirmaujančias pozicijas.

Visgi. Europą „Startup Blink“ reitinge atstovauja ne tik Jungtinė Karalystė. Čia taip pat atsidūrė Vokietija, užimanti 5-tą vietą, Olandija, užimanti 6-tą vietą, Šveicarija įvertinta kaip aštuntoji reitinge, o pasaulinį dešimtuką užbaigia Ispanija ir Švedija, užimančios atitinkamai, devintą ir dešimtą vietas.

Vertinant labiausiai startuolių sėkmę skatinančius miestus, reitingo viršūnėje karaliauja JAV miestai. Pirmoji vieta atiteko San Franciskui, antroji – Niujorkui, ketvirtoje bei penktoje vietose atsidūrė Bostonas ir Los Andželas. Vienintelis miestas penketuke atstovaujantis ne JAV yra Londonas, kuriam skirta trečioji vieta reitinge.

Verslo aplinka nešanti sėkmę

Sudarant reitingą, buvo vertinami 3 pagrindiniai aspektai. Pirmasis, tai startuolių ekosistemoje veikiančių verslui skirtų institucijų skaičius. Antrasis aspektas – startuolių kokybė, čia vertinama, kiek aplinkoje yra bendradarbystės erdvių, vykstačių renginių skaičius ir pritrauktų interesantų kiekis. Trečia, vertinama verslo aplinka bei kontekstas.

„StartupBlink Global“ – išsamiausias globalios startuolių ekosistemos žemėlapis ir startuolių ekosistemų tyrimų centras padedantis geriau surasti stimulus padedančius verslui susikurti bei aplinkas palankias verslo klestėjimui. Centras kasmet išleidžia ataskaitą apie globalius pokyčius konkrečiose šalyse bei miestuose.

Nuotraukos autorius A. Aleksandravičius

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content