Pirmasis konkurso „Kauno akcentai“ etapas baigtas: pateikta beveik 40 idėjų

Antrus metus iš eilės vykstančio, analogų Lietuvoje neturinčio idėjų konkurso „Kauno akcentai“ pirmojo kvietimo rezultatas – beveik keturiasdešimt kauniečių pateiktų idėjų. Pirmuoju etapu visiems kūrybiškiems žmonėms buvo siūloma teikti idėjas skulptūroms, kurios galėtų puošti Kauno viešąsias erdves.

Šiemet atsisakyta idėjos skirtyti miestą pagal zonas. Idėjas  skulptūroms buvo galima siūlyti visoms Kauno viešosioms erdvėms, nors didžiausią dėmesį vis tiek buvo rekomenduojama atkreipti į  miesto centrą. Didžioje paraiškų dalyje siūloma puošti Kauno Naujamiestį ir Senamiestį, taip pat yra idėjų, pasiūlytų Dainavos, Šančių, Žaliakalnio ir Aleksoto mikrorajonams.

Išaugo kokybė

„Šiemet mes gavome mažiau paraiškų, bet jos gerokai profesionalesnės, idėjos labiau išieškotos. Menininkai išgirdo ir suprato mūsų kvietimą, dėl to paraiškos yra brandžių autorių, kurie nori papuošti miestą“, – teigė architektas, Kauno miesto tarybos narys Jonas Audėjaitis.

Paraiškose darbų amplitudė svyruoja nuo tradicinės monumentaliosios iki itin modernių skulptūrų, kurios skirtos įamžinti ne tik miestui nusipelniusių garsių žmonių atminimą, bet ir spręsti bei atkreipti dėmesį į įvairius socialinius fenomenus.

„Pirmasis kvietimas buvo skirtas tik skulptūroms, dėl to labiau išsigrynino pati forma, tapo aiškiau, kokių idėjų laukiame. Daugelį paraiškų teikė menininkai profesionalai, dėl to nebeliko utopinių idėjų, jų įgyvendinimas apgalvotas ir labiau suplanuotas“, – konkursui pateiktus darbus apibūdino Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas ir vertinimo komisijos pirmininkas Saulius Rimas.

Vertins nepriklausomi ekspertai

Skulptūrų idėjas vertins nepriklausoma komisija. Ją šiemet sudaro menotyrininkė Linara Dovydaitytė, skulptorius Romualdas Kvintas, architektas Marius Pranas Šaliamoras, dailininkas Gintautas Vaičys, Kauno savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus atstovas Algimantas Sprindys.

Pagrindiniai akcentų vertinimo kriterijai: originalumas, dermė su supančia aplinka, estetiškumas, skulptūros patvarumas ir ilgaamžiškumas bei ekonominis pagrįstumas. Priešingai nei pirmaisiais metais, šiemet pirmajame etape nuo komisijos nebus slepiama idėjų autorystė. Visuomenei bus pristatyti tik geriausi atrinkti projektai, kurie bus finansuojami.

Šiemet į konkursą „Kauno akcentai“ skelbiami trys kvietimai pagal šias sritis: skulptūrų, dizaino objektų ir šviesos instaliacijų. Artimiausiu metu bus skelbiamas antrasis konkurso kvietimas, dizaino objektų idėjoms, kurios viešosioms miesto erdvėms suteiks ne tik savitumo ir originalumo, bet dar turės būti ir funkcionalios.  Visa informacija apie konkursą skelbiama interneto svetainėje akcentai.kaunas.lt

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content