Regėjimo negalią turintiems keleiviams – dar geresnės išmaniosios paslaugos

Regėjimo negalią turintys žmonės Kaune dabar dar drąsiau galės keliauti viešuoju transportu ir plėsti savo integraciją į visuomenę galimybes. UAB „Kauno autobusai“ pristato dar didesnį analogų neturinčios mobiliosios programėlės „KVT Balsas“, išsprendžiančios didžiulę viešuoju transportu keliaujančių aklųjų ir silpnaregių problemą, paslaugų spektrą.

Daugiau programėlės funkcijų

Prieš porą metų akliesiems ir silpnaregiams keleiviams sukurta mobilioji programėlė „KVT balsas“, realiu laiku teikianti garsinę informaciją apie atvykstantį į stotelę viešąjį transportą, dabar dar labiau išplėsta ir patobulinta išplečiant jos funkcionalumą ir pritaikant gerokai platesniems keleivių poreikiams.

Programėlės pagalba „kalbančiose“ viešojo transporto stotelėse galima sužinoti ne tik tuo metu atvykstančio, bet ir kelių artimiausių autobusų ir troleibusų maršrutus, jų atvykimo į stotelę laiką ir kryptį. Galima sakyti, kad stotelėse esančios švieslentės, kurios rodo transporto atvykimo laiką, dabar perkeltos ir į išmanųjį telefoną. Šiuo inovatyviu sprendimu dabar gali naudotis visi keleiviai.

Informacija telefone pateikiama ir garsu, ir gerokai didesniu, silpnaregiams lengviau įmatomu šriftu. Programėlės naudotojai gali pasirinkti ir kitą kalbą, todėl ji tikrai pasitarnaus miesto svečiams ar Kaune gyvenantiems užsieniečiams.

Plečiamos ir programėlės naudojimo ribos: netrukus ja pradės naudotis šiauliečiai, nes UAB „Kauno autobusai“ mobiliąja programėle dalinasi su Šiaulių miesto keleivių vežimo įmone „Busturas“. Dėl šios priežasties keičiamas programėlės pavadinimas: tai jau nebe „KVT (Kauno viešojo transporto) balsas“, o „Transporto balsas“.

Kaip tai veikia ir kaip naudotis?

„Turintiems regėjimo negalią keleiviams sudėtinga pamatyti, koks transportas atvyksta. Ieškodami, kaip išspręsti šią problemą, kartu su šios bendruomenės atstovais ieškojome patogiausio varianto. Taip buvo sukurta programinė bei techninė įranga, leidžiant identifikuoti atvykstantį autobusą ar troleibusą ir pateikti informaciją apie jį į telefoną,“ – sako idėjos autorius, UAB „Kauno autobusai“ Informacinių technologijų skyriaus vadovas Paulius Lengvenis.

Į išmanųjį telefoną tereikia atsisiųsti nemokamą programėlę „Transporto balsas“, kurią galima rasti „Google Play“ parduotuvėje. Jos veikimo principas yra paprastas: visuose Kauno autobusuose ir troleibusuose yra įmontuotos aktyvios žymos (angl. beacon), kurias integravus su miesto maršrutų ir tvarkaraščių planavimo programa PIKAS, pateikiama informaciją apie realų transporto judėjimą.

„Dabar sistemos galimybės yra gerokai išplėstos, nes specialios žymos, fiksuojančios autobusų ir troleibusų atvykimą, yra įmontuotos į šimtą Kauno viešojo transporto stotelių, todėl ne tik regėjimo negalią turintiems, bet ir visiems keleiviams tampa dar patogiau planuoti savo laiką važiuojant viešuoju transportu,“ – pasakoja P. Lengvenis.

Keleivių įtraukimas į geresnės paslaugos kūrimą

Programėlė pirmiausia yra skirta regėjimo negalią turintiems žmonėms, tad ji buvo testuojama kartu su Kauno aklųjų ir silpnaregių centro atstovais. Ji buvo tobulinama ir vystoma, atsižvelgiant į šių žmonių poreikius, pageidavimus ir pastabas.

„Dienos metu stotelėje dar galiu įžiūrėti atvykstančio autobuso numerį, bet prieblandoje jau ieškau kitų žmonių pagalbos. Dabar ši programėlė yra pirmas mano pagalbininkas keliaujant mieste, stotelėje ji pasako, koks autobusas ar troleibusas atvažiuos ir už kiek laiko. Juk aklas žmogus ne taip kaip regintis – negali stovėti ir naršyti telefone. Jis turi ruoštis iš anksto, o atvažiuojantį autobusą dažniausiai gali nuspėti tik pagal garsą. Todėl programėlės perspėjimas garsu, jog transportas atvyks už minutės, dviejų ar penkių yra labai naudingas“, – programėlės privalumus vardija programėlę testavęs Kauno aklųjų ir silpnaregių bendrijos narys Saulius Kavaliauskas. Pasak jo, jis dabar patogiau planuojasi savo keliones ir labiau pasitiki savo galimybėmis.

Primename, kad išmaniaisiais telefonais tai pat galima tvarkaraščiuose nuskaityti QR kodą ir telefono ekrane išvysti artimiausiu laiku atvyksiančius autobusus ir troleibusus bei jų atvykimo į stotelę laiką.

Šiuo metu Kaune kursuoja neįgaliųjų poreikiams pritaikyti 57 žemagrindžiai troleibusai ir per 200 žemagrindžių autobusų. Iki kitų metų pabaigos atnaujinus transporto parką, visi autobusai ir troleibusai mieste bus tik žemagrindžiai.

Silpnaregių ir aklųjų bendruomenė Kaune vienija daugiau nei 700 miestiečių. Dar daugiau jų yra nepriklausančių Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungai.

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content