Augančios karjeros galimybės į Kauną vilioja darbuotojus iš užsienio

Kaip rodo išankstiniai Statistikos departamento duomenys, praėję 2019-tieji metai Lietuvai tapo rekordiniais pagal atvykstančių gyventojų skaičius: iš viso pernai į šalį atvyko 8 tūkstančiais daugiau žmonių nei išvažiavo. Šios džiugios tendencijos ryškios ir Kauno regione: lyginant su 2018-taisiais, atvykėlių skaičius čia išaugo beveik 40 proc.

Kaip pastebi „Work in Lithuania“ programos vadovė Eglė Adašiūnaitė,  vis daugiau  užsienyje gyvenančių specialistų savo karjerai renkasi Lietuvą, neaplenkdami ir Kauno.

„Vien per 2019 m. VšĮ „Investuok Lietuvoje“ pritraukti investiciniai projektai yra suplanavę sukurti net 4 600 naujų darbo vietų, iš jų 544 – Kaune. Investicijos į ilgalaikį turtą sieks 135,8 mln. Eur, iš kurių daugiau nei pusė bus taip pat Kaune – 76,5 mln. Eur. Tad karjeros galimybių daugėja visoje Lietuvoje.“

Pasak E. Adašiūnaitės, prie pozityvios atvykstančiųjų į Lietuvą statistikos svariai prisideda „Work in Lithuania“ programos partnerės Kauno regione, tarp kurių – nuolat tarptautinę komandą auginančios „Continental Automotive Lithuania“, „Centric IT Solutions Lithuania“, „Festo Lithuania“ ir kitos.

CONTINENTAL

Kauno LEZ įsikūrusioje „Continental Automotive Lithuania“ tarptautiškimo nestinga: gamykloje šiuo metu dirba per 200 darbuotojų, iš kurių apie penktadalį sudaro užsienio piliečiai iš 10 šalių: JAV, Vokietijos, Meksikos, Filipinų, Turkijos, Kinijos, Indijos, Rusijos, Egipto, Rumunijos.  Tiesa, daugiausiai tai – delegatai iš kitų „Continental“ padalinių, atvykę perduoti savo patirties naujai įkurtoje gamykloje Kaune, dirbantys įvairiose pozicijose – nuo centrinių funkcijų (finansų, IT, personalo ir pan.), iki gamybos.

„Dauguma iš užsienio pritrauktų darbuotojų yra „Continental“ darbuotojai iš kitų lokacijų, kurie čia atvyksta pasidalinti kompanijoje sukaupta patirtimi. Tai žmonės, norintys didesnių iššūkių ar susidomėję konkrečiai šiuo „Continental“ projektu Kaune: juk tai išties reta proga prie projekto prisidėti nuo pirmųjų akimirkų, kai visas sistemas ir struktūrą kuriame patys, nuo pačių pradžių. Tad, galima sakyti, kad kolegas iš viso pasaulio į Kauną atvilioja neįkainojama augimo galimybė ir išskirtinė patirtis,“ – pasakoja gamyklos vadovas Shayan Ali.

Dauguma Kauno „Continental“ dirbančių užsieniečių tarp privalumų mini patrauklų gyvenimo kokybės ir kainos santykį bei komfortą: mažus atstumus, erdvius ir įperkamus būstus, kokybiškas viešojo sektoriaus paslaugos.

Šiuo metu įmonėje dirba apie 10 darbuotojų, sugrįžusių gyventi į Lietuvą iš užsienio: „Continental Automotive Lithuania“ pasisekė pritraukti grįžti į Kauną lietuvius specialistus, dirbusius tokiose kompanijose kaip „Intel“, „Jaguar Land Rover“ ar „Ford“.

„Smagu, kad iš emigracijos į Lietuvą grįžę dirbti lietuviai renkasi mus kaip geras galimybes siūlantį darbdavį, kurio atėjimas į Kauną paskatino grįžti namo ir karjerą tęsti čia. Tikimės, grįžtančių ateityje bus dar daugiau,“ – sako gamyklos vadovas, primindamas, kad per artimiausius porą metų įmonė Kaune ketina darbuotojų skaičių didinti penkis kartus – iki 1 000 žmonių.

CENTRIC

Nyderlandų kapitalo įmonė „Centric IT Solutions Lithuania“, veikianti IT technologijų srityje, šiuo metu savo kolektyve turi aštuonetą darbuotojų užsieniečių, atvykusių į Kauną iš Švedijos ir Norvegijos. Dar keletas darbuotojų prie „Centric“ prisijungė grįžę į Lietuvą iš emigracijos – Norvegijos ir Vokietijos.

Klientų aptarnavimo centre Kaune dirbantys švedai ir norvegai kasdien su klientais bendrauja savo gimtosiomis kalbomis. Pasak jų, pasiryžti atvykti padirbėti į Kauną nebuvo sunku: vienus suviliojo galimybė pagyventi visiškai kitokioje kultūroje, kitus – šansas prisijungti prie perspektyvios tarptautinės „Centric“ komandos, iš viso dirbančios devyniose Europos šalyse.

