Kaune – netradicinė socialinė akcija, priminusi apie išėjusiuosius

Daugiau kaip septynios dešimtys nuo galvos iki kojų juodus kostiumus užsitempusių statistų pirmadienį priešpiet vaikščiodami po Kauną traukė praeivių žvilgsnius. Kauno savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras šiemet netradiciškai pasitiko Pasaulinė savižudybių prevencijos dieną, siekdamas paakinti visuomenę, kad prireikus sugebėtume laiku pastebėti ir suteikti pagalbą žmonėms, galvojantiems apie pasitraukimą iš gyvenimo.

Socialinėje akcijoje Kaune dalyvavę statistai juodais kostiumais Laisvės alėjoje ir kitose miesto erdvėse praeiviams priminė apie 71 žmogų, kurie pernai Kaune pasitraukė iš gyvenimo.

„Visa tai simbolizuoja išėjusius. Siekiame parodyti, kad tie žmonės buvo tarp mūsų, tačiau galbūt nepamatėme kažko, ką galėjome pastebėti jų elgesyje ar žodžiuose, todėl dabar jų nebėra šalia. Tai išties slogi tema, tačiau apie ją kalbėti ir priminti visuomenei tiesiog būtina“, – sakė Kauno miesto tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Donatas Večerskis.

„Šią dieną norime Kaune paminėti atkreipdami visuomenės dėmesį į savižudybės rizikoje esančius žmones, kurie savo artimoje aplinkoje liko nepastebėti arba priešingai – buvo pastebėti, bet nesulaukė pakankamo palaikymo, negavo informacijos apie pagalbą. Siekiame informuoti žmones apie tai, kas vyksta Kauno mieste, jog pagalba yra visai čia pat ir ji nieko nekainuoja“, – kalbėjo viena iš renginio organizatorių, Kauno visuomenės sveikatos biuro atstovė Lina Pranckevičiūtė.

Pasak specialistų, esama daug skirtingų savižudybių priežasčių – nuo finansinių sunkumų, pašlijusių asmeninių santykių ar socialinės atskirties iki priklausomybių bei kitų požymių. Tačiau kiekvienu atveju žmogui galima padėti, jeigu jo aplinka laiku pastebės ir sureaguos. Grėsmes gali išduoti tiek žmogaus elgesys, tiek ir mintys bei jausmai.

„Kartais būna tiesioginiai požymiai, kai žmogus užsimena, kad neverta gyventi – verčiau mirti. Tačiau esama ir daug neakivaizdžių užuominų: galbūt asmuo lanko seniai matytus žmones, išsiunčia kažkam laiškus. Riziką labai sustiprina svaigalų – alkoholio ir narkotikų  vartojimas. Kilus nuogąstavimams, reikia reaguoti nedelsiant. Nebijokite užkalbinti: „Ar viskas tvarkoje? Matau, kad esi liūdnas. Gal kažkas yra negerai?“ Labai dažnai žmogus pripažįsta, kad iš tiesų kamuoja vienokios ar kitokios problemos ir tikrai džiaugiasi, jog kažkas tuos ženklus pastebėjo“, – aiškino Kauno poliklinikos Šilainių filialo medicinos psichologė, atvejo vadybininkė Birutė Ramoškienė.

Nuo 2017 metų Kauno mieste patvirtintas savižudybių prevencijos modelis, pagal kurį didinama paslaugų plėtra, teikiama anoniminė psichologinė pagalba ne tik darbo dienomis, bet ir savaitgaliais. Kauno miesto poliklinikoje atvejo vadybininkai individualiai padeda savižudybės rizikoje atsidūrusiems žmonėms, taip pat veikia psichologinės grupės, teikiama pagalba iš gyvenimo pasitraukusių žmonių artimiesiems.

B. Ramoškienė pabrėžė, kad labai svarbu kaskart bandyti žmogų prašnekinti ir nebijoti apie tai kalbėtis: „Tuomet belieka nepalikti jo nuošalyje, nenusigręžti ir pamėginti drauge paieškoti pagalbos – palydėti į polikliniką, netgi pas specialistą į kabinetą galima užeiti drauge arba paskambinti pagalbos numeriais, kuriuos galima rasti tiesiog internete. Svarbiausia neatidėlioti, veikti čia ir dabar, ieškoti profesionalios pagalbos. Greta esantis ir padėti galintis žmogus neturi stumti iš nugaros ar dalinti patarimus būdamas priešakyje, bet privalo nuolat būti šalia, visada kartu, nepalikdamas artimo vienumoje.“

Platesnę informaciją apie pagalbą į savižudybes linkusiems žmonėms galima rasti internete adresu www.tunesivienas.lt

Ryčių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content