Pirmasis Kauno burmistras nuo šiol miestiečius sveikina Laisvės alėjoje

Valstybės dieną Kaune atidengtas pirmojo Kauno burmistro Jono Vileišio paminklas. 2,4 metrų aukščio bronzinė skulptūra žyminti kasdienį vieno žymiausių miesto vadovo kelią iš namų į darbą – išeivių dovana miestui.

Specialiai iš JAV atvykusi paties burmistro dukra Rita Vileišytė-Bagdonienė, sakydama sveikinimo kalbą akcentavo, jog tėtis buvo kuklus ir be galo darbštus žmogus, naujam gyvenimui prikėlęs apleistą miestą.

„Tėtis labai mylėjo Kauną. Į darbą visuomet eidavo pasitempęs, veržlus ir su gera nuotaika. Ačiū, kad jį pagerbėte, nors pats sau garbės jis niekuomet neieškojo“, – sakė R. Vileišytė-Bagdonienė.

Skulptoriaus Kęstučio Balčiūno kūrinys atspindi istorinę asmenybę užtikrintai žengiančią pirmyn, tiksliai atkurtais veido bruožais, to laikmečio drabužiais ir autentišku portfeliu.

Pasak istorikų, simboliška, jog paminklas atidengtas šalia Centrinio pašto, būtent pro jį anuomet kasdien eidavo J. Vileišio kelias iš namų Putvinskio gatvėje į darbą rotušėje. Be to, jam vadovaujant Kauno savivaldybei kaip tik čia prasidėjo Centrinio pašto statybos. Šis pastatas laikomas vienu išskirtiniausių tarpukario architektūros objektų mieste.

„Tarp verslininkų Petro Vileišio apdovanojimas – pats didžiausias įvertinimas. Tai garbinga giminė, todėl sužinojęs apie šia iniciatyvą jai pritariau nedvejodamas“, – teigė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Paminklo atidengimo ceremonijos metu pasidabruoti P.Vileišio apdovanojimai įteikti idėjos iniciatoriui Arūnui Povilui Paliuliui, skulptoriui Kęstučiui Balčiūnui ir asociacijos „Vileišių fondas“ direktoriui Gediminui Tursai – asmenims prisidėjusiems prie paminklo atsiradimo.

J. Vileišiui einant burmistro pareigas vyko intensyvi Kauno miesto plėtra iš senojo miesto branduolio – Senamiesčio – į Naujamiestį, Žaliakalnį, Aleksotą, Šančius ir kitus priemiesčius. Šį istorinį laikmetį bene labiausiai reprezentuoja tuo metu susiformavęs kaunietiškos modernistinės architektūros stilius.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

 

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content