Galutinis sprendimas: J. Vileišio paminklas Kaune papuoš Laisvės alėją

Pirmojo miesto burmistro Jono Vileišio paminklas iškils priešais Kauno centrinį paštą. Ši vieta parinkta po diskusijų su paveldosaugininkais, architektais ir urbanistais.

Prieš pusantro mėnesio surengta apklausa parodė, kad kauniečiai išties norėtų matyti J. Vileišio paminklą priešais Centrinį paštą. Menkiausio gyventojų pritarimo tąkart sulaukė Nepriklausomybės aikštė prie Soboro. Visuomenės apklausoje nežymia balsų persvara nugalėjo Rotušės aikštė, tačiau kultūros paveldo specialistų ir Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybos nuomone, antrasis pasirinkimas – kur kas pranašesnis.

Daug simboliškų sutapimų

„Jonas Vileišis savo darbu ir visuomenine veikla susijęs su tarpukario Kaunu, bet ne viduramžius menančia senovine Rotušės aikšte. Tai visai kitas kontekstas. Jis davė pradžią naujojo Kauno didybei, o būtent modernizmo architektūra, naujamiestis tai ir simbolizuoja. Žinoma, anuomet savivaldybė išties buvo įsikūrusi rotušės pastate, tačiau ten J. Vileišio atminimas jau pagerbtas postamentu, biustu, – sako Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus vedėjas Svaigedas Stoškus. – Nepriklausomybės Akto signataro skulptūra Laisvės alėjoje – visapusiškas jo puoselėtų laisvės vertybių simbolis.“

Pašnekovas įžvelgė ir daugiau detalių, įrodančių, jog pasirinkta Laisvės alėjos vieta šios istorinės figūros įamžinimui yra tinkamiausia mieste. Skulptūra simboliškai žymės kasdienį J. Vileišio kelią iš namų į darbą, mat šis ėjo kaip tik nuo V. Putvinskio gatvės Kauno miesto rotušės link. Be to, jam vadovaujant Kauno savivaldybei kaip tik čia prasidėjo Centrinio pašto statybos. Šis pastatas laikomas vienu išskirtiniausių tarpukario architektūros objektų mieste. Simboliška ir tai, jog visai netoliese driekiasi Vasario 16-osios gatvė.

Išeivijos lietuvių idėja

„Jonas Vileišis nusipelnė išskirtinio pagerbimo, todėl tam turi būti kruopščiai pasiruošta. Miestas šiuo klausimu itin dėmesingas, kad naujoji skulptūra išties atrastų save toje erdvėje, kur ji stovės. Čia istorinis miesto vadovas pasitiks žmones su sau būdingais aksesuarais – galvą dengiančiu cilindru, lazdele ir savuoju portfeliu. Jau įvykusios vietos paieškos, tariantis su miesto visuomene, šiai dienai davė aiškų rezultatą: žmonės pritaria, kad paminklas išties gali puošti Laisvės alėją“, – sakė Kauno miesto tarybos narys, architektas prof. Jonas Audėjaitis.

Artėjančio Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio proga J. Vileišio paminklą Kauno miestui nusprendė padovanoti išeiviai. Jungtinėse Valstijose gyvenantys Kauno patriotai ir pažinojusieji J. Vileišį šitaip nutarė pagerbti miestui reikšmingos istorinės asmenybės atminimą. Tokia idėja itin sužavėjo burmistro jauniausią dukrą, JAV gyvenančią 97 metų Ritą Vileišytę-Bagdonienę: „Kaunas – tai miestas, dėl kurio Tėvelis darė viską, kad jis prilygtų kitiems Europos miestams.“

Išeiviai J. Vileišį laiko tikru Kauno patriarchu. Jų sumanymui paramą išreiškė ir Vilniuje įsikūręs Vileišių fondas. Skulptūros pastatymas Kauno miestui nekainuos nė cento. Planuojama suspėti ją pastatyti iki Karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos.

„Mes išgirdome visus argumentus, kurie išties svarūs. Netgi patys sulaukėme nemažai nuomonių, kad Kauno širdimi tituluojama Laisvės alėja labiau tiktų tokiam paminklui. Architektai ir kiti ekspertai savo vertinimus pagrindė istorinėmis žiniomis, todėl privalome jų paisyti. Taigi pasiektas puikus kompromisas – važiuojame pirmyn“, – galutinį verdiktą įvertino J. Vileišio proanūkis ir asociacijos „Vileišių fondas“ pirmininkas Gediminas Tursa.

Darbai jau prasidėjo

„Skulptūros liejimo procesas jau prasidėjo. Gamybos terminai nelaukia, jei norime viską suspėti laiku. Tikimės, kad administraciniai procesai nesutrukdys paminklą pašventinti iki Mindauginių liepos 6-ąją“, – kalbėjo vienas šios idėjos iniciatorių, išeivių susivienijimo atstovas Arūnas Povilas Paliulis.

Bronzinės J. Vileišio skulptūros aukštis sieks 2,4 metrų. Skulptoriaus Kęstučio Balčiūno kūrinys atspindės istorinę asmenybę užtikrintai žengiančią pirmyn, tiksliai atkurtais veido bruožais, to laikmečio drabužiais ir autentišku portfeliu.

Unikalią galimybę pasigrožėti naująja statula turės ir daugybė svetur gyvenančių išeivių iš Lietuvos, kurie birželio pabaigoje gausiai rinksis į Kauną dalyvauti 10-osiose Pasaulio lietuvių sporto žaidynėse.

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content