Iš Norvegijos metams į Lietuvą atvykęs Emil Hustvedt sakosi iki tol nei apie šalį, nei apie Kauną nieko negirdėjęs.

„Tiesą sakant, net nežinojau, kokia kalba jūs kalbate. Lietuvių? Yra tokia kalba? O, kaip kietai!“ – juokiasi Emil. Tad pirmoji pažintis su būsima darbo ir gyvenamąja vieta prasidėjo nuo naršymo „Google Street View“ programoje. O prisimindamas pirmuosius mėnesius Kaune, jis pirmiausia mini žmones, kurie čia pasirodę daug malonesni, nei tikėjosi, neatsisakantys pavertėjauti ir padėti.

Dabartinis darbas Kaune Emil žavi tarptautiškumu ir tobulėjimo galimybėmis: „Kompanija rūpinasi, kad tobulėtume ne tik kaip specialistai, bet ir kaip asmenybės. Mano atliekamas darbas, nors ir panašus į tą, kurį dirbau Norvegijos viešajame sektoriuje, visgi skiriasi – dirbu su privačiais klientais, su skirtingomis palaikomomis sistemomis. Neperdėsiu pasakydamas, kad „Centric“ man atvėrė daug naujų patirčių, o pasiryžimas gyventi ir dirbti Lietuvoje suteiks daugiau lankstumo ir drąsos priimti panašius sprendimus ateityje – tiek galbūt likti Lietuvoje ilgiau nei sutartieji metai, tiek galbūt persikelti dirbti į kitas užsienio šalis, kuriose yra „Centric“ padaliniai,“ – tvirtina Emil.

 FESTO

Pasaulinis tiekėjas pneumatikos ir elektronikos technologijų gamybai ir procesų automatizacijai, Kaune jau kelis dešimtmečius veikiantys „Festo“ Lietuva ne tik glaudžiai bendradarbiauja su kitose šalyse esančiais kolegomis, bet ir svetingai priima darbuotojus iš užsienio, pabrėždami, kad yra atviri visiems.

Įmonės atstovai sako darbuotojų atrankose neturintys išankstinio nusistatymo, kokios tautybės darbuotojas turėtų būti:  visų pirma atsižvelgiama į būsimo darbuotojo požiūrį (į bendradarbiavimą, tobulėjimą, mokymąsi, kolegas, sudėtingas situacijas ir pan.), o jau tada – į žinias ir turimus įgūdžius. Pasitaiko ir tokių atvejų, kai pozicijų specifiškumas padiktuoja, kokio darbuotojo ieškoti:  tarkime, jei pozicija reikalauja puikių žinių tos kalbos, kuri nėra populiari Lietuvoje, natūraliai dairomasi kandidatų, kuriems toji kalba yra gimtoji.

Pasiteiravus užsieniečių kolegų, kodėl jie nusprendė likti gyventi ir dirbti Lietuvoje, dažniausia minima priežastis – sutiktas gyvenimo draugas ar draugė iš Lietuvos, kitaip – „meilės emigracija“. Kita dalis – ir ji vis auga kartu su pastebimai augančiomis užsienio investicijomis mieste – yra į Kauną su šeimos nariais iš kitų šalių atvykstantys specialistai, kuriems reikia darbo.

Šiuo metu įmonėje dirba 7 užsieniečiai iš Lenkijos, Vokietijos, Italijos, Rusijos bei Argentinos valstybių. Vienas jų – italas Eugenio Nicola Busciala Kaune jau gyvena beveik dvejus metus, kompanijoje dirbdamas techninio palaikymo specialistu gimtąja italų kalba. Su Lietuva pažintį pradėjęs „Erasmus“ studijomis Vilniuje, Eugenio susidomėjo jo įgūdžius atitinkančiu „Festo“ skelbimu ir pasirinko darbą Kaune.

„Įsikūrimas nekėlė didesnių rūpesčių: iki tol jau buvau metus gyvenęs Lietuvoje, tad spėjau susipažinti su vietos kultūra, maistu, įpročiais. Adaptuotis naujame mieste ir darbe labai padėjo – ir iki šiol padeda – itin draugiški ir rūpestingi kolegos. Optimistiškai nuteikia ir nuolat gerėjanti pati miesto atmosfera bei infrastruktūra – daugėja vietų pasivaikščioti, parkų, gražėja muziejai, restoranai, atrandu vis daugiau renginių. Taip pat vertinu viešojo transporto patogumą, miesto ramumą ir jaukumą. Ką patarčiau į Kauną užsukusiems savo draugams? Būtinai pasivaikščioti nuo Soboro iki Senamiesčio, paragauti lietuviško maisto, o vasaros metu – užsukti pasigrožėti Kauno mariomis“.

 

„Kaunas IN“ verslo skyriaus informacija

Nuotr. A. Aleksandravičiaus

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content