Kaunas atidavė pagarbą Algirdui Juliui Greimui

Kauną kosmopolitišku miestu laikęs bene žymiausias semiotikas pasaulyje Algirdas Julius Greimas nuo šiol žvelgs į Vytauto Didžiojo universitetą keliaujančius studentus. Šį pirmadienį K. Donelaičio gatvėje atidengtas mokslininkui ir jo veiklai įamžinti skirtas paminklas.

„Algirdas Julius Greimas neabejotinai yra vienas žymiausių lietuvių kilmės humanitarų pasaulyje. Jo įamžinimas šalia universiteto, kuriame jis studijavo yra daugiau nei simboliškas. Tai priminimas studentams ir dėstytojams apie neeilinę asmenybę. Džiaugiamės galėję prisidėti prie jos įamžinimo“, – sakė Kauno vicemeras Simonas Kairys.

Iš granito ir bronzos sukurto psichologinio A. J. Greimo portreto autorius Stasys Žirgulis pabrėžė, jog šalia monumento esantis kitas meno kūrinys „pirmykštis kirvukas“ sukuria įdomią kompoziciją.

„Tai mano studento diplominis darbas, ir manau, puikiai įsiliejantis į bendrą kompoziciją. A. J. Greimas buvo semiotikos pradininkas, šis kirvukas taip pat žymi savotišką pradžią“, – sakė S. Žirgulis.

Pasak A. J. Greimo biografiją parengusio mokslininko, Purdue universiteto (JAV) profesoriaus Thomas F. Broden, semiotikos pradininkas Kauną prisiminė kaip kosmopolitinį miestą, kuriame susipažino su įvairius pasaulio kraštus jau aplankiusiais studentais. „Lietuva formavo jo asmenybę ir tapatybę, suteikė jam rimtą humanitarinį išsilavinimą, įteigė jam europinio folkloro tradiciją ir poetinę prasmę, įdiegė jam įsipareigojimą įsijungti į vykstantį tautinės kultūros ir bendruomenės kūrimą“, – sakė T. F. Broden.

„Šios asmenybės įamžinimas Kaunui priduos dar daugiau svorio“, – teigė vienas iš idėjos iniciatorių Kauno valstybinio choro vadovas, prof. Petras Bingelis.

A.J. Greimas laikomas Paryžiaus semiotikos mokyklos įkūrėju, vienu iškiliausių semiotikų Prancūzijoje kartu su Rolandu Barthesu. Tarp jo labiausiai žinomų atradimų – semiotinis kvadratas, aspektualumo, izotopijos tyrimai, taip pat lietuvių mitologijos, religijos tyrinėjimai.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content