Kaune – dėmesys širdies ir kraujagyslių ligoms ir nemokami tyrimai

Kaip apsisaugoti nuo daugiausiai gyvybių Lietuvoje nusinešančių širdies ir kraujagyslių ligų? Atsakyti į šį kausimą šios savaitės pradžioje bandė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) specialistai. Greta Pasaulinės širdies dienos proga surengtos konferencijos kauniečiams buvo pasiūlytos nemokamos specialistų konsultacijos ir tyrimai, kurie buvo atliekami laikinose širdies pažinimo stotelėse.

„Sunku kalbėti, kai matau profesorių Rimantą Benetį, kuris dvi valandas glostė man širdį.  Džiaugiuosi, jog turime tokių profesionalių medikų Kaune“, – atidarydamas konferenciją teigė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Pasak LSMU Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikos vadovo Rimanto Benečio, širdies ir kraujagyslių ligos išlieka viena pagrindinių mirčių priežasčių, o mūsų šalyje ši problema itin aktuali.

„Būtina šalinti visus rizikos faktorius – tai rūkymas, aukštas kraujospūdis ir didelis cholesterolio lygis“, – pabrėžė R. Benetis.

  1. Benetis apgailestavo, kad nepaisant visų medikų pastangų situacija Lietuvoje beveik negerėja. Nepaisant gyventojų mažėjimo jo vadovaujamoje klinikoje kasmet atliekama apie 1500 širdies operacijų.

„Mes visi žinome, kas nutinka žmogui, kai širdies plakimas sustoja – žmogaus organizmas miršta. Mes žinome, tačiau dažnai pamirštame, kad pirmasis ligos simptomas gali būti paskutinis.  Ne visada skausmas ar silpnumas būna pirmas ligos simptomas. Labai svarbu ligą pažinti anksti. Šią dieną norime atkreipti dėmesį, jog žmonės dažniausiai miršta dėl širdies ligų“, – akcentavo Lietuvos sveikatų mokslų universiteto rektorius Remigijus Žaliūnas.

„Svarbu prisiminti, kad visi mes turime gyvybiškai svarbų organą širdį, o kad ji būtų sveikesnė ir nereikėtų jos chirurgams laikyti rankose, turime rūpintis savo sveikata ir lankytis pas gydytojus. Džiugu, jog šiandien susirinko gausus būrys profesionalų, kurie padės atsakyti į įvairius klausimus“, – pabrėžė LSMU Kardiologijos klinikos generalinis direktorius Renaldas Jurkevičius.

Kaune rugsėjo 25-26 dienomis buvo minima Pasaulinė širdies diena. Sekmadienį prekybos centre „Akropolis“, o pirmadienį Kauno miesto savivaldybėje veikė širdies pažinimo stotelės. Į jas užsukę kauniečiai galėjo nemokamai gauti aukšto lygio specialistų konsultacijas širdies ligų tematika.

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content