Pasaulio akordeonistų konkurso „Coupe mondiale“ belaukiant

Lietuvos valstybingumo šimtmečiui skirtų meninių ir kultūrinių renginių programą praturtins išskirtinė muzikos šventė Kaune – tarptautinio pripažinimo sulaukusi prestižinė akordeono atlikėjų „Pasaulio taurė“. 71-ąjį kartą pasaulyje organizuojamas konkursas visus akordeono muzikos gurmanus džiugins paskutinę rugsėjo savaitę.

Nors Kaunas oficialiai Europos kultūros sostine taps 2022 metais, galimybė organizuoti tokio masto renginį jau dabar leidžia gyventi ateities nuotaikomis. Pasak organizatorių, artėjantis konkursas suburs aukščiausio meistriškumo atlikėjus iš viso pasaulio ir taps dideliu iššūkiu bei atsakomybe Kauno miestui. Apie artėjantį renginį pasakoja Veiverių Antano Kučingio meno mokyklos direktorius bei Lietuvos nacionalinės akordeonistų sąjungos viceprezidentas Mindaugas Labanauskas.

Šiemet mūsų šalyje organizuojamas pasaulinio lygio akordeono konkursas „Pasaulio Taurė“. Kokia šio renginio svarba mūsų tautai?

Akordeonistų konkursas „Coupe mondiale“ („Pasaulio taurė“) – tai pasaulinis kultūrinis renginys, kasmet keliaujantis po įvairias šalis. Mes perėmėme estafetę iš Italijos, kur pernai vyko jubiliejinis 70-asis pasaulio akordeonistų konkursas. Toliau estafetę perduosime Kinijai. Kiekvieno profesionalaus akordeonisto siekis ir svajonė yra tapti šio konkurso laureatu ir įsiamžinti pasaulio akordeono istorijoje tarp pačių geriausių muzikantų. Tai lyg akordeono meno šlovės galerija. Konkursas pritraukia pačius geriausius muzikantus iš viso pasaulio, kurie varžosi skirtingose pagal žanrą kategorijose – nuo rimtosios klasikinės muzikos iki prancūziško stiliaus „varjetė“.

Rugėjo 24-30 dienomis, iškart po Popiežiaus vizito, savaitę laiko Kaune muzikuos atstovai iš 19 šalių: Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Italijos, Serbijos, Rusijos, Baltarusijos, Portugalijos, Vengrijos, Moldavijos, JAV, Kinijos, Ukrainos, Prancūzijos, Makedonijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Kazachstano bei Suomijos. Iš viso konkurse varžysis 106 akordeono virtuozai, savo šalių akordeono muzikos ambasadoriai, įveikę nacionalines atrankas. Bus surengta daugiau kaip 15 atvirų, nemokamų koncertų – daugiau kaip 40 valandų nepertraukiamai atliekamos akordeono muzikos. Įdomus koncertas laukia visų rugsėjo 30-ąją, kai koncertuos pasaulio akordeonistų orkestras (vadovė J. C. Somers, JAV). Šis orkestras jungia viso pasaulio pedagogus bei atlikėjus ir jau 10-ąjį kartą konkurso metu dovanoja koncertinę programą (išsamiai apie konkurso/festivalio koncertus: www.akordeonas.lt).

Visai Lietuvai ir Kaunui tai naujas ir ypač svarbus savo daugiakultūrine įvairove renginys, išskirtinai propaguojantis akordeono meno žanrą. Ypač renginys naudingas Lietuvos akordeono klasių mokytojams, kurie neišvykdami iš šalies galės susipažinti su viso pasaulio akordeono mokyklomis, mokymo bei atlikimo technika, manieromis, naujausiu repertuaru. O miestiečiams ir svečiams tai puiki proga nemokamai lankyti renginius nuo konkursantų perklausų iki vakarinių koncertų, kurie yra atviri ir taip pat nemokami. Pasak gerbiamo Kauno miesto mero Visvaldo  Matijošaičio, Kaunas jau gyvena Europos kultūros sostinės laukimo nuotaikomis, o šis įvykis tik sustiprina jausmą, jog Kaunas gali būti pasaulinių renginių traukos centras.

Lietuvos visuomenėje vis populiarėja akordeonas ir jo muzika. Ar tam gali turėti įtakos šis konkursas?

