Skundų teismams karuselė vos nepasiglemžė Kauno stadionui numatytų ES lėšų

Nors S. Dariaus ir Girėno stadione jau keletą mėnesių pluša darbininkai, dviejų konkurso nelaimėjusių statybos įmonių „LitCon“ ir „Versina“ bandymai teismuose sustabdyti šį projektą neapsiėjo be pasekmių. Iškilus grėsmei prarasti dalį Europos Sąjungos (ES) paramos, Kauno savivaldybės komandai teko ieškoti sprendimų, kaip išsaugoti visus 4,6 mln. eurų.

Kauno miesto taryba ateinantį antradienį spręs klausimą dėl S. Dariaus ir S. Girėno stadionui numatytų ES lėšų perskirstymo kitiems didiesiems miesto projektams. Jų biudžetuose padidėjus ES lėšų daliai, sutaupyti miesto biudžeto pinigai bus skirti stadiono statyboms.

„Atsiradus realiai grėsmei netekti dalies ES pinigų, kurie buvo numatyti stadionui, nusprendėme nerizikuoti ir sugalvojome, kaip išsaugoti visus pinigus Kaune. Kalbant paprastai, europines lėšas perkelsime į kitus projektus, kuriuose sumažės iš miesto biudžeto įnešama dalis. Būtent tą sutaupytą dalį skirsime S. Dariaus ir S. Girėno stadiono statyboms. Tokiu būdu neprarasime nei cento iš ES Kaunui numatytų pinigų“, – aiškino Kauno savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas.

Stadiono statyboms numatytus 4,6 mln. eurų ketinama perkelti į Ąžuolyno rekonstrukcijos, pėsčiųjų tiltų į Nemuno salą statybų, M. K. Čiurlionio koncertų centro ir kitus didžiuosius miesto vystomus projektus.

Bandė stabdyti

Praėjusią vasarą Vilniuje registruotos įmonės „LitCon“ ir „Versina“ nesėkmingai dalyvavo Kauno savivaldybės paskelbtame stadiono rekonstrukcijos konkurse ir vėliau teismuose bandė užginčyti mažiausią kainą pasiūliusios Turkijos kompanijos „Kayi Construction“ pripažinimą konkurso nugalėtoja.

Kauno apygardos teismas ne tik atmetė „LitCon“ ir „Versina“ ieškinius, bet ir patenkino Kauno savivaldybės prašymą nelaukiant sprendimo įsiteisėjimo pašalinti anksčiau taikytas laikinąsias apsaugos priemones. Tai atvėrė kelią Kaunui ir visai Lietuvai svarbaus projekto pradžiai.

Vis tik jau prasidėjus statyboms Lietuvos apeliacinis teismas pripažino, kad savivaldybės skelbtame konkurse buvo padarytas vienas nežymus procedūrinis pažeidimas. Teismas projekto nesustabdė, tačiau dėl šio sprendimo buvo iškilusi grėsmė prarasti dalį stadiono statyboms numatytų ES lėšų.

Išskirtiniai sprendimai

Planuojama, kad S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukcijos darbai bus užbaigti per 20 mėnesių. Po rekonstrukcijos stadione esančių vietų skaičius nuo 9,5 tūkst. padidės iki 15 tūkst., o visos tribūnos bus uždengtos stogu.

Išskirtinis projekte numatytas sprendimas – iš medžio sukurta fasadinė stadiono dalis, paslėpsianti betonines tribūnų konstrukcijas. Stadionas turės modernią šildomą dangą ir atitiks aukščiausios 4-os UEFA kategorijos reikalavimus.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content