Raginimas kauniečiams: tegul mūsų vaikai aplenkia globos namus

Kiekvieno vaiko prigimtinė teisė – augti šeimoje. Vadovaudamasis šia nuostata, Kaunas stiprina iniciatyvą didinti laikinųjų globėjų gretas. Tuo pačiu siekiama galutinai sugriauti įsisenėjusius stereotipus globą tapatinant su įvaikinimu. Drauge siekti šių tikslų įsipareigojo keli šimtai kauniečių, simboliškai tapę šios misijos ambasadoriais.

„Pradedame didelį ir svarbų darbą, kuriame gerų rezultatų galime pasiekti tik bendradarbiaudami ir veikdami kartu. Anksčiau mąstydavau, jog vaikų namai yra kažkur toli, tačiau dabar suprantu, kad niekas kitas nepasirūpins mažųjų globa, jei to nesiimsime mes patys. Globėjo darbas yra reikalingas ir labai svarbus, todėl už jį turi būti deramai atlyginta. Kaunas pasirengęs tai padaryti“, – į „Žalgirio“ arenos amfiteatrą susirinkusiems pristatymo renginio dalyviams kalbėjo šios idėjos iniciatorė Kauno miesto mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė.

Kauno arkivyskupas metropolitas Lionginas Virbalas ragino imtis atsakomybės: „Tai yra svarbiausia. Kai pasirūpinama silpniausiais, vadinasi, visuomenė yra sveika.“

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Šilalienė Kauno miesto vadovams perdavė ministro padėką už naujoves vaikų globos srityje. Sveikindama Kauno iniciatyvą, ji išreiškė viltį, jog šiuo pavyzdžiu paseks ir kiti miestai, didindami laikinųjų globėjų gretas visoje šalyje.

Laikinoji globa paprastai reikalinga vaikams, paimtiems iš krizes išgyvenančių šeimų arba kitokiomis aplinkybėmis netekus tėvų globos. Norint, kad visi jie neatsidurtų vaikų namuose, prognozuojama, kad vien per šiuos metus Kauno mieste laikinųjų globėjų paslaugų prireiks bemaž 400 vaikų.

„Būti globėju – garbinga misija, – kalbėjo jaudulio balse nenuslėpęs Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis. – Prisimenu, kai prieš 30 metų, po Armėnijoje įvykusio žemės drebėjimo su žmona mėginome atsivežti į Lietuvą be tėvų ir pastogės likusį vaiką. Nepavyko, nes juos išsidalijo patys armėnai. Ir tai yra pavyzdys mums visiems. Kaune vaikai turi aplenkti vaikų namus, kad globos įstaigų mieste išvis nebeliktų. Tai yra vienas iš tikslų, nes šie vaikai yra mūsų visų.“

V. Matijošaitis pabrėžė, kad miestas tam turi pinigų ir savo planą įgyvendins.

Savo patirtimi globojant vaikus pasidaliję keli kauniečiai patvirtino, jog globėjo darbas išties vertas vadintis geriausiu. Esą tai yra galimybė ne tik suteikti geresnę ateitį be tėvų globos likusiems vaikams, bet tuo pačiu ir įprasminti save.

Pastarąsias kelias savaites Kaunas plačiai skelbė geriausio darbo pasiūlymą. Gauta per du šimtus laiškų su CV ir motyvaciniais laiškais. Daugelio jų autoriai tvirtino esantys tinkamiausi kandidatai į „logistinės-koordinacinės priežiūros“ specialisto poziciją. Šiandien galutinai paaiškėjo, kas slypi po šiuo gana abstrakčiai skambančiu pareigybių apibūdinimu.

Iškart po renginio visus pretendentus pasiekė atsakymai, jog Kauno siūlytas geriausias darbas – tai laikinojo globėjo pareigos. Susidomėjusieji pakviesti iš arčiau susipažinti su globos galimybėmis Vaikų gerovės centre „Pastogė“.

Visos skelbime išdėstytos sąlygos išties ne iš piršto laužtos. Ieškota nepriekaištingos reputacijos, altruistiškų, empatiškų ir atsakingų žmonių, galinčių imtis budinčiojo, atokvėpio arba socialinio globėjo pareigų. Kaunas už šį itin reikšmingą darbą mokės atlyginimą ir papildomai skirs lėšas vaiko poreikiams. Be to, visiems globėjams užtikrinamos nuolatinės specialistų konsultacijos bei psichologinė pagalba. Daugiau detalių apie galimybes dirbti laikinaisiais ar netgi nuolatiniais globėjais – internete: darbas.kaunas.lt.

Būsimų globėjų parengimas ir įdarbinimas Kauno mieste gali trukti nuo pusantro iki keturių mėnesių. Svetur tokios procedūros gali būti keliskart ilgesnės. Tapti globėjais gali 21-65 metų amžiaus asmenys, turintys gyvenamąjį būstą bei gaunantys pajamas pragyvenimui.

Šiuo metu Kaune globojami iš viso 672 vaikai. Beveik trečdalis jų gyvena globos institucijų žinioje. Kasmet į laikinąją globą patenka 120-180 vaikų. Šiai dienai Kauno mieste profesionaliai parengtų laikinųjų globėjų žinioje gyvena 12 vaikų.

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content