„The Guardian“ įvertino Kauno išskirtinumą: Lietuvos miestas nusileido tik Paryžiui

Tarp dešimties britų dienraščio „The Guardian“ paskelbtų geriausių Europos miestų, išsiskiriančių art deco stiliaus architektūra, Kaunas nusileido tik Paryžiui, kuriame šis stilius ir gimė.  Šiame sąraše Kaunas aplenkė tokius miestus kaip Valensija, Lisabona, Londonas, Amsterdamas, Maskva ir Berlynas.

„Antras pagal dydį Lietuvos miestas stebina unikalia art deco stiliaus architektūra. 1920-1930 m. tai buvo šalies sostinė. Tai sužadino greitą miesto augimą art deco stiliuje su tradiciniais vietiniais elementais“, – rašo The Guardian“ žurnalistas Jon Bryantas.

„Kaunas yra nuostabus miestas, galintis laikyti aukštai iškeltą galvą tarptautiniu mastu. Kaunas turi tapti valstybės garbės reikalu. Šis miestas turi milžinišką potencialą, slypintį unikalioje miesto istorijoje. Tik dabar pradedame tai aiškiau suprasti, didžiuotis ir tuo įtikinti kitus“, – teigė Kauno vicemeras Simonas Kairys.

Pasak Lietuvos ambasadoriaus prie UNESCO Arūno Gelūno, šis įvertinimas – Kaunui atsidavusių žmonių komandos nuoseklaus darbo rezultatas, o sykiu – puiki investicija į Kauno miesto ateitį.

„Kaunas vis labiau įsitvirtina lankytinų pasaulio miestų sąraše. Reikia sutelkti visas jėgas, kad pasinaudotume šia auksine galimybe“, – pabrėžė A. Gelūnas.

Lietuvai atgavus nepriklausomybę, o Kaunui tapus laikinąja sostine – art deco stilius visomis spalvomis sužibo miesto architektūroje: 4-ojo dešimtmečio pradžioje iškilo Ugniagesių rūmai (Nemuno g.), Kauno centrinis paštas, privatūs namai K.Donelaičio, S.Daukanto gatvėse. Daug art deco stiliaus detalių galima atpažinti Kauno įgulos karininkų ramovės interjere. Nemažai šio stiliaus daiktų galima išvysti Mykolo Žilinsko dailės galerijoje.

2015 metais Kaunas tapo pirmuoju Rytų ir Vidurio Europos miestu, gavusiu UNESCO dizaino miesto statusą. Tais pačiais metais Kauno tarpukario architektūrai suteiktas Europos paveldo ženklas. Kaunas siekia, kad jo tarpukario modernizmo architektūra būtų įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Kaunas 2022 metais siekia Europos kultūros sostinės vardo ir jau yra patekęs į konkurso finalą. Galutinis sprendimas dėl Europos kultūros sostinės vardo bus priimtas 2017 m. pavasarį.

Kauniečiai, tai pat turi išskirtinę galimybę ekskursijos „Kaunas – dizaino miestas“ metu, praverti privačių namų, pasižyminčių art deco stiliumi duris.

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content