Pažintis su itališka kultūra: Kaune bus rengiamos italų dienos

Pažintis su itališka kultūra: Kaune bus rengiamos italų dienos

Rugsėjo 15 – 17 d. Kaunas pakviest švęsti italų dienas. Tris dienas truksiančioje fiestoje „Atrask Italiją Kaune“ – koncertai, parodos, kulinarinės pamokos, edukacinės paskaitos, stiliaus patarimai, atrakcijos vaikams, gurmaniškos vakarienės ir daug kitų staigmenų, kurios padės geriau pažinti itališką kultūrą.

„Kauno draugystė su Italija siekia jau beveik du dešimtmečius. Per šį laikotarpį užsimezgė itin glaudūs ir draugiški ryšiai, tačiau tokio tipo renginys yra pirmasis Kaune. Norime ne tik pakviesti visus miestų partnerius iš Italijos, italų bendruomenę, gyvenančią Kaune, bet ir miestiečius kartu atrasti ir dar geriau pažinti šios šalies kultūrą, jos unikalumą bei savitumą“, – sakė Kauno miesto vicemeras Simonas Kairys.

Renginio programą sudarys 5 dalys: „Stiliaus festa“, itališki verslo pusryčiai ,,Kryptis – Kaunas: Gastronomija, turizmas, verslas 2017“, „Šventė itališkai“, „Atradimai“, vyno paroda – festivalis „Vinalia Rustica“.

„Džiaugiuosi, kad Italijos dienos yra organizuojamos Kaune – mieste, kurį su Italija sieja istoriniai ryšiai, partnerystės ir tiesioginiai skrydžiai. Kaunas yra gražus miestas, turtingas kultūros ir meno. Dėl šių svarbių priežasčių šis miestas ir taps Europos kultūros sostine 2022 metais. Itališkos muzikos koncertai, parodos, kinas ir daugybė kitų renginių suteiks galimybę kauniečiams geriau pažinti svarbiausius italų kultūros elementus: meilę grožiui, kokybei ir geram skoniui. Ilgametė Kaune veikiančių Italijos įmonių patirtis rodo, kad šis miestas yra puiki vieta verslo ir investicijų plėtrai. Kaskart, kai atvykstu į Kauną, randu jį vis gražesnį, dinamišką ir pilną italų studentų – dėl to esu labai laimingas“, – teigė Italijos ambasadorius Lietuvoje Stefano Taliani de Marchio.

Truks tris dienas

Vyno pristatymai, degustacijos, paskaitos, gyvos muzikos koncertai, tradicinis ritualinis vynuogių trypimas – tokia bus ketvirtą kartą  svetingumo komplekse „Monte Pacis” organizuojama vyno paroda-festivalis „Vinalia Rustica“, kuri atidarys tris dienas Kaune truksiančią itališką šventę.

„Tokios šventės formatą širdyje ir mintyse turėjau jau labai senai – galbūt inspiravo Italijoje ar kitose šalyse ne kartą matytos vyno šventės, skirtos ne tik profesionalams, bet tiesiog mėgstantiems bendrauti, ragauti, degustuoti, dalintis patirtais įspūdžiais. Svečiai susirenka sužinoti, atrasti ir gerai praleisti laiką – nusikelti bent vienam vakarui į Italiją, atostogas, ir, svarbiausia, perimti italų mokėjimą džiaugtis gyvenimu čia ir dabar, su tais, kurie šalia ir tuo, ką tuo metu turi“, – pasakojo Indra Ramanauskienė, svetingumo komplekso „Monte Pacis“ savininkė.

Stiliaus festa nusidrieks ir per visą miesto centrą. Laisvės alėjoje vyks Lietuvos ir Italijos mados bei stiliaus prekės ženklų prezentacijos, veiks mados mugės, kuriose bus galima įsigyti stilingų daiktų. Vaikams ir suaugusiems vyks ir kūrybinės industrijos dirbtuvės.

„Esame dažnai įsitempę ir susikaustę. Nuolat kažkur skubame pamiršdami save ir  nustumiame į šalį tai, kas mums teikia didžiausią laimę. „Italų dienos“ – puikus renginys ne tik susipažinti su italų kultūra, bet ir išmokti gyventi taip, kaip jie – atsipalaidavus, aistringai, stilingai, mėgautis maistu, bendrauti be suvaržymų. Nuoširdžiai kviečiu visus kauniečius „pajausti“ Italiją savyje ir patirti malonumą būnant čia ir dabar“, – sakė „Stiliaus festos“ dalies organizatorė Meda Kišonė.

Fiestos nuotaikos bus ryškios ir kitoje programos dalyje „Šventė itališkai“. Čia lauks įspūdingi vėliavnešių ir muzikos grupių iš Italijos pasirodymai: „Stefano Bottoni Quartet“ iš Feraros,  muzikinės grupės iš Brešos, „Sbandieratori Cavensi“ iš Kava de Tirenio, Venecijos karnavalo eisena pagrindine miesto gatve, šventinis italų bendruomenės susitikimas ir, žinoma, itališki skanėstai.

Visiems, kurie norės ne tik pajusti itališką dvasią, bet ir sužinoti ką nors naujo apie šią šalį bei jos kultūrą, bus skirta programa „Atradimai“. Tai – naujos ekskursijos „Atrask Italiją Kaune“ pristatymas, Italijos kulinarijos dirbtuvės su virtuvės šefais ir konditeriais iš Italijos, italų kūrėjų meno parodos, paskaitos apie Italiją ir itališkų automobilių ekspozicija Studentų skvere.

PROGRAMA:

► Rugsėjo 15 d., Penktadienis
● 9.00 – 12.00 Itališki verslo pusryčiai „Kryptis – Kaunas: Gastronomija, turizmas, verslas 2017“. Organizatoriai: Kauno miesto savivaldybė, Kaunas IN, Kauno Prekybos, Pramonės ir Amatų rūmai. Partneriai: Italijos-Lietuvos Prekybos rūmai, viešbutis ,,Best Western Santaka Hotel”.

Vieta: Best Western Santaka viešbutis, J. Gruodžio g. 2.

● 12.00 – 13.00 Oficiali italų dienų atidarymo ceremonija. Sveikinimo kalbos: Kauno miesto meras, Visvaldas Matijošaitis, Kava de’Tirenio miesto vicemeras Nunzio Senatore, J. E. Italijos Respublikos ambasadorius Stefano Maria Taliani de Marchio. Atlikėjai: ,,Sbandieratori Cavensi” vėliavnešių pasirodymas, kalnų choro „INZINO“ iš Brešos atliekami kūriniai, ,,Stefano Bottoni Quartet” iš Feraros kūriniai. Ordino ir padėkos įteikimas VDU ir KTU dėstytojui dr. Moreno Bondai dalyvaujant Italijos Respublikos ambasadoriui. Italijos Respublikos Prezidento Italijos Žvaigždės Ordino Kavalieriaus titulas suteikiamas už „sėkmingos akademinės veiklos Lietuvoje, prestižiniame Vytauto Didžiojo universitete, skatinant domėjimąsi italų kalba ir kultūra”.

Vieta: Kauno miesto savivaldybės preigos, Laisvės al. 96.

● 12.00 – 18.00 Itališkų markių „Alfa Romeo“ ir „Fiat“ automobilių ekspozicija. Saugaus eismo pamokėlės vaikams Organizatorius: UAB „Krasta Auto Kaunas“.

Vieta: Studentų skveras, S. Daukanto g. 28.

● 15.00-17.00 „Itališkas protmūšis“. 4 – 8 žmonių komandą su pavadinimu registruoti el. paštu: [email protected] Organizatoriai: Vytauto Didžiojo universitetas, Užsienio kalbų, literatūros ir vertimo studijų katedros studentai.

Vieta: Vytauto Didžiojo universitetas, Putvinskio g. 23, 414 a.

● 18.00 Filmo „Didis grožis“ peržiūra, rež. Paolo Sorrentino, 2013 m., Italija, Prancūzija. Filmas italų kalba su lietuviškais subtitrais. Svaiginančiame, Amžinojo miesto grožį šlovinančiame filme netrūksta Feliniško grotesko, kritikos aukštuomenės tuštumai ir kone karikatūrinių vakarėlių kadrų, persipinančių su intelektualiomis diskusijomis. Neabejotinai vienas gražiausių filmų, kurį verta pamatyti. Organizatorius: Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešoji biblioteka.

Vieta: Vinco Kudirkos viešoji biblioteka, Laisvės al. 57.

● 19.00 Vyno paroda festivalis ,,Vinalia Rustica”. Vyno pristatymai, degustacijos, šefų kulinarijos pristatymai, paskaitos, gyvos muzikos ir teatro grupių pasirodymai. Organizatoriai: ,,Monte Pacis“ ir Kauno miesto savivaldybė. (Uždaras renginys su galimybe įsigyti mokamus kvietimus).

Vieta: Svetingumo namai ,,Monte Pacis“, T. Masiulio g. 31.

► Rugsėjo 16 d., Šeštadienis
● 12.00 – 20.00 ,,Stiliaus festa”: Lietuvos ir Italijos mados bei stiliaus prekės ženklų prezentacijos. Organizatorius: renginių organizatorė Meda Kišonė).

Prekyba vyks nuo Laisvės al. fontano iki Kauno valstybinio lėlių teatro.

● 12.00 – 18.00 Itališkų markių „Alfa Romeo“ ir „Fiat“ automobilių ekspozicija. Saugaus eismo pamokėlės vaikams Organizatorius: UAB „Krasta Auto Kaunas“.

Vieta: Studentų skveras, S. Daukanto g. 28.

● 13.30 – 15.30 Koncertas „Šventė itališkai“. Muzikos grupių ir vėliavnešių iš Italijos miestų partnerių pasirodymai, Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos jaunimo styginių kvarteto „MOZAIKA“ pasirodymas, inscenizuota Venecijos karnavalo eisena (Kauno valstybinio muzikinio teatro kostiumai, „Auros“ šokėjai ir savanoriai).

Vieta: Kauno Valstybinio muzikinio teatro kiemelis, Laisvės al. 91.

● 13.30 – 15.00 val. Atrakcija vaikams: susipažinimas su spektaklio „Pinokis“ personažais, dalyvaujant Kauno valstybinio lėlių teatro aktoriams.

Vieta: Kauno valstybinio lėlių teatro kiemelis, Laisvės al. 87A.

● 15.30 – 16.00 Itališkų prekės ženklų drabužių kolekcijų pristatymas. Organizatorius: renginių organizatorė Meda Kišonė, drabužių kolekcijas pristato parduotuvės CHIC, modeliams makiažus ir šukuosenas dovanoja kirpėjų ir grožio specialistų asociacija KIGSA, modeliai VšĮ „FUTURA OGGI“ ir kt.

Vieta: Kauno valstybinio muzikinio teatro sodelis, Laisvės al. 91.

● 16.00 – 17.00 Dr. Moreno Bondos paskaita „Italija Viduržemio jūros istorijos kontekste“.

Vieta: Vytauto Didžiojo universitetas, V. Putvinskio g. 23, 310 a.

● 17.30 – 18.30 Doc. dr. Stefano Maria Lanza paskaita „Italija: kalba, kultūra, žmonės“.

Vieta: Vytauto Didžiojo universitetas, V. Putvinskio g. 23, 310 a.

● 16.00 – 18.00 Filmo „Liepsnojanti jūra“ peržiūra, rež. G. Rosi, 2016 m., 108 min. Filmas pasakoja apie pabėgėlių krizę ir dramatiškas migrantų iš Afrikos ir Artimųjų rytų keliones, pasiekiant Italijos Lampedūzos salą. Šis filmas Europos kino akademijos išrinktas 2016 metų dokumentiniu filmu bei tapo pirmuoju dokumentiniu filmu pelniusiu „Auksinį lokį“ Berlyno kino festivalio istorijoje. Įėjimas – su kvietimais, kuriuos galima nemokamai atsiimti kino centro kasoje. Organizatorius: Kauno kino centras „Romuva“ .

Vieta: Kauno kino centras „Romuva“, Kęstučio g. 62.

● 18.00 Kauno miesto simfoninio orkestro drauge su kompozitoriumi, dirigentu iš Italijos Vince Tempera (buvęs San Remo festivalio orkestro dirigentas) itališkos muzikos koncertas Kauno Valstybinėje filharmonijoje. Koncerto metu skambės Nino Rota kūriniai – Federico Fellini filmų muzika. Nemokamą renginį dovanoja Italijos Respublikos ambasada, koncertą organizuoja – parodų kuratorius Enzo Fornaro.

Vieta: Kauno Valstybinė filharmonija, L.Sapiegos g. 5.

► Rugsėjo 17 d., Sekmadienis
● 11.00 – 11. 45 Kalnų choro „INZINO“ iš Brešos (Italija) koncertas Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje po rytinių mišių.

Vieta: Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčia, Nepriklausomybės a. 14A.

● 11.00 „Atradimai“: naujos ekskursijos pristatymas ,,Atrask Italiją Kaune. Italai Kauną pamėgę jau nuo senų laikų, čia galima rasti sąsajų net nuo XVI amžiaus. Kauno senamiestyje, čia gausu istorijų nuo pat viduramžių, susijusių su religija, žymiais žmonėmis, pastatais. Netgi garsioji Kauno modernistinė architektūra turi itališkąsias šaknis. Tarpukario laikais du žinomiausi tarpukario Lietuvos architektai studijavo Italijoje. Ir tai padarė didžiulę įtaką jų projektams, kuriuos ”. Organizatorius: Kaunas IN, „Dante Alighieri”. ”. Išankstinė registracija būtina!
Tel. +370 616 23828
E.p.: [email protected]
Ekskursija nemokama.
Trukmė – 2,5 val.

● 13.00 – 14.00 „Šventė itališkai“: muzikos grupės ,,Stefano Bottoni Quartet” iš Feraros ir vėliavnešių „Sbandieratori Cavensi“ iš Kava de’ Tirenio pasirodymai.

Vieta: Rotušės aikštė.

● 13.00 – 16.00 „Atradimai“: Italijos kulinarinis kursas su virtuvės šefu Kim Soon Kee Mantovani
iš Brešos (Italija). Organizatorius: Čiop Čiop Kauno studija. Renginys mokamas.

Vieta: Čiop Čiop Kauno studija, V. Putvinskio g. 50 .

► PARODOS ATVIROS LANKYTOJAMS
● Rugsėjo 15-17 d. Pino Mantovani tapybos darbų paroda Kauno Valstybinio dramos teatro hole. Paroda veiks rugsėjo 1 – spalio 1 dienomis.

Vieta: Kauno Valstybinio dramos teatras, Laisvės al. 71.

● Rugsėjo 15-17 d. Eugenio Molinari fotografijų paroda Vytauto Didžiojo universiteto Didžiosios salės I – ojo aukšto hole, darbo dienomis nuo 12 iki 18 val. Paroda veiks rugsėjo 1 – spalio 1 dienomis.

Vieta: Vytauto Didžiojo universitetas, S. Daukanto g. 28.

● Rugsėjo 15-17 d. Ugo Nespolo grafijos darbų paroda BLC verslo centre, darbo dienomis nuo 10 iki 17 val., savaitgaliais nuo 9 iki 18 val. Organizatorius: galerija „Aukso pjūvis“. Paroda veiks rugsėjo 11 – spalio 11 dienomis.

Vieta: BLC verslo centras, K. Donelaičio g. 62.

● Rugsėjo 15-16 d. Knygų paroda „Italų autoriai“. Eksponuojami archyvuose saugomi įvairūs italų autorių kūriniai: G. Boccaccio „Dekameronas“, F.Conti „Senovės Romos enciklopedija“, U. Eco „Pape Satan aleppe: takios visuomenės kronikos“ ir kt. Organizatorius: Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešoji biblioteka. Paroda veiks nuo rugsėjo 11 d. iki rugsėjo 24 d.Darbo valandos: I–V – 9–19 val., VI – 10–16 val.

Vieta: Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešoji biblioteka, Laisvės al. 57.

RENGINIO DRAUGAI

► Italijos miestų partneriai:
● Brešos savivaldybė
● Feraros savivaldybė
● Kava de Tirenio savivaldybė

► Rėmėjai:
● Italijos Respublikos ambasada Lietuvos Respublikoje
● Italų kultūros institutas Vilniuje

► Kiti partneriai iš Lietuvos:
● UAB „Krasta Auto”
● UAB „MONTE PACIS”
● Oficialus Lavazza atstovas Lietuvoje UAB „AMOKA“
● Vytauto Didžiojo universitetas
● Kaunas Technologijos universitetas
● „Dante Alighieri”
● „Bella Italia”
● „Piccola Italia”
● UAB „Ajo makaronai“
● Renginių organizatorė Meda Kišonė
● MB „Litintour“ ir „Ciao Italia“
● „Čiop Čiop“
● Marzotto LAB grupės įmonės Lietuvoje AB „Liteksas”, UAB „Lietlinen” ir UAB „Lietvilna”
● Savivaldybės Šiuolaikinio šokio teatras Lietuvoje „Aura“
● VšĮ “Futura Oggi”
● Italijos-Lietuvos Prekybos rūmai
● Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazija
● Nacionalinis Kauno dramos teatras
● Kauno valstybinis muzikinis teatras
● Kauno miesto simfoninis orkestras
● Kauno valstybinis lėlių teatras
● Kauno valstybinė filharmonija
● UAB BEST BALTIC Hotels (Best Western Santaka viešbutis)
● UAB „Kauno viešbutis“
● KIGSA (Kirpėjų ir grožio specialistų asociacija)
● Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešoji biblioteka
● Kauno kino centras „Romuva“
● Galerija „Aukso pjūvis“
● UAB „Skonių krautuvėlė“
● Parduotuvės CHIC
● Viešbutis Park Inn by Radisson Kaunas
www.stasiukaitis.lt (Laisvės al. fontano italų vėliavos spalvomis interaktyvaus apšvietimo kūrėjas Tomas Stasiukaitis)

 

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content