Teisme dėl S. Dariaus ir S. Girėno stadiono konkurso – Kauno pergalė

Kauno apygardos teismas atmetė S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukciją sustabdyti siekusių Vilniaus bendrovių „LitCon“ ir „Versina“ ieškinius. Tai paaiškėjo pirmadienį teismui viešai paskelbus savo sprendimą.

Vilniuje registruotos įmonės „LitCon“ ir „Versina“, nesėkmingai dalyvavusios Kauno miesto savivaldybės paskelbtame stadiono rekonstrukcijos darbų konkurse, teisme bandė užginčyti mažiausią kainą pasiūliusios Turkijos kompanijos „Kayi Construction“ pripažinimą konkurso nugalėtoja. Ši įmonė stadiono rekonstrukcijos darbus galės pradėti įsiteisėjus šiam Kauno apygardos teismo sprendimui.

„Kartu su visa komanda ir kauniečiais džiaugiamės, kad teismas buvo principingas ir neleido dviem tik apie savo siaurus interesus galvojančioms įmonėms sustabdyti ne tik Kaunui, bet ir visai Lietuvai svarbaus projekto. Skundus pateikusios įmonės teisme ieškojo ne teisybės, o tiesiog bet kokiomis priemonėmis desperatiškai bandė pakeisti konkurso, kurio jos nesugebėjo sąžiningai laimėti, rezultatus“, – teigė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Kaltinimai iš fantastikos srities

Įmonės „LitCon“ ir „Versina“ Kauno apygardos teismą bandė įtikinti, kad savivaldybė Turkijos kompanijai esą leido pakeisti savo pasiūlymą ir taip neva pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatas. Savivaldybės atstovai tokią versiją pavadino „kaltinimais iš fantastikos srities“.

Pasak savivaldybės administracijos vadovo Gintaro Petrausko, vertinant turkų pasiūlymą buvo iškilę klausimų dėl kelių sąmatoje pateiktų skaičių. Todėl „Kayi Construction“ buvo paprašyta pateikti oficialų paaiškinimą, kuris vėliau buvo patalpintas į oficialią viešųjų pirkimų sistemą.

„Jie mums pateikė kelių sąmatos dalių paaiškinimą ir tiek. Pačiame pasiūlyme nebuvo  pakeistas nei vienas skaičius ir nei viena raidė. Dvi Vilniaus įmonės sugalvojo visišką absurdą ir bandė juo įtikinti teismą“, – teigė G. Petrauskas.

Ankstesnės bylos subliuško

Tai buvo ne pirmas kartas, kai stadiono konkursą buvo bandoma sustabdyti teismuose. Ne pilnai užpildytą sąmatą stadiono konkursui pateikusi įmonė „LitCon“ anksčiau bandė ginčyti savivaldybės sprendimą ją pašalinti iš šio projekto.

Neskaičiuojant smulkesnių klaidų, „LitCon“ į milijoninio objekto sąmatą buvo neįtraukusi mažiausiai 200 tūkst. eurų kainuojančios perdangos. Kauno apygardos teismas birželio 11 d. atmetė vilniečių skundą ir pripažino, kad jų pašalinimas iš konkurso buvo teisingas sprendimas.

Pasirašė priedą

Iš visų tinkamai konkursui skirtus dokumentus paruošusių įmonių mažiausią kainą pasiūlė nugalėtoja paskelbta „Kayi Construction“ (34,95 mln. Eur). Vilniaus įmonė „Versina“ rekonstruoti stadioną siūlėsi už 35,5 mln. Eur.

Savivaldybės atstovams buvo kilę klausimų dėl turkų kompanijos sąmatoje pateiktų sumų, skirtų paruošiamiesiems darbams. Sulaukę „Kayi Construction“ paaiškinimo, miesto vadovai dėl tolimesnių veiksmų konsultavosi su Viešųjų pirkimų tarnyba. Po šių konsultacijų buvo nuspręsta greta statybos darbų sutarties pasirašyti papildomą susitarimą, kuris miestui padės kontroliuoti mokėjimus už vykdomus darbus.

Rekonstruos už 34,95 mln. Eur

Su Turkijos kompanija „Kayi Construction“ pasirašytoje sutartyje numatyta, kad ši įmonė S. Dariaus ir S. Girėno stadioną rekonstruos už 34,95 mln. Eur. Tiesa, greta šios sumos sutartyje įrašytas ir kitas skaičius, siekiantis 46 mln. Eur. Savivaldybės atstovų teigimu, viešųjų pirkimų procedūros numato būtinybę į sutartį įtraukti išlaidas galimiems papildomiems neplanuotiems darbams.

„Ši suma yra tik teorinė. Mes jokių papildomų darbų pirkti neplanuojame ir tikime, kad naują stadioną turėsime išleidę būtent tiek, kiek pasiūlė su mažiausia kaina į konkursą atėjęs dalyvis – 34,95 mln. Eur“, – tvirtino G. Petrauskas.

Kauno Žaliakalnio mikrorajone esantis S. Dariaus ir S. Girėno stadionas yra seniausias Lietuvoje sporto ir kultūros renginiams skirtas statinys. 1921 metais Kauno savivaldybės išnuomotame Lietuvos fizinio lavinimo sąjungai žemės sklype buvo įrengta futbolo aikštė ir bėgimo takai.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content