Griuvėsių nebeliko: kauniečiai vėl kursuoja atstatytu tiltu per Gričiupio upelį

KTU studentų miestelyje dar sovietmečiu statyti Gričiupio laiptai ir tiltelis jau kuris laikas buvo tapę apkalbų objektu. Sena ir nepatvari konstrukcija galiausiai neatlaikė ir sugriuvo. Neįpusėjus metams, šią miesto žaizdą Kaunas sėkmingai išgydė. Dar nesibaigus karantinui, KTU studentija jau gali grįžti prie senojo maršruto per Gričiupio upelį, jungiančio fakultetų kompleksą su bendrabučių kvartalu.

Pakitę studentų maršrutai

Gričiupio parkelyje ties Studentų gatve vasariškoms liūtims paplovus šlaitus, ypač nukentėjo daubą kertantys laiptai ir betoninis tiltelis. Sovietmetį menančios senos konstrukcijos pajudėjo, atsivėrė plyšiai, o galiausiai dalis tilto atramų bei laiptų pakopų subyrėjo ir nugarmėjo žemyn.

Pro slėnį vedantys laiptai ir tiltas užtikrindavo greitesnį susisiekimą tarp Studentų ir Saulės gatvių. Dėl avarinės atkarpos būklės studentams bei šalimais gyvenantiems kauniečiams nuo pernai birželio iki šiol teko koreguoti įprastus maršrutus ir rinktis Gričiupio ar Rytų gatves. Grėsmę aplinkiniams kėlęs ruožas buvo uždarytas siekiant užtikrinti ten vaikščiojusių gyventojų ir studentų saugumą.

„Suprantame, kad pakitę maršrutai sukėlė nepatogumų visiems Gričiupio seniūnijos gyventojams ir akademinei bendruomenei, tačiau dabar viskas grįžta į įprastas vėžes. Darbai užbaigti ir po karantino kauniečiai vėl galės keliauti pamėgtu taku per atsinaujinusį pėsčiųjų tiltą“, – teigė Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Atnaujinimo ir kontrolės darbai

Prieš pradedant parko viduryje esančių laiptų ir per vandens kanalą nutiesto tilto remonto darbus, specialistai įvertino nepažeistų konstrukcijų būklę, mechaninį atsparumą, tilto apkrovą bei kitus rodiklius. Atlikti techniniai skaičiavimai ir parametrų vertinimas leido nustatyti remonto darbų mastelį.

„Rekonstrukcijos procesai nėra tapatu vinių į lentą įkalimui. Reikia atsižvelgti į daug kintamųjų, kruopščiai pasirengti ir suplanuoti darbus. Ypač, kai kalbama apie senus statinius ir jų atnaujinimą. Konsultavomės su ekspertais, o gavę jų vertinimus – ėmėmės konkrečių remonto darbų. Tikimės, kad dabar jis bus kur kas patvaresnis ir ilgaamžiškesnis“, – akcentavo A. Pakalniškis.

Atnaujinant avarinės būklės atkarpą, pagal specialistų rekomendacijas buvo įrengtos polinės atramos, kurios padidino viso statinio tvirtumą, taip pat buvo išbetonuota dalis laiptų, perdažyti apsauginiai turėklai. Daug dėmesio skirta neatnaujintų dalių patikrai: konstrukcijų būklės įvertinimui, galimų defektų ir pažeidimų analizei bei šalinimui.

Tikrina ir ieško teršėjų

Parko erdvėje taip pat intensyvėja upelio taršos kontrolė, vykdoma nuosavų namų kontrolė. Tikrinama, kaip nuosavų namų šeimininkai naudojasi vietine nuotekų sistema, siekiama nustatyti švaros taisyklių nesilaikančius miestiečius. Nustačius prasižengimą jiems numatomas įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 140 eurų, o už pakartotinį pažeidimą – iki 600 eurų.

Gyventojai taip pat skatinami vengti aplinkos teršimo ir jungtis prie centralizuotų miesto tinklų.

Daugiau informacijos apie prisijungimo sąlygas prie centralizuotų miesto nuotekų tinklų bei prašymų teikimo tvarką galima rasti internete: kaunovandenys.lt

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content