Ekspertai pristatė tyrimo išvadas dėl A. Mickevičiaus gatvės medžių

Šiuo metu tvarkomos A. Mickevičiaus gatvės gyventojai ir kiti kauniečiai antradienį vakare susitiko su želdynų specialistais, atlikusiais ten augančių medžių ekspertizę. Pristatydami savo išvadas, ekspertai konstatavo, kad 24 senus medžius privalu pašalinti dėl itin blogos jų būklės. Miesto tvarkdariai pasirengę be išlygų vadovautis šiomis rekomendacijomis.

Ekspertinį vertinimą atliko miškotyros mokslų daktaras, A. Stulginskio universiteto Miškų ir ekologijos fakulteto lektorius Julius Bačkaitis ir Lietuvos dendrologų draugijos pirmininkas Arvydas Rutkauskas bei jiems talkinęs konsultantas arboristikai – Lietuvos arboristikos centro vadovas Algis Davenis.

Aukščiausios kompetencijos specialistai, siekdami maksimalaus objektyvumo, iš pradžių visus medžius apžiūrėjo bei įvertino pavieniui, o po to savo parengtus duomenis apibendrino parengdami vieningas išvadas.

Inventorizacijos metu suskaičiuota iš viso 130 A. Mickevičiaus gatvėje augančių medžių (iš jų 29 – jauni medžiai). Beveik pusės senųjų medžių būklė įvertinta kaip bloga (24 medžiai) ir labai bloga (21 medis), o vienas pripažintas žuvusiu. Vertinant visų medžių būklę, bendras vidurkis laikomas patenkinamu, o išskiriant vien senuosius medžius – tarp patenkinamos ir blogos. Ekspertų teigimu, didžiosios dalies tokių medžių būklė ilgainiui tik blogės.

Pagrindinė problemų priežastis, anot specialistų, maždaug prieš 15-20 metų netinkamai atlikti genėjimo darbai. Daugelis ligotų medžių kenčia nuo puvinio ir žaizdų.

Pasak ekspertizės autorių, artimiausiu metu būtina iškirsti ne mažiau kaip 24 medžius (mirusį ir labai blogos būklės senuosius bei porą blogos būklės jaunų medžių). Dar bent 27 seni A. Mickevičiaus gatvės medžiai teoriškai galėtų žaliuoti 5-10 metų, todėl juos būtina keliais metrais pažeminti. Kadangi praktiškai visi šie medžiai yra prastos būklės, visi trys specialistai vieningai pripažįsta, jog būsimas stiprus gyvybinių funkcijų sutrikdymas genint nei jų sanitarinės būklės, nei sveikatingumo ar juo labiau estetinio vaizdo nepadidins. Esą tai bus tiesiog jų „priešmirtinės agonijos“ pailginimas.

Kauno miesto savivaldybės atstovai patvirtino užtikrinsiantys, kad A. Mickevičiaus gatvės ir šaligatvių remontą vykdantys rangovai besąlygiškai laikytųsi šių ekspertų pateiktų rekomendacijų. Į susitikimą su specialistais E. Levino skvere prie Žaliakalnio funikulieriaus susirinko pora dešimčių kauniečių. Visi A. Mickevičiaus gatvės gyventojai apie renginį informuoti kiekvienam asmeniškai siųstais laiškais bei viešai internete. Plačiau susipažinti su A. Mickevičiaus gatvės želdinių sanitarinės būklės ir želdinių poveikio aplinkai įvertinimo-ekspertizės duomenimis galite paspaudę čia.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content