Kaune neliks dar vieno legendinio pastato-vaiduoklio

Kaunas sparčiai keičiasi ir dabar atėjo metas Vilijampolės mikrorajonui. Didžiulis, 7 aukštų pastatas Varnių gatvėje ilgus metus stovėjo apleistas, tačiau šiuo metu čia jau pluša statybininkai – netrukus vaiduoklis bus paverstas moderniu komercinių ir gyvenamųjų loftų kompleksu „Haus 38”.

Skaičiuojama, kad į naujojo komplekso statybas bus investuota daugiau nei 4 mln. eurų. Pastatui gyvybė pučiama pagal žinomo architekto Gintauto Natkevičius projektą. Baigus darbus, pastatas pasikeis neatpažįstamai – Kauno veidą darkęs vaiduoklis taps moderniu, urbanistinio stiliaus kompleksu iš stiklo, betono ir aliuminio konstrukcijų.

Stovėjo dešimtmečius

Dar 1984 metais Varnių gatvėje buvo pastatytas keturių aukštų pastatas. Tuomet statybos įstrigo, o projektas taip ir liko neužbaigtas.

2008 metais vėl prasidėjo statybos – pastatas paaukštintas kone dukart, iki 7 aukštų. Jau tuomet pastato koncepcija buvo neeilinė – nors pastatas yra 7 aukštų, jo aukštis siekia daugiau nei 30 metrų. Deja, užgriuvusi ekonominė krizė darbus sustabdė.

 Konstrukcijos itin tvirtos

Apleistas pastatas stovėjo iki šiol. Tačiau dabar atėjo permainų metas. Pradėti esminiai pokyčiai, po kurių apleistas vaiduoklis taps moderniu kompleksu „Haus 38”. Nuo miesto širdies –rotušės – statinys nutolęs vos per 3 km.

Be jokios abejonės, prieš milijonines investicijas pastato konstrukcijas kruopščiai patikrino kvalifikuoti ekspertai.

„Specialistai atliko statinio ekspertizę ir nustatė, kad jokių struktūrinių pažeidimų nėra. Konstrukcijos itin tvirtos ir atitinka visus griežčiausius reikalavimus“, – teigia NT marketingo bendrovės „011” atstovas Mantas Jaruševičius. Ši NT bendrovė bus atsakinga už būstų pardavimą.

„Gelžbetoninės konstrukcijos puikiai išsilaikę“, – teigia Jurgis Ražaitis, pastato ekspertizę atlikusios bendrovės „Įrąža“ vadovas.

Žinomas specialistas pateikia ir skaičius, kurie geriausiai apibūdina pastato būklę.

„Ten yra galingos konstrukcijos. Perdangos buvo skirtos mažiausiai 1,5 tonos į kvadratinį metrą naudingai apkrovai, o tarkime biurų pastate naudinga apkrova yra 200 kg. Tai net ne specialistui aišku, kokie tai skaičiai. Pastatas pastatytas iš gamyklinių konstrukcijų, kurių kokybė buvo griežtai kontroliuojama laboratorijose. Beje, tirdami pastatą mes dar kartą ištyrėme betono stiprį“, – teigė J. Ražaitis.

 Nestandartiniai sprendimai

Prieš tris dešimtmečius planuota, kad Varnių gatvės 38-uoju numeriu pažymėtas pastatas tarnaus kaip administracinės patalpos. Tuometiniai sprendimai statyti itin aukštas lubas puikiai pasitarnaus naujiesiems šeimininkams.

„Lubų aukštis sieks 4,5metro. Skaičiuojame, kad iš viso naujame komplekse bus įrengta daugiau nei 70 moderniai išplanuotų loftų. Pirmajame aukšte ir dalyje antrojo, numatyta įrengti komercines patalpas. Čia galės įsikurti restoranas, novatoriški paslaugų ir prekybos salonai“, – pasakoja M. Jaruševičius.

