Smetonos alėjoje sergančius kaštonus pakeis naujos liepaitės

Prieš keletą savaičių prasidėjęs kompleksinis Smetonos alėjos atnaujinimas įsibėgėja. Atsižvelgus į specialistų rekomendacijas, ligotus kaštonus čia pakeis naujos liepaitės, pritaikytos augti miesto sąlygomis.

„Kauno mieste vyrauja liepos, klevai, kaštonai ir šermukšniai. Kaip ir kituose Lietuvos miestuose, paprastojo kaštono medžiai mūsų gatvių želdynams netinkami. Jie stipriai pažeisti kenkėjo – keršosios kaštoninės kandelės ir grybinių ligų. Be to, kamienų žievė neatspari mūsų klimato poveikiui, todėl suskeldėja. 2016 metais pastebėta, kad kaštonus  pažeidė dėmėtligė, miltligė. Todėl priėmėme nelengvą, bet būtiną sprendimą – kaštonus pakeisti liepomis. Tuo tarpu kitoje A. Smetonos alėjos pusėje augančios liepos bus išsaugotos, o jų lajos apgenėtos“, – teigė Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Botanikos sodo specialistai miesto tvarkdariams rekomendavo nesodinti naujų kaštono genties augalų nei prie gatvių, nei rekreaciniuose želdynuose, o vietoje jų sodinti mažalapes ir sidabrines liepas ar švedinius šermukšnius, kurie yra atsparūs ligoms bei nepalankioms miesto sąlygoms.

„Nuo praėjusių metų pradėjome tai, kas anksčiau buvo užmiršta – ėmėmės šaligatvių tvarkymo. Atnaujindami juos susiduriame su dilema – ką daryti su medžiais. Absoliuti jų dauguma sodinti dar sovietmečiu. Tais laikais buvo sodinami medžiai, nepritaikyti augti miestuose: šaknys išsikerojusios paviršiuje ir iškilnojusios plyteles, daugelis jų ligoti ir pažeisti. Todėl visose gatvėse, kurias atnaujiname kompleksiškai, vietoj senų želdinių sodiname sveikus ir miesto sąlygoms pritaikytus medžius“, – paaiškino Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vilius Šiliauskas.

Liepos taip pat bus sodinamos Vytauto prospekte, Miško, Zanavykų gatvėse, vos tik čia pasibaigs šaligatvių remontas. Nauji medžiai rudeniop papuoš ir A. Mackevičiaus, Panerių bei Partizanų gatves.

Mažai priežiūros reikalaujančios ir karščiui atsparios  liepos šį pavasarį pasodintos Šiaurės, V. Krėvės bei Pramonės prospektuose, taip pat Birštono ir Maironio gatvėse. Iki 2017 metų pabaigos Kaune planuojama pasodinti 1500 naujų medžių.

Pasak Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo Aloyzo Pakalniškio, darbai A. Smetonos alėjoje juda pagal planą. Kelininkai šiomis dienomis deda gatvės bortelius, įrenginėja apšvietimo sistemas, vykdo paruošiamuosius šaligatvių asfaltavimo darbus. Važiuojamojoje dalyje asfaltbetonio dangą planuojama išlieti iki rugsėjo pradžios.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content