Negalia – ne kliūtis būti tikru kauniečiu

Gruodžio 3-ąją kasmet minimą Tarptautinę neįgaliųjų dieną Kaunas pasitinka su naujomis ambicijomis. Miesto vadovai sako, kad vietoje pompastiškų vienadienių minėjimų verčiau kritiškai pažvelgti į tai, kas jau atlikta negalios paliestų žmonių labui ir čia pat ruoštis dar didesniems darbams.

„Kaunas siekia tapti miestu, kuris užtikrina gerą gyvenimo kokybę savo žmonėms pagal kiekvieno poreikius. Tiek vaikai, jaunimas, studentai, senjorai bei ištisos šeimos, tiek ir fizinę, protinę ar psichinę negalią turintys žmonės čia turi jaustis patogiai ir pilnavertiškai. Tai mūsų visų miestas ir kiekvienas esame gyvybiškai svarbi jo dalis“, – įsitikinęs Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė sako, kad Pasaulinė neįgalių žmonių diena neturėtų būti tik proga vienadienėms parodomosioms akcijoms: „Ši diena mums negali būti vienintelė proga metuose prisiminti negalios paliestus kauniečius. Savitarpio supratimas, pagalba ir rūpestis vieni kitais mieste turi tęstis nuolat. Tai savaime suprantama žmogiško santykio išraiška, kurią privalu puoselėti ir skleisti plačiau. Juk mes drauge kuriame Kauną – atvirą ir prieinamą visiems.“

Kad negalios paliestų žmonių kasdienybė taptų lengvesnė ne tik viešosiose miesto erdvėse, bet ir jų namuose, 2016-aisiais atlikta visa virtinė darbų. Iš viso per šiuos metus pagal individualius poreikius neįgaliems asmenims pritaikyta daugiau kaip 20 butų – būstai sutvarkyti, o jų gyventojai patekti į namus gali specialiai įrengtais keltuvais. Jiems skirta 131 tūkst. eurų. Tokius darbus numatyta tęsti ir kitąmet.

Savivaldybė atlieka neįgaliųjų liftų ir keltuvų priežiūros darbus visuomeniniuose objektuose. Trijose bendrojo lavinimo įstaigose šiais metais įrengti nauji liftai ar keltuvai, o ties keturių mokyklų įeigomis pastatyti pandusai. Dviejų plaukimo mokyklų baseinai pritaikyti judėjimo negalią turintiems žmonėms.

Vienas svarbesnių aspektų didžiajai daliai kauniečių – patogus susisiekimas. Šiuo metu Kaune kursuoja pusšimtis žemagrindžių troleibusų ir daugiau kaip dukart tiek autobusų. Neįgaliesiems skirtos rampos įrengtos ir visuose 80 maršrutinių taksi. Nemaža dalis šio viešojo transporto parko buvo atnaujinta šiemet.

Šią savaitę Kaune pristatyta analogų pasaulyje neturinti mobilioji aplikacija „KVT Balsas“, išsprendusi didelę viešuoju transportu keliaujančių aklųjų ir silpnaregių problemą. Inovatyvaus sprendimo dėka nuo šiol keleiviai viešojo transporto stotelėse žinos atvykstančios transporto priemonės maršrutą ir kryptį. Tereikės turėti išmanųjį telefoną ir nemokamą programėlę „KVT Balsas“.

„Savaime suprantama, mieste turi būti gera ir saugu kiekvienam. Tad lygūs šaligatviai, patogesnės įvažos į pastatus ar neįgaliesiems pritaikytas viešasis transportas – tik pradžia kuriant jaukią ir visiems prieinamą aplinką. Neįgalių žmonių tvirtybė išties įkvepia tęsti pradėtus darbus dar ambicingiau, todėl kitąmet išties jų pamatysime daugiau“, – pažadėjo vicemerė R. Šnapštienė.

Miestas šių tikslų siekia ne vien savo jėgomis, bet ir pasitelkdamas papildomas pajėgas. Per šiuos metus iš viso finansuota 19 paslaugas neįgaliesiems teikiančių organizacijų – bendra lėšų suma sudarė beveik pusę milijono eurų. Prie to ženkliai prisidėjo ir antrus metus pradedanti savivaldybės programa „Iniciatyvos Kaunui“. Dar vienuolikai neįgaliųjų sporto organizacijų paskirta per 135 tūkst. eurų. Šiuo metu Kaune gyvena beveik 28,5 tūkst. neįgalių žmonių. Tai sudaro apie 10 proc. visų gyventojų.

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content