Saugaus eismo diena Kaune: automobilių duženos virto paminklais

Trys avarijose sumaitoti automobiliai ketvirtadienį popiet trumpam sugrįžo į Kauno miesto gatves. Tiesa, nebevažiuojančios transporto priemonės šįkart atliko socialinę misiją primindamos kitiems vairuotojams apie itin trapią ribą tarp saugaus ir grėsmingo elgesio kelyje.

„Norėjau būti pirmas. Gerai traukė! Labai skubėjau. Buvau greitas“, – šie ir kiti pasiteisinimai ant ryškių, kelio ženklus primenančių trikampių lentelių išstatyti prie sudaužytų automobilių Baltų ir Taikos prospektuose bei vadinamojoje Muravos sankryžoje ties Savanorių ir Šiaurės prospektų sankirta.

Šios savotiškais paminklais tapusios duženos judriose Kauno gatvėse – vienas iš akcentų Saugaus eismo dienos renginių programoje, kuri jau vienuoliktą tradiciškai minima balandžio 6-ąją. Pasak idėjos autorių, smarkiai apgadinti automobiliai savaime simbolizuoja avarijų grėsmes. Kitiems eismo dalyviams tai turėtų priminti, kad lengvabūdiškas elgesys prie vairo – tiesiausias ir greičiausias kelias skaudžios nelaimės link.

„Didžioji dauguma nelaimių keliuose įvyksta būtent dėl žmogiškojo faktoriaus, todėl turime įsisąmoninti, jog kiekvienas esame atsakingi už savo bei aplinkinių sveikatą ar net gyvybę. Saugaus eismo diena kaskart tą savisaugos instinktą tarsi pabudina naujai. Būtent to savo renginiais siekiame ir šiemet“, – kalbėjo Kauno miesto savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Paulius Keras.

Kauno miesto savivaldybės atstovai drauge su policijos pareigūnais ėmėsi ir kiek neįprastos iniciatyvos – tikrinti dviračių greitį. Improvizuotas reidas surengtas rekonstruotoje Laisvės alėjos atkarpoje ties Nepriklausomybės aikšte prie Kauno soboro.

Nors netikėtai prapliupęs lietus gerokai išretino dviratininkų gretas, vis dėlto keletas prisiekusių entuziastų atvyko į susitikimą su policijos pareigūnais ir pademonstravo, kokį greitį gali išvystyti lygiame dviračių ir pėsčiųjų take. Matuoklis užfiksavo iki 37 km/val. greitį.

„Verta atkreipti dėmesį, jog kelio ženklai čia žymi pėsčiųjų ir dviračių taką. Kol nėra horizontaliojo kelio ženklinimo, nenubrėžtos linijos, dviratininkai turi paisyti greta einančių žmonių, juos praleisti. Kelių eismo taisyklės numato, jog tokiu atveju dviratis turi judėti pėsčiojo greičiu, tai yra 3-7 kilometrai per valandą“, – taisyklių reikalavimus priminė Kauno kelių patrulių kuopos vadas Ramūnas Kemzūra.

Už taisyklių nepaisymą ne vien dviratininkams, bet ir netvarkingai besielgiantiems pėstiesiems  numatytos administracinės baudos nuo 20 iki 40 eurų. Tiesa, šįkart pareigūnų tikslas buvo ne bausti, bet informuoti, o sykiu ir paskatinti visus eismo dalyvius uoliau rūpintis saugumu gatvėse.  Tuo pačiu dviračių šeimininkai turėjo progą paženklinti savo transporto priemones, kad šios nebetaptų ilgapirščių taikiniu.

Saugaus eismo dieną savaip paminėjo ir mažiausieji kauniečiai. Apie 500 Kauno darželinukų ir pradinukų Sporto halėje susirinko į didžiausias atšvaitų gamybos dirbtuves. Čia jų laukė policijos simbolis ir ištikimas vaikų bičiulis Amsis bei parodomoji pareigūnų kinologų programa. Į susitikimą su augančiais aistruoliais atvyko ir Dakaro lenktynininkas Benediktas Vanagas. Vaikų pagaminti atšvaitai po renginio išdalinti miestiečiams.

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content