XXIV Pažaislio muzikos festivalis kvies pažinti įvairiausių Europos šalių kultūras

Artėjant vasarai į muzikos mylėtojų širdis ir vėl atplūsta džiugi žinia – jau dvidešimt ketvirtąjį kartą startuoja vienas laukiamiausių Lietuvos muzikos padangės renginių – Pažaislio muzikos festivalis.

XXIV Pažaislio muzikos festivalis muzikos gerbėjus į Pažaislio vienuolyno kiemą sukvies jau gegužės 31 dieną, o su publika atsisveikins įžengęs į rugsėjį. Visą vasarą truksiančioje muzikos šventėje skambės 41 koncertinė programa, 11 festivalio renginių bus nemokami.

Visų Europos Sąjungos šalių muzika

Šiemet devizą „#Pažink“ pasirinkęs festivalis klausytojams pasiūlys išskirtinę renginių įvairovę. Minint 15 metų sukaktį nuo didžiausios istorijoje Europos Sąjungos plėtros bei Lietuvos įstojimo į ES, XXIV Pažaislio muzikos festivalis klausytojus pakvies iš arčiau pažinti įvairių Europos šalių kultūras. Šių metų festivalio programoje pirmą kartą skambės visų 28 ES šalių muzika. Didelis dėmesys festivalio programoje bus skirtas itin retai Lietuvos koncertų salėse sutinkamoms šalims – Bulgarijai, Maltai, Kiprui, Slovėnijai, Vengrijai. Būtent šių šalių kompozitorių kūrinių premjeros Lietuvoje bus atliktos festivalio koncertuose.

Originalią bei savitą Europos šalių muziką Pažaislio muzikos festivalio klausytojai galės pažinti ne viename koncerte. Išskirtinis projektas publikos laukia jau birželio 7 dieną Kauno filharmonijos salėje – pianistas iš Lenkijos Wojciechas Waleczekas atliks visų Europos Sąjungos šalių kompozitorių kūrinius vieno koncerto metu. Čekų kompozitorių kūrybą pristatys styginių kvartetas „Epoque Quartet“, apie spalvingąją Bulgariją muzikos garsais pasakos trimitininkas Miroslavas Petkovas ir „Bodurov trio“. Publikos pageidavimu į festivalį sugrįžta vienas spalvingiausių kolektyvų – tradicinę romų muziką naujomis formomis atliekantis ansamblis iš Vengrijos „Karavan Familia“.

Duoklė festivalio tradicijoms

Festivalio programoje netrūks ir tradicinių, klausytojų laukiamų renginių bei atlikėjų. Festivalį Pažaislio vienuolyno kieme džiaugsmingais akordais pradės Kauno valstybinio choro jubiliejui dedikuotas koncertas, kuriame taip pat girdėsime Lietuvos nacionalinį simfoninį orkestrą bei solistus Vidą Miknevičiūtę, Jovitą Vaškevičiūtę, Vaidą Vyšniauską-Kristian Benedikt ir Tadą Girininką. Ne mažiau iškilmingas koncertas nuskambės ir festivalio pabaigoje. Diriguojant Gintarui Rinkevičiui jubiliejų švenčiantis choras kartu su trisdešimtą sezoną muzikuojančiu Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru atliks įspūdingą kūrinį „The Queen Symphony“, sukurtą pagal legendinio atlikėjo Freddie Mercury ir grupės „Queen“ dainas. Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas Modesto Pitrėno, pakvies į romantišką vakarą Kauno jachtklube, kur skambant viešnios iš Baltarusijos Margaritos Levčuk sopranui virš Kauno marių sklis pakilūs Johanno Strausso muzikos garsai. Kauno pilies prieigose šiemet svečiuosis opera – minėdamas kompozitoriaus G. Kuprevičiaus jubiliejų festivalis kvies gėrėtis Klaipėdos muzikinio teatro kolektyvų inscenizuotu jubiliato kūriniu „Prūsai“. Festivalio publikos numylėtinis tenoras Edgaras Montvidas klausytojus nudžiugins išskirtiniu rečitaliu, skirtu atlikėjo kūrybinės veiklos 20-mečiui.

Išskirtiniai festivalio projektai

Pagerbiant Kauno tapimo Lietuvos sostine 100-ąsias metines, klausytojų lauks išskirtinis Pažaislio muzikos festivalio projektas: „Kaunas. Prisikėlimas I“. Pauliaus Jurgučio režisuotą muzikinį-vizualinį projektą pristatys stipriausi Kauno muzikiniai kolektyvai: Kauno miesto simfoninis orkestras, Kauno styginių kvartetas, Kauno valstybinis choras bei dirigentė Adrija Čepaitė.

Kauno miesto simfoninio orkestro vyriausiasis dirigentas Constantine’as Orbelianas į Kauno valstybinės filharmonijos sceną sukvies ryškiausius Jerevano operos ir baleto teatro solistus, kurie kartu su orkestru bei Kauno valstybiniu choru atliks didingąjį G. Verdi „Requiem“.

Jaunas, ambicingas ir sparčiai tarptautinės karjeros laiptais kopiantis latvių violončelininkas Ruslanas Vilensky pakvies į išskirtinę kelionę po Johanno Sebastiano Bacho garsų, vaizdų ir šešėlių pasaulį. Violončelininkas viename koncerte atliks visas šešias Bacho siuitas violončelei solo, o koncerto metu video instaliacijas kurs Viktoras Keino, tituluojamas Latvijos vaizdo projekcijų guru vardu.

Ne tik muzika…

Šiais metais festivalio partneris, kelionių agentūra „Mūsų Odisėja“ vėl pakvies į didelio susidomėjimo sulaukusias muzikines ekskursijas. Muzikos mylėtojai galės rinktis iš keletos skirtingų ekskursijų, kurių metu turės galimybę nuvykti į atokiausius festivalio renginius, kartu su gidu apsilankyti žinomiausiuose apylinkių turizmo objektuose bei drauge  praleisti įdomią ir turiningą dieną bendraminčių kompanijoje.

Kaip ir praėjusiais metais, atvirose erdvėse vykstančiuose koncertuose bus laukiami ir mažiausi festivalio lankytojai. Festivalio organizatoriai jaunuosius klausytojus pakvies į kūrybines vaikų dirbtuvėles. Dirbtuves organizuos „Kūrybos kampas 360°“ – socialiai atsakinga organizacija, plėtojanti darnaus vartojimo ir antrinio dizaino idėjas. Dirbtuvėlėse vaikai ne tik smagiai leis laiką, bet ir susipažins su aplinką tausojančio gyvenimo principais ir praplės savo kūrybinio mąstymo ribas.

Muzikinė kelionė dviračiais

Gegužės 11 dieną Pažaislio muzikos festivalis klausytojus kviečia į dar vieną naują projektą  – muzikinę ekskursiją dviračiais. Ekskursijos dalyviai startavę Kauno senamiestyje, šalia atgimstančios Švč. Sakramento bažnyčios, aplankys Pelėdų kalną, M. ir K. Petrauskų muziejų, Panemušės šilą bei Šančiuose įsikūrusią naują kultūros erdvę „No Name Studio“. Kiekvienoje erdvėje ekskursijos dalyvių lauks muzikinės programos, įdomūs gidų pasakojimai, o ištvermingiausi bus pavaišinti arbata.

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content