Akordeonas Lietuvoje populiarėja Lietuvos atlikėjų dėka. Mūsų žinomiausi – Martynas Levickis, Laimonas Salijus, Augustinas Rakauskas, Romas Morkūnas, Vilma Miliūtė – yra šio konkurso dalyviai ir laureatai.

Tai parodo aukštą mūsų atlikėjų lygį ir pripažinimą, o tuo pačiu ir nutiesė kelią iki šių metų konkurso, kuris vyksta pas mus, Kaune. Ne kiekvienais metais netgi ir didžiosios pasaulio valstybės gali deleguoti tinkamo lygio atlikėjus į „Pasaulio taurę“. Manau, kad pasaulio kontekste mūsų talentingiausių akordeonistų pasiekimus galime drąsiai lyginti su lietuviško krepšinio pasiekimais ir žinomumu pasaulyje. Populiarėjantis akordeonas Lietuvoje ir kitose šalyse, be jokios abejonės, tai ir šios pasaulinės akordeonistų olimpiados nuopelnas.

Martynas laimėjo pirmą vietą vieno turo kategorijoje 2010 m. 2009-aisiais Naujojoje Zelandijoje toje pačioje kategorijoje Romas Morkūnas laimėjo 3 vietą. Laimonas Salijus ir Augustinas Rakauskas gali pasigirti laimėjimais pagrindinėje trijų turų kategorijoje.

 

Su kokiais didžiausiais sunkumais susiduriate organizuodami tokio masto konkursą?

Turiu didžiulę patirtį organizuojant tarptautinius renginius, tačiau administruoti tokios apimties konkursą yra labai įdomu ir tuo pat metu nelengva. Tenka spręsti apgyvendinimo, maitinimo, transporto, žiniasklaidos ir kitus klausimus. Didžiausias rūpestis buvo konkurso biudžetas. Pagal kontraktą privalome išmokėti piniginius prizus konkurso nugalėtojams, o tai labai išaugina bendrą konkurso biudžetą. Džiaugiuosi, kad tai jau išspręsta ir šis iššūkis įveiktas.

Didžiausias sunkumas – pats konkurso įgyvendinimas – dar laukia priešakyje. Tai konkurso perklausų bei koncertų organizavimas. Tačiau mūsų organizacija, Lietuvos nacionalinė akordeonistų sąjunga, vienija visos Lietuvos akordeono mokytojus ir studentus, kurie prisidės prie bendro komandinio darbo.

 

Jūsų manymu, ar Lietuvą atstovaujantys atlikėjai yra pakankamai kompetentingi atstovauti mūsų šalį ir varžytis su tarptautinio pripažinimo sulaukusiais atlikėjais?

Maloni staigmena, kad šiame konkurse dalyvauti paraiškas pateikė net 10 Lietuvos atstovų. Pagal dalyvių skaičių esame antri po Rusijos delegatų. Kauno VDU muzikos akademijos studentai aktyviai rengiasi konkursui vadovaujami šaunių mūsų pedagogų – prof. Kazio Stonkaus, Gintaro Mameniškio, Povilo Velikio. Turime aukšto lygio akordeono mokyklą Lietuvoje, Kaune, kuri apima muzikos mokyklas, konservatoriją ir universitetą. Tikiu, jog turime daug šansų, kad trofėjus – „Pasaulio taurė“ ir pasiliks Lietuvoje. To ir linkiu visiems Lietuvos atstovams.

 

Kuo šis konkursas reikšmingas Lietuvos kultūros istorijai?

Šis konkursas yra žavus tuo, jog tai yra „keliaujantis“ per pasaulį kultūrinis renginys. Mūsų šalies vardas išliks pasaulio akordeono kultūros istorijoje. Per 71 metus pirmą kartą „Pasaulio taurė“ vyksta Kaune. Manau, kad tai nemažas laiptelis, „apšildantis renginys“ prieš Kaunui oficialiai tampant Europos kultūros sostine 2022 metais.

 

Ką jums pačiam reiškia šis konkursas?

Pats esu baigęs universitetines akordeono studijas, tad akordeonas – mano instrumentas! Man didelis džiaugsmas dalyvauti organizuojant šį konkursą. Konkurso metu vyks ir pasaulio akordeonistų kongresas, kuriame dalyvaus daugiau kaip 40 valstybių žymiausi pedagogai, atlikėjai, įvairių veiklų akordeonui organizatoriai. Man tai – unikali galimybė užmegzti naujas pažintis, plėtoti ateities planus ir numatyti naujas veiklas su jau esamais ir naujais kolegomis.

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content