Užduotis užsienio ekspertams – nubrėžti Kaune planuojamos „Mokslo salos“ kryptį

Praėjusį ketvirtadienį iš penkių senojo žemyno valstybių atvykę profesionalai padėjo stiprius pamatus Kaune planuojamo mokslo populiarinimo centro koncepcijos sukūrimui. Intensyvią sesiją Kaune surengę mokslo centrų ekspertai galutinius savo darbo rezultatus pateiks iki gegužės pabaigos.

„Lietuvoje ne visi gerai supranta, kas tai yra mokslo centras arba mokslo muziejus. Paprastai kalbant, tai yra ketvirtos kartos įstaigos, kuriose visuomenė ypatingu, unikaliu būdu supažindinama su technologijomis, mokslo pasiekimais. Kaune suburti ekspertai – tai žmonės su didele patirtimi, kurie sutiko ja pasidalinti. Tai be galo svarbu kuriant Kauno mokslo centro turinį“, – teigė Lietuvos mokslo akademijos atstovas Rolandas Maskoliūnas.

Vienos dienos trukmės sesijoje mokslininkai iš Europos dalinosi įžvalgomis, susijusiomis su mokslo centrų ekspozicijų kūrimu, lankytojų pritraukimu, centrų finansavimo bei bendradarbiavimo modeliais. Sukaupta informacija po mėnesio nuguls specialioje ataskaitoje, kuria bus remiamasi  kuriant „Mokslo salos“ turinio koncepciją.

Mokslo populiarinimo centro turinio idėjų padeda ieškoti Robertas Firmhoferis, Varšuvos Koperniko mokslo centro vadovas (Lenkija), Amito Haarhuis, Amsterdamo NEMO mokslo muziejaus vadovas (Nyderlandai), Sheena Laursen, Kopenhagos mokslo centro „Experimentarium“ programų vadovė (Danija), Michele Lanzinger, Trento mokslo muziejaus MUSE vadovas (Italija) ir Dorothee Vatinel, Paryžiaus „Universcience“ mokslo centro kuratorė (Prancūzija).

„Parengtos rekomendacijos palengvins būsimus sprendimus.  Žinodami, kas geriausiai veikia skirtingoms grupėms, žinodami apie tai, kas kiek kainuoja ir kiek užtrunka laiko, mes galėsime lengviau apsispręsti dėl Kaune kuriamo mokslo centro koncepcijos“, – pabrėžė R. Maskoliūnas.

„Mokslo centre turės tilpti įvairios ekspozicijos – tiek standartizuotos, susijusios su fizika ar chemija, tiek ir unikalios, būdingos tik Kaunui ar Lietuvai”, – teigė visuomeninė Kauno mero patarėja Svetlana Kauzonienė.

„Suradus architektūrinius sprendimus, kitas ne mažiau svarbus žingsnis yra turinys. Arba, kitaip sakant, dvasios ir išskirtinumo įdiegimas „Mokslo salai“, – akcentavo architektas, Kauno miesto tarybos narys Jonas Audėjaitis.

Praėjusių metų vasarą prasidėjęs „Mokslo salos“ tarptautinis architektūrinis konkursas per keletą mėnesių sulaukė 145 pasiūlymų iš viso pasaulio. Tų pačių metų rudenį paaiškėjo ir nugalėtojas, juo tapo Ispanijos ir Australijos architektų biuras „SMAR Architecture Studio“. Planuojama, jog techninis mokslo centro projektas po derybų su architektais bus pradėtas rengti antroje šių metų pusėje.

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content