Didžiąją dalį pastato užims nestandartiniai loftai. Vietoje anksčiau planuoto vieno lifto bus įrengti du.

„Kituose aukštuose bus įrengtos studijos, kurių plotas sieks nuo 63 iki 132 kv. m. Be to, dėl itin aukštų lubų yra galimybė įrengti antresoles, todėl klientui galutinė kaina – labai palanki“, – sako M. Jaruševičius.

Skaičiuojama, kad nauji būstai kainuos nuo 700 eurų už kvadratinį metrą. Planuojama, kad naujakuriai moderniausiame Kaune loftų pastate galės pradėti kurtis po metų. Specialistai pastebi, kad laikinojoje sostinėje loftų pasiūla yra labai ribota. Tačiau jau netrukus situacija pasikeis.

 Žinomas architektas liko nustebęs

Architektas G. Natkevičius neslėpė, kad kur kas sunkiau pastatą paversti funkcionaliu, kai jis jau stovi. Tačiau šį kartą viskas buvo kur kas paprasčiau, nei buvo galima tikėtis.

„Yra dvi pastatų rūšys. Pirma, kai architektas pats viską suplanuoja nuo nulio ir turime vaizdą bei funkciją. Kitas dalykas, kai paveldime kliento egzistuojantį daiktą ir tada bandome sukurti funkciją, grožį. Kalbame apie antrąjį variantą. Mums teko iš buvusio „Telekomo“ pastato kažką padaryti. Tas kažkas užsakovo pageidavimu yra loftų pastatas, nes tai pakankamai pasiteisino Vilniuje. Tai populiaru ir žmonės to nori. Čia patalpos labai dėkingos, nes yra didelis aukštis. Pats gelžbetonio konstruktyvas labai gražus: kolonos, briaunuotos perdangų plokštės. Mes įsivaizduojame, kad konceptas loftams yra labai smagus, nes Kaune tokių statinių yra mažai. Tikrųjų pastatų, kur galima su pramoninio pastato nuotaika įrengti loftą, beveik nėra“, – sako G. Natkevičius.

 Architektas taip pat išskiria ir vietą, kurioje pastatas pastatytas

„Galbūt visiems jau atsibodo vaizdas, kad tas griozdas stovi nebaigtas tiek metų, bet kai aš pirmą kartą ten nuėjau ir pasivaikščiojau po aukštus, tai net supavydėjau. Tai yra tobula pastato orientacija. Nuo 3 aukšto yra tokios panoramos, kad tai yra kosmosas. Tu matai Neries ir Nemuno slėnius, žalius šlaitus. Sunkiai įsivaizduojama. Iš kurio šono bežiūrėtum, tai vaizdai yra pasakiški. Kai pirmą kartą ten patekau tai iškart patikėjau, kad kažką gero galima padaryti. Mes galime kiek norime diskutuoti, bet tokių vietų ir tokių vaizdų beveik nėra. Tai unikalu. Tai absoliučiai unikalus daiktas“, – pasakoja architektas.

 Būtent dėl atsiveriančių unikalių vaizdų nuspręsta, kad pastato fasade dominuos stiklas

„Jei mes kalbame apie superinius vaizdus, tai norime, kad žmonės juos ir matytų. Per visą aukštį. Jie tarsi gyvens vaizdų interjere. Todėl daug nebandėme mandravoti ir nusprendėme daryti stiklinį fasadą su truputėliu aliuminio profilio dekoro rašto, kad pastatas nebūtų visiškai beveidis. Bet kaip pramoninis statinys, tai jam to ir gana. Tai rūstus pastatas, kuris bus paverstas loftais. Scenarijus yra griežtas, vyriškas ir nepaliks abejingų“, – teigia G. Natkevičius.

„Realūs darbai jau pradėti ir vyksta su dideliu pagreičiu. Iki rudens planuojama užbaigti fasado darbus. Iki kitų metų balandžio pabaigos projektas bus baigtas“, – užtikrina M. Jaruševičius.

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

 

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content