Prasidėjęs Pažaislio muzikos festivalis kviečia švęsti džiaugsmą

24-asis Pažaislio muzikos festivalis prasidėjo koncertu, dedikuotu Kauno valstybiniam chorui, kuris šiais metais švenčia kūrybinės veiklos 50-metį. Beveik dvi valandas gražiausiomis operų arijomis, ansambliais ir chorais publiką svaiginęs koncertas baigėsi didingais L. van Beethoveno XI simfonijos finalo akordais.

„Pradedamąjį festivalio koncertą pavadinome „Odė džiaugsmui“ , tai yra Beethoveno IX simfonijos finalas pagal Frydricho Šilerio tekstą. Šis kūrinys kviečia – būkime broliais, susijunkime milijonai ir siekime, kad pasaulis būtų gražus. O kas dar, jei ne muzika, gali padaryti pasaulį gražesni? Skleiskime džiaugsmą, švęskime džiaugsmą kartu su Pažaislio muzikos festivaliu“ – kvietė Kauno valstybinio choro meno vadovas ir vyr. dirigentas Petras Bingelis.

Kartu su jubiliejų pasitinkančiu Kauno valstybiniu choru Pažaislio muzikos festivalio pradedamajame koncerte klausytojai išgirdo Lietuvos nacionalinį simfoninį orkestrą, šį pavasarį garsiojoje Niujorko „Metropolitan Opera“scenoje oficialiai debiutavusį tenorą Vaidą Vyšniauską (Kristian Benedikt), po ilgos pertraukos į gimtąjį miestą dainuoti sugrįžusią Vidą Miknevičiūtę, mecosopraną Jovitą Vaškevičiūtę bei bosą Liudą Norvaišą. O šioms gausioms atlikėjų pajėgoms dirigavo maestro Petras Bingelis.

Į Pažaislio vienuolyno kiemą susirinkusią publiką pasveikino ir naujai išrinktas Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda. „Aš manau, kad kultūra yra tas bendras vardiklis, kuris pakylėja mūsų dvasią ir yra tai, ką žmonija, ką mes paliekame po savęs ir tas niekada neišdils. Štai kodėl malonu matyti, kad mūsų žmonės mielai lankosi kultūros renginiuose, klausosi tikrai vertingų muzikinių kūrinių ir aš tikiuosi, kad jų bus vis daugiau ir daugiau. O „Odė džiaugsmui“ tegul tampa džiaugsmu Lietuva, jos pasiekimais. Aš manau, kad Lietuva yra labai teisingame kelyje ir reikia tik dar trupučio pastangų , dar šiek tiek daugiau kultūros ir pagarbos vienas kitam, ir mes nuversime kalnus“ – kalbėjo šalies vadovas.

„Beethoveno IX simfonijos finalas šiam koncertui buvo pasirinktas ne atsitiktinai, šis kūrinys yra oficialus Europos Sąjungos himnas, o kaip tik šiais metais minime 15 metų sukaktį nuo didžiausios ES plėtros, kada ir Lietuva tapo šios sąjungos nare. 24-ojo Pažaislio muzikos festivalio devizas – pažink! Todėl visą vasarą klausytojus kviesime pažinti įvairių Europos Sąjungos šalių muziką ir kultūras. Šių metų festivalio programoje pirmą kartą nuskambės visų 28 ES šalių muzika“ – pasakojo festivalio direktorė Giedrė Mikaitienė.

Džiaugsmą švęsti pasiryžęs Pažaislio muzikos festivalis šią vasarą klausytojus pakvies į 41 koncertą, iš kurių net 11 bus nemokami. O artimiausias susitikimas jau birželio 7-osios vakarą Kauno filharmonijos salėje, čia išskirtinį projektą publikai pristatys pianistas iš Lenkijos Wojciechas Waleczekas, kuris atliks visų Europos Sąjungos šalių kompozitorių kūrinius vieno koncerto metu.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content