Kaune – iniciatyva stiprinti NVO tarpusavio bendradarbiavimą

Darbas kartu – keleriopai efektyvesnis. Toks komandinis požiūris diegiamas vadinamojo trečiojo sektoriaus veikloje Kauno mieste. Čia veikiančios nevyriausybinės organizacijos (NVO) raginamos tarpusavyje aktyviau dalintis savo turimais resursais, kad drauge pasiektų aukštesnių rezultatų.

Naujausiais duomenimis, šiuo metu Kaune yra iki 200 aktyviau veikiančių NVO. Pagal veiklos sritis dažniausiai tai sporto organizacijos, po to seka bendruomenės. Kauno NVO taryba ėmėsi iniciatyvos, kad trečiasis sektorius mieste būtų matomas ir girdimas vis labiau, o šių organizacijų darbas taptų dar naudingesnis visiems kauniečiams. Iki šiol jų veiklos galimybes neretai ribodavo nepakankami ištekliai, o bendradarbiavimo idėjos būdavo pasitelkiamos itin retai.

„Pagrindinė mintis – surinkti į bendrą „katilą“ visus duomenis apie Kaune veikiančių nevyriausybinių organizacijų turimus resursus, kuriais jos galėtų pasidalinti bendradarbiaudamos tarpusavyje ir šią informaciją paskleisti toms pačioms NVO. Kol kas į šią idėją žvelgiama nedrąsiai, tarsi baiminamasi, neva kažkas gviešiasi atimti vienokį ar kitokį turtą. Norime užbėgti bet kokiems nuogąstavimams už akių ir pasakyti, kad vienintelis šio projekto tikslas – skatinti bendradarbystę ir kolegišką nevyriausybininkų veiklą“, – sakė vienas šios iniciatyvos autorių, Kauno miesto tarybos narys Domas Sirgedas.

Pasak jo, turėdamos tokią informaciją, NVO galėtų apsijungti bendriems projektams ir veikti išvien, tarpusavyje dalinantis bei papildant vienai kitą ne vien inventoriumi, bet ir žmogiškaisiais ištekliais – savanoriais, lektoriais. Be to, daug kam praverstų ir galimybė naudotis patalpomis.

„Esmė yra kiekvienai NVO pateikti savo stipriąsias puses – tiek materialines, tiek ir intelektualines. O dėl konkrečių bendradarbiavimo formų bei galimybių kiekvienu atveju jos tarsis individualiai. Čia tikrai nebus prievolės leisti kitiems neatlygintinai naudotis savo turimais resursais“, – patikino D. Sirgedas.

Surinktus ir apibendrintus duomenis tikimasi pateikti kitų metų pradžioje. Plėtodama tokią iniciatyvą, Kauno NVO taryba imasi moderatoriaus vaidmens ir siekia glaudesnio ryšio tarp skirtingų sričių organizacijų. Būtent bendradarbiavimo idėja šiai dienai laikoma prioritetu, mat iki šiol dažniausiai buvo rūpinamasi piniginėmis lėšomis, patalpomis, bet nežiūrima realios naudos visam miestui.

„Kaunas jau dvejus metus iš eilės remia nevyriausybinių organizacijų projektines veiklas per programą „Iniciatyvos Kaunui“, todėl finansavimo klausimas iš esmės yra išspręstas. Tuo metu NVO tarybos siekis – dar labiau skatinti tarpusavio bendradarbiavimą kitomis formomis, plėsti organizacijų akiratį ieškant įvairesnių, nebūtinai tradicinių ir nusistovėjusių veiklų. Visa tai prisideda prie trečiojo sektoriaus stiprinimo, o tai itin svarbu mūsų miestui ir jo žmonėms“, – sakė programos „Iniciatyvos Kaunui“ iniciatorė, Kauno mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė.

Pašnekovai pateikė pavyzdį, kaip gali kartu veikti skirtingų sričių organizacijos. Tarkime, informacinių technologijų specialistai padeda senjorų organizacijai surengiant kompiuterinio raštingumo mokymus, o ši mainais leidžia jiems tam tikru metu naudotis savo patalpomis. Lygiai taip sporto organizacijos galėtų rasti bendrų veiklos formų su neįgaliųjų bendruomenėmis, pavyzdžiui, rengiant orientacines ar panašias varžybas.

Kaune jau esama sėkmingų pavyzdžių apie pasiteisinusį NVO tarpusavio bendradarbiavimą. Pernai Kauno „Arkos“ bendruomenė kartu su sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Kauno viltis“ ir viešąja įstaiga „SocActiva“ įgyvendino jungtinį projektą „ Kokią šviesą slepia negalia: vietos bendruomenės sutelktumo ir solidarumo didinimas“. Jo metu vykusiuose susitikimuose su moksleiviais ir studentais siekta keisti visuomenės požiūrį į neįgaliuosius